ΔΙΕΘΝΕΣ
24/08/2020 08:54 EEST | Updated 24/08/2020 12:53 EEST

Μπλακάουτ σε όλη τη Συρία μετά από έκρηξη σε αγωγό αερίου

Η έκρηξη έλαβε χώρα κοντά στη Δαμασκό. Για πιθανή «τρομοκρατική ενέργεια» κάνει λόγο η κυβέρνηση.

Reuters
.

Έκρηξη στον Αραβικό Αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη τη Συρία, με το υπουργείο Ενέργειας και Ηλεκτρισμού να κάνει λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

Το τηλεοπτικό δίκτυο Ikhbariya μετέδωσε εικόνες από μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους σημειώθηκε μεταξύ των πόλεων Αντ Ντουμάιρ και Άντρα, βορειοδυτικά της Δαμασκού. Αργότερα το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι η πυρκαγιά κατασβέστηκε.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η έκρηξη (…) ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SANA επικαλούμενο τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου Άλι Γάνεμ, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας Μοχάμεντ Χαρμπούτλι είχε επισημάνει ότι σταδιακά αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στις επαρχίες της Συρίας. Κάτοικος της Δαμασκού δήλωσε ότι στην πρωτεύουσα έχει επανέλθει η ηλεκτροδότηση.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Συρία Τζέιμς Τζέφρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ερευνούν την επίθεση, όμως πρόσθεσε ότι «ήταν σχεδόν σίγουρα πλήγμα από το Ισλαμικό Κράτος», εξήγησε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη κατά την έναρξη των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συνομιλιών της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επεσήμανε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση. Στο παρελθόν όμως το ISIS έχει αναλάβει την ευθύνη για τέτοιου είδους επιθέσεις.

Ο Αραβικός Αγωγός διασχίζει την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο.

Αυτό είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό σε μια σειρά επιθέσεων που έχουν εξαπολυθεί εναντίον κρατικών υποδομών ενέργειας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, DPA, AFP)