Moringa: το νέο superfood του 2018

Moringa: το νέο superfood του 2018
didoi via Getty Images

Τα superfoods έχουν μπει στο διαιτολόγιο μας για τα καλά και κάθε λίγο φαίνεται να “ανακαλύπτεται” και από ένα καινούργιο. Τα οφέλη που έχουν τα superfoods στην υγεία μας είναι πολλαπλά και αναμφισβήτητα. Το superfood του 2018 μοιάζει πολύ με το πασίγνωστο Matcha και λέγεται Moringa. Σημειώστε το λοιπόν γιατί πολλά θα γραφτούν για αυτό φέτος.

Το Moringa υπάρχει σε μορφή σκόνης ή σε κάψουλες και προέρχεται από το αρκετά μεγάλο δέντρο Moringa oleifera, το οποίο βρίσκεται στην Ινδία, το Πακιστάν και το Νεπάλ. Σχεδόν όλα τα μέρη του δέντρου Moringa μπορούν να καταναλωθούν ή να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά σε παραδοσιακά φυτικά φάρμακα. Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στις Ανατολικές χώρες για την καταπολέμιση διάφορων ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδες, αναπνευστικές, δερματικές και πεπτικές διαταραχές.

Ίσως τα παρακάτω επιστημονικά υποστηριζόμενα οφέλη για την υγεία του φύλλου Moringa, να σας πείσουν να το δοκιμάσετε.

Πηγή θρεπτικών ουσιών. Το Moringa είναι μια πολύ πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, C και Ε, ασβέστιο, κάλιο και πρωτεΐνες. Περίπου 20 γρ moringa περιέχουν 2 γρ πρωτείνης και 12% της συνιστόμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C και 11% της συνιστόμενης ημερήσιας δόσης σιδήρου.

Ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα και οφέλημα για το σώμα μας καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή βλαβερές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και άλλων επιβλαβών συνθηκών στον οργανισμό μας. Το Moringa περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και ασκορβικό οξύ στα φύλλα, τα λουλούδια και τους σπόρους του.

Ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως αρθρίτιδα, καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμα και καρκίνο. Το Moringa μειώνει τη φλεγμονή καταστέλλοντας φλεγμονώδη ένζυμα και πρωτεΐνες στο σώμα και το συμπύκνωμα φύλλου moringa μπορεί να μειώσει σημαντικά τη φλεγμονή στα κύτταρα.

Μπορεί να μειώσει επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έχει βρεθεί οτι η σκόνη φύλλων Moringa είναι αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων λιπιδίων και γλυκόζης και στη ρύθμιση του οξειδωτικού στρες σε διαβητικούς ασθενείς. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν δείξει οτι διαβητικοί ασθενείς που κατανάλωσαν συστηματικά φύλλα Moringa, είχαν αισθητά μειωμένα επίπεδα γλυκόζης (σε κατάσταση νηστείας).

Προστατεύει την καρδιά και μειώνει τη χοληστερίνη. Οι υψηλές ποσότητες χοληστερόλης στο αίμα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έχει βρεθεί οτι η σκόνη φύλλων Moringa έχει οφέλη υγιή στην καρδιά, ιδιαίτερα στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος, στην πρόληψη του σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες και στα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης.

Προστατεύει το συκώτι. Το Moringa περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις πολυφαινολών στα φύλλα και στα λουλούδια του, τα οποία έχει βρεθεί οτι προστατεύουν το συκώτι από οξείδωση, τοξικότητα και βλάβες. Το Moringa μπορεί να μειώσει τη βλάβη του ήπατος καθώς και την ίνωση και την αντίστροφη οξείδωση στο συκώτι. Το λάδι Moringa μπορεί επίσης να αποκαταστήσει τα ηπατικά ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στο ήπαρ.

Προστατεύει τον εγκέφαλο. Το Moringa υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου λόγω των αντιοξειδωτικών και νευρο-ενισχυτικών του δραστηριοτήτων. Έχει επίσης δοκιμαστεί για την αποτελεσματικότητα του κατά τη νόσο του Alzheimer με ευνοϊκά προκαταρκτικά αποτελέσματα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Ε και C καταπολεμά την οξείδωση που οδηγεί σε εκφυλισμό νευρώνων, βελτιώνοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι επίσης σε θέση να ομαλοποιήσει τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνης, ντοπαμίνης και νοραδρεναλίνης στον εγκέφαλο, οι οποίοι παίζουν βασικό ρόλο στη μνήμη, τη διάθεση, τη λειτουργία των οργάνων, τις αντιδράσεις σε ερέθισμα όπως το άγχος και την ευχαρίστηση και την ψυχική υγεία.

Περιέχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Το Moringa έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι των τύπων μυκήτων που προκαλούν λοιμώξεις στο δέρμα και τα στελέχη βακτηρίων που ευθύνονται για λοιμώξεις του αίματος και του ουροποιητικού συστήματος και για τα πεπτικά προβλήματα.

Μπορείτε να προσθέσετε την σκόνη του Moringa στο πρωινό σας smoothie, σε χυμό ή σε τσάι. Περίπου μισή κουταλιά του γλυκού είναι αρκετή.

Εαν υπάρχουν προβλήματα υγείας, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αρχίσετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, έστω και φυτικό.