ΔΙΕΘΝΕΣ
18/06/2021 09:45 EEST

Μπάιντεν: Ομοσπονδιακή αργία η 19η Ιουνίου - Φόρος τιμής για το τέλος της δουλείας

Η πρώτη νέα ομοσπονδιακή αργία από το 1983.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε ένα σπάνιο νομοσχέδιο την Πέμπτη για τη δημιουργία της πρώτης νέας ομοσπονδιακής αργίας από το 1983.

Η 19η Ιουνίου γίνεται η ενδέκατη αναγνωρισμένη ομοσπονδιακή εορτή και αποτελεί φόρο τιμής για το τέλος της δουλείας στις ΗΠΑ, θεσμοθετώντας μια γιορτή που τα περισσότερα κράτη αναγνωρίζουν ήδη και ότι οι Αφροαμερικανοί γιορτάζουν εδώ και περισσότερα από 150 χρόνια.

«Νομίζω ότι αυτή η στιγμή είναι μια από τις μεγαλύτερες τιμές που θα έχω ως πρόεδρος», δήλωσε ο Μπάιντεν πριν προσθέσει την υπογραφή του.

Η Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα τον Δέκατο έβδομο νόμο για την Ημέρα Ανεξαρτησίας την Τρίτη και η Βουλή των Αντιπροσώπων ακολούθησε με μια συντριπτική πλειοψηφία (415 θετικές ψήφοι έναντι 14 αρνητικών), με μόνο ελάχιστους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους να διαμαρτύρονται ότι υπάρχει ήδη μια αργία που ονομάζεται Ημέρα Ανεξαρτησίας.

Το γρήγορο ψήφισμα του νομοσχεδίου προκάλεσε έκπληξη, καθώς οι Δημοκρατικοί δεν είχαν ανακοινώσει σχέδια για ψηφοφορία.

JIM WATSON via Getty Images
Ο πρόεδρος Μπάιντεν σε συνομιλίες μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου.

Στις 19 Ιουνίου 1865, ο Στρατηγός του στρατού των ΗΠΑ, Γκόρντον Γκράνγκερ, έφτασε στο Γκάλβεστον του Τέξας και ανακοίνωσε ότι «όλοι οι σκλάβοι είναι ελεύθεροι», δύο μήνες μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου και δύο χρόνια μετά τη διακήρυξη χειραφέτησης του Προέδρου Αβραάμ Λίνκολν. Οι πρώτοι μεγάλοι εορτασμοί της 19ης Ιουνίου ξεκίνησαν στο Τέξας τον επόμενο χρόνο.