Γιατί ένα δείπνο τετ α τετ είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ένα ζευγάρι πολλών ετών

Αν έχουμε σκεφτεί ποτέ ότι «τίποτα δεν είναι όπως παλιά», ακολουθούν μερικές καθησυχαστικές συμβουλές.
filadendron via Getty Images

Ξέρουμε την διαδικασία: ξεθάβουμε ένα αξιοπρεπές ντύσιμο, βάζουμε λίγο μακιγιάζ και κάνουμε μια συμφωνία να μην συζητήσουμε για δουλειά/παιδιά/και τα δύο για τις επόμενες δύο ώρες.

Συχνά λένε στα ζευγάρια ότι ένα νυχτερινό ραντεβού είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σπίθας στις μακροχρόνιες σχέσεις. Και ναι, μερικές φορές χρειαζόμαστε μια ήπια υπενθύμιση για να αφιερώσουμε χρόνο ο ένας στον άλλον όταν η ζωή είναι φορτωμένη.

Ωστόσο, η Τζούλια Γκούνταλ, ψυχοθεραπεύτρια και οικοδέσποινα του podcast Grounded Families, υποστηρίζει ότι «μερικές φορές, ένα βραδινό ραντεβού μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό» – ειδικά αν έχουμε μια σταθερή ιδέα για το πώς πρέπει να είναι το «βραδινό ραντεβού».

«Το να καθόμαστε απέναντι από ένα τραπέζι με τον σύντροφό μας θα μας φέρει στο νου τον παραδοσιακό ρομαντισμό, το πώς μοιάζει η αγάπη στις ταινίες. Πώς «υποτίθεται» ότι πρέπει να κοιτάμε με αγάπη ο ένας τα μάτια του άλλου, ξεχνώντας τα προβλήματα του κόσμου και να βυθιζόμαστε σε ώρες βαθιάς, ουσιαστικής συζήτησης», λέει.

«Στην πραγματικότητα, εκτός κι αν βρισκόμαστε στους πρώτους έξι μήνες της σχέσης μας, απλά δεν είναι αυτό που μοιάζουν να είναι τα βραδινά ραντεβού – αυτό σημαίνει ότι δεν πειράζει, τίποτα δεν έχει πάει απαραίτητα στραβά!»

... Τα περισσότερα ζευγάρια θα πέφτουν κάτω από τη στέρηση ύπνου αντί να κοιτάζουν το ένα το άλλο με ονειροπόλα μάτια, λέει η Γκούνταλ. Αλλά όταν «αποτυγχάνουμε στο αδύνατο σημείο που είναι το ραντεβού», μπορεί να προκύψουν κάποια μεγάλα συναισθήματα και φόβοι. Αυτά περιλαμβάνουν:

«Πώς γίνεται να μιλάμε μόνο για λογαριασμούς και παιδιά;»

«Εμ, αυτό δεν μοιάζει καθόλου όταν γνωριστήκαμε…σε εκείνες τις διακοπές στην Ελλάδα».

«Θα προτιμούσαμε να είμαστε οπουδήποτε εκτός από εδώ… συνεχίζουμε να ελέγχουμε το τηλέφωνό μας για μηνύματα».

«Πώς παντρεύτηκα κάποιον που σκέφτεται…!;»

Και αυτές οι σκέψεις δεν πρέπει να απορρίπτονται ως επιπόλαιες ανησυχίες. «Τα συναισθήματα αληθινού πανικού, θλίψης και απώλειας μπορεί να πλημμυρίσουν τα νευρικά μας συστήματα κάπου πριν καν φτάσει η αρχή», προσθέτει η ίδια.

Εάν το βραδινό ραντεβού μας έχει κάνει να αισθανόμαστε ετοιμόρροποι στη σχέση σας αντί να την τονώσουμε, να είμαστε σίγουροι ότι δεν είμαστε μόνοι. Αλλά αν εξακολουθούμε να θέλουμε να δίνουμε προτεραιότητα στο να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί, η Γκούνταλ συνιστά να επιλέγουμε δραστηριότητες που δεν θυμίζουν την αγάπη στο Χόλιγουντ ή «φορτώνονται προσωπικά και στους δύο».

Μερικές ιδέες:

✨ Μια βόλτα κι ένας καφές


✨ Να εξερευνήσουμε κάτι που θέλαμε από παλιά

✨Ενα κολύμπι

✨ Να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο, ένα μάθημα

✨ Ταπεράκι στην παραλία, ένα βιβλίο και ριλάξ

✨ Να επισκεφθούμε μια γκαλερί

«Ας σκεφτούμε να πάρουμε αποφάσεις χαμηλού ρίσκου, να κινούμε το σώμα μας χωρίς να χρειάζεται να καθίσετε ο ένας απέναντι από τον άλλον», λέει η Γκούνταλ. «Αυτό μπορεί να αυξήσει τις προσδοκίες μας και ακόμη και να νιώσουμε ”μαχητικοί”».

Και αν το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε μια καλή ταινία και να αποκοιμηθούμε, αυτό είναι επίσης απολύτως εντάξει.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση