Μπορεί ή όχι να επιβιώσει η σχέση μας αν είμαστε πιο φιλόδοξοι από τον σύντροφό μας

Τι ρόλο παίζει η φιλοδοξία στις σχέσεις; Να τι λένε οι ειδικοί.
Frustrated couple having an argument in the kitchen.
skynesher via Getty Images
Frustrated couple having an argument in the kitchen.

Ποια πράγματα είναι σε μια σχέση αδιαπραγμάτευτα για εμάς; Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια λίστα με χαρακτηριστικά που χρειάζονται (να έχει) ένας σύντροφος. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από το να μοιραζόμαστε παρόμοιες θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις μέχρι να έχουμε έναν σύντροφο που είναι υπομονετικός ή ευγενικός ή να έχει οικονομική σταθερότητα.

Και φιλοδοξία; Λοιπόν, είναι σχετικό, αλλά για μερικούς ανθρώπους, παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στις σχέσεις, ειδικά όταν δεν είναι στα ίδια επίπεδα.

Μπορούν διαφορετικά επίπεδα φιλοδοξίας να δημιουργήσουν ή να διαλύσουν μια σχέση;

Για τη Λουίζ*, 27 ετών, product manager με έδρα το Λονδίνο, η έλλειψη φιλοδοξίας του συντρόφου της δημιούργησε επίσης προβλήματα.

«Δεν ευθυγραμμιστήκαμε σε πολλά βασικά σημεία σε πολλούς διαφορετικούς τομείς», λέει στην HuffPost UK. «Αισθανθήκαμε ότι κάποια από αυτά τα σημεία ήταν αδιαπραγμάτευτα για τον καθένα μας, οπότε δεν είχε νόημα να συνεχίσουμε τη σχέση».

Η ίδια λέει ότι ποτέ δεν φοβήθηκε να πάρει ρίσκα σταδιοδρομίας, γιατί πάντα το σημείο εκκίνησής της ήταν ένα σημείο με περισσότερη εμπειρία, αλλά ο σύντροφός της δεν μοιραζόταν τις ίδιες απόψεις.

«Διαπίστωσα ότι του έλειπε η ώθηση και η αποφασιστικότητα να αλλάξει τις συνθήκες του όταν δεν ήταν ευτυχισμένος», προσθέτει η Λουίζ. «Ανέβηκε τη σκάλα της καριέρας του, αλλά όταν είχε την ευκαιρία να αλλάξει εντελώς την τροχιά του, επέλεξε την πιο ασφαλή διαδρομή».

Και συνεχίζει:

«Αυτή η έλλειψη φιλοδοξίας να δοκιμάσει κάτι νέο και άγνωστο προκάλεσε προβλήματα στη σχέση μας, επειδή μπορούσα να δω ότι ήταν δυσαρεστημένος με την καριέρα του, αλλά συνέχιζε να είναι αρνητικός στο να ξεκινήσει κάτι νέο».

«Δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει μεγάλα όνειρα. Είχε πάντα μια ”ρεαλιστική” άποψη του κόσμου. Ήταν παράξενο γιατί πάντα είχε μεγάλα όνειρα για μένα, αλλά ποτέ για τον εαυτό του».

Ωστόσο, η ψυχολόγος και θεραπεύτρια Τάρα Κουίν Σιρίλο λέει στη HuffPost UK ότι δεν χρειάζεται να έχουμε αντίστοιχες φιλοδοξίες για να πετύχει η σχέση μας.

«Ο σημαντικός παράγοντας σε κάθε σχέση είναι η ικανότητα να υποστηρίζεις τις φιλοδοξίες του άλλου και να είσαι σε επαφή με τις αξίες του που στηρίζουν αυτή τη φιλοδοξία», λέει.

«Είναι καλό να έχουμε ατομικούς στόχους, ελπίδες και όνειρα όταν είμαστε σε μια σχέση. Στην πραγματικότητα, είναι υγιές να έχουμε μια ζωή μαζί, αλλά να μπορούμε να έχουμε χρόνο χωριστά και επίσης χρόνο για να εργαστούμε για τις ατομικές μας ανάγκες».

Πότε η φιλοδοξία γίνεται θέμα σε μια σχέση;

Η Κουίν Σιρίλο λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν πώς φαίνεται στην πραγματικότητα η «φιλοδοξία» σε διαφορετικούς ανθρώπους.

«Μπορεί να πάρει πολλές μορφές, από ελπίδες μέχρι (να αφορά) πρακτικά ζητήματα. Η φιλοδοξία μπορεί να είναι προβληματική εάν οι συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτήν κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος του χρόνου που έχουν τα άτομα και εκτρέπονται προς αυτή από το να εστιάζονται στις ανάγκες της σχέσης», λέει.

Το κλειδί είναι η καλή επικοινωνία σχετικά με τις αξίες μας και τις δικές μας φιλοδοξίες, λέει, που σημαίνει «να μιλήσουμε για το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σχέση και τι μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε για να τη διατηρήσουμε σε καλό δρόμο. Είναι σημαντικό να μην αφήνουμε αυτόματα τις φιλοδοξίες στην άκρη για χάρη μιας σχέσης».

Γιατί κάποιοι άνθρωποι νιώθουν απειλή από την φιλοδοξία κάποιου άλλου;

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη φιλοδοξία», λέει η Κουίν Σιρίλο. «Αυτοί μπορεί να σχετίζονται με την ανατροφή μας, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές προσδοκίες που γίνονται αντιληπτές ή τις πραγματικές προσδοκίες από τους συνομηλίκους, τους αγαπημένους μας ή την οικογένειά μας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είχαν προσωπικές εμπειρίες αποτυχίας και το να βλέπουν κάποιον άλλο να πετυχαίνει μπορεί να πυροδοτήσει (προβλημα), προσθέτει.«Μπορεί να κάνουμε όνειρα, αλλά βρίσκουμε οδοφράγματα στην πορεία που μπορεί να είναι απογοητευτικά. Επομένως, αν δούμε κάποιον άλλο να πετυχαίνει, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για εμάς».

Το να κρατάμε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας θα μας βοηθήσει να το αντιμετωπίσουμε.

* Το επώνυμο παραλείφθηκε για λόγους ανωνυμίας