Μουσικός έπαιζε κιθάρα ενώ του έκαναν εγχείρηση εγκεφάλου (!)

Μουσικός έπαιζε κιθάρα ενώ του έκαναν εγχείρηση εγκεφάλου (!)

Καλά φαίνεται να αναρρώνει ο Μουσά Μαντσίνι, Νοτιοαφρικανός μουσικός της τζαζ, ο οποίος έπαιζε την κιθάρα του ενώ υποβαλλόταν σε εγχείρηση εγκεφάλου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Μαντσίνι παρέμεινε ξύπνιος κατά την εξάωρη επέμβαση για να διατηρήσει και να αποκαταστήσει τον έλεγχο των δακτύλων του. Όπως εξήγησε ο ίδιος (ο οποίος, πέρα από μουσικός ικανός να παίζει πολλά όργανα, είναι και λέκτορας σε πανεπιστήμιο), πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση «λαμβάνοντας υπόψιν την καριέρα του ως μουσικού».

Η εγχείρηση έγινε στο νοσοκομείο Chief Albert Luthulu στο Ντέρμπαν την προηγούμενη εβδομάδα από ομάδα ειδικών νευροχειρουργών με επικεφαλής τους Μπέιζιλ Ένικερ και Ρόεν Χαριχαντπαρσάντ.

Ο Μαντσίνι είχε όγκο στον εγκέφαλο, ο οποίος σχετιζόταν με μια νευρολογική πάθηση την οποία έχει από το 2006. Σύμφωνα με τον γιατρό Ένικερ, μια εγχείρηση τέτοιου είδους, με τον ασθενή ξύπνιο, ήταν επί της προκειμένης προτιμότερη από μια ολική αναισθησία. «Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κάνουμε δοκιμές σε περιοχές του εγκεφάλου πριν την αφαίρεση του όγκου. Αυτό επιτρέπει αυξημένη αφαίρεση του όγκου, ελαχιστοποιώντας τη ζημιά στον εγκέφαλο».

Οι γιατροί ήθελαν να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό τον κίνδυνο παράλυσης ή απώλειας λειτουργιών στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου, που ελέγχει την εκούσια κίνηση. Ο ίδιος ο Μαντσίνι είπε πως είναι ευγνώμων για την όλη διαδικασία, σχολιάζοντας πως «δεν νομίζω ότι εκτιμούμε τους θεσμούς δημόσιας υγείας μας επαρκώς».

Δημοφιλή