Μόλις 6 νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα - Στους 146 οι νεκροί

Στα 2.632 συνολικά τα κρούσματα στη χώρα μας.
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε μόλις 6 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα μέσα στο τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, το απόγευμα της Δευτέρας (3/5). Τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 2.632 από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 146, με έναν ακόμη δύο θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ενώ 35 είναι οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Ωστόσο, 81 ασθενείς έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.

Από τους ανθρώπους που νοσηλεύονται στην εντατική, το 23% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Από τους ασθενείς που έχασαν την ζωή τους οι 39 (26,7%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρας με διάμεση ηλικία τα 75 έτη.

Από το σύνολο των κρουσμάτων το 55,4% αφορά άνδρες, 22,6% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 80.951 κλινικά δείγματα.

«Είμαστε όλοι πολύτιμοι»

«Να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε πολύτιμοι. Ανήκουμε σε κοινή προσπάθεια που προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες αλλά αφορά όλους μας. Είναι μια φάση ιδιαίτερα σημαντική και ειδικότερα οι επόμενες 15 μέρες» τόνισε με νόημα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Και πρόσθεσε: «Ολοι μας θα κριθούμε, για να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε, από εμάς θα κριθεί. Τώρα που αυξάνονται οι επαφές, πρέπει να παρακολουθούμε τον εαυτό μας για τυχόν συμπτώματα, που θα μας οδηγήσουν στην αποφυγή διασποράς του ιού. Να μην έχουμε επάνοδο στην επιδημία».

Ο Σ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι το πρώτο κύμα της πανδημίας έχει περάσει πλέον στην Ευρώπη, αν και η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να καταγράφει σημαντικούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι σήμερα ξεκίνησε το πρόγραμμα των κινητών μονάδων ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊού. Πρώτη προτεραιότητα είναι οι ευπαθείς ομάδες (οίκοι ευγηρίας, δομές αστέγων κ.τλ.).

Αναφορικά με τις ιατρικές εξελίξεις σημείωσε ότι υπάρχουν πάνω από 100 ομάδες που αναζητούν εμβόλια. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους. Η έμφαση θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες, όπως είπε.

Οσον αφορά τις καιρικές συνθήκες και κατά πόσο οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη μη διασπορά του ιού, ο Σ. Τσιόδρας τις χαρακτήρισε αβέβαιες. Οπως είπε «υπάρχει μια μείωση της διασποράς το καλοκαίρι, μελετώντας άλλους ιούς, της τάξεως του 20-30% αλλά δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση του ιού και για ένα άλλο λόγο, ότι θα μπορεί να υπάρξει εισαγωγή από μια άλλη χώρα όπου υπάρχει έξαρση του ιού».

Χαρδαλιάς: «Ο ιός είναι ακόμη εδώ»

«Σήμερα αφήσαμε πίσω μας 42 μέρες πρωτόγνωρης προσπάθειας. Η νέα φάση έχει νέες προκλήσεις. Η νέα διαδικασία θα αξιολογείται καθημερινά. Ο ιός είναι ακόμη εδώ. Δεν έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο. Θα έχουμε και νέα κρούσματα και δυστυχώς νέες απώλειες» τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο που χαράξαμε μέχρι τώρα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «μπήκαμε σε νέο στάδιο, κάναμε το επόμενο βήμα, αλλά ο πόλεμος δεν έχει κριθεί ακόμη».

Διευκρινίσεις για τα «fake news»

Αναφορικά με τις φήμες περί απαγόρευσης κυκλοφορίας των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών και απαγόρευσης κυκλοφορίας όλων μετά τα τις 12 τα μεσάνυχτα έως και τις 6 το πρωί. ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για fake news, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται απλώς για σύσταση και όχι για υποχρεωτικό μέτρο που επισείει επιβολή προστίμου.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι από την Τρίτη εξαιρούνται από την απαγόρευση του κατάπλου σκαφών που ισχύει σε όλη τη χώρα, τα μικρά σκάφη έως εφτά μέτρα.

Διευκρίνισε ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία και η χρήση πισίνας σε συγκροτήματα πολυκατοικιών. Ανακοίνωσε ακόμα ότι σταματούν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία πολιτών στον δήμο Ερμιονίδας, ωστόσο ταυτόχρονα γνωστοποίησε ότι παρατείνεται η καραντίνα που έχει επιβληθεί στη δομή στο Κρανίδι για επτά ημέρες.

Δυνατότητα για πάνω από 6.000 μοριακά τεστ την ημέρα

Η χώρα μας έχει την «παραγωγική δυνατότητα η οποία ξεπερνάει τα 6.000 μοριακά τεστ την ημέρα», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Τόνισε ότι η στρατηγική παραμένει ο μοριακός έλεγχος για την διάγνωση του κορονοιού και στη συνέχεια θα ενταχθούν και τα τεστ αντισωμάτων κυρίως για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού. Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί πάνω από 80.000 κλινικά δείγματα για την μοριακή ανίχνευση του κορονοιού.

Υπάρχουν δημόσια εργαστήρια για την διεξαγωγή του ελέγχου, είπε ο υφυπουργός και ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Ινστιτούτο Παστέρ, τα πανεπιστημιακά εργαστήρια της Αθήνας, της Κρήτης, της Πάτρας, της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και 17 νοσοκομεία, που έχουν την δυνατότητα να διεξάγουν μοριακό έλεγχο.

Δημοφιλή