Επτά απλούστατα πράγματα που κάνουν τα πετυχημένα ζευγάρια μετά από έναν καυγά

Όλα τα ζευγάρια τσακώνονται. Να τι κάνουν διαφορετικά τα πιο ευτυχισμένα, αφού τελειώσει η διαμάχη...
.
Pekic via Getty Images
.

Όλα τα ζευγάρια μαλώνουν, ακόμη και τα πιο ευτυχισμένα. Στην πραγματικότητα, οι σύμβουλοι γάμου τονίζουν, πως το να μη μαλώνει καθόλου ένα ζευγάρι ίσως είναι σημάδι, πως οδεύει προς τον χωρισμό.

Αυτό που διαχωρίζει τα ευτυχισμένα από τα μη ευτυχισμένα ζευγάρια δεν είναι μόνο το πόσο καυγαδίζουν, αλλά και το τί κάνουν αφού λήξει μια διαμάχη. Να πώς συμπεριφέρονται δύο ευτυχισμένοι σύντροφοι, σύμφωνα με τους ειδικούς:

1. Aναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αντί να δείχνουν με το δάχτυλο

Μετά από έναν καυγά, τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν χάνουν χρόνο παίζοντας το παιχνίδι του «ποιος και σε ποιον βαθμό φταίει». Είναι αρκετά συνειδητοποιημένα, ώστε να αναγνωρίσουν πού έκαναν λάθος και αρκετά ώριμα, προκειμένου να το παραδεχτούν στην/ στον σύντροφό τους.

«Τα ευτυχισμένα ζευγάρια αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους σε έναν καυγά. Στα δυστυχισμένα ζευγάρια κατηγορούν ο ένας τον άλλο», επισημαίνει στη HuffPost ο θεραπευτής Κερτ Σμιθ στη Βόρεια Καλιφόρνια, ο οποίος ειδικεύεται στη συμβουλευτική ανδρών. «Θέλετε αληθινή επίλυση του προβλήματος; Τότε κοιταχτείτε στον καθρέφτη και αναγνωρίστε τα λάθη σας. Ύψωσες τη φωνή σου, έβρισες ή επιτέθηκες φραστικά στην/στον σύντροφό σου; Αναγνώρισέ το.»

2. Ζητούν συγγνώμη -και την εννοούν

Ακούγεται προφανές, αλλά θα εκπλαγούμε μαθαίνοντας σε πόσα ζευγάρια σπάνια ζητούν συγγνώμη ο ένας στον άλλο, σύμφωνα με τον Σμιθ.

«Είναι τόσο απλό και όμως τόσο δύσκολο για τόσους πολλούς ανθρώπους να το κάνουν. Ωστόσο, η πιο γρήγορη λύση σε οποιοδήποτε διαμάχη είναι απλώς να ζητήσεις ”συγγνώμη”. Όλοι νιώθουμε ότι μας σέβονται και μας νοιάζονται, όταν μας απολογούνται για το πώς μας φέρθηκαν ή παραφέρθηκαν».

3. Πάνε «παρακάτω», ακόμη κι αν το ζήτημα της διαφωνίας δεν έχει επιλυθεί οριστικά

Πολλά ζητήματα στις σχέσεις είναι περίπλοκα και δεν μπορούν να συζητηθούν διεξοδικά, μέσα σε μια συζήτηση. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια μπορεί να έχουν μια διαφωνία, την οποία «θα σημειώσουν» και θα διαχειριστούν αργότερα, συνεχίζοντας την υπόλοιπη μέρα τους.

«Γνωρίζουν ότι συχνά προκύπτουν καβγάδες, και πως για ορισμένους απ’αυτούς ίσως χρειαστούν πολλές συζητήσεις, προτού καταλήξουν σε μια τελική λύση - αν θεωρούμε κάτι τέτοιο εφικτό. Γνωρίζουν λοιπόν ότι δεν είναι ρεαλιστικό και υγιές να επιμένουν στα ίδια και στα ίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν επιτρέπουν σε μια διαφωνία να επισκιάσει την ημέρα στο σύνολό της», εξηγεί στη HuffPost η θεραπεύτρια Νικόλ Σάουντερς.

4. Προσπαθούν να διδάσκονται μέσα από τις διαφωνίες τους

«Στις υγιείς σχέσεις, οι περισσότερες διαφωνίες, ωφείλονται είτε στην κακή επικοινωνία, είτε σε παρεξήγηση. Επομένως, κάθε διαφωνία, μας προσφέρει την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα την/τον σύντροφό μας και να μάθουμε πώς να επικοινωνούμε μαζί της/του με πιο ξεκάθαρο τρόπο» μας προτρέπει ο Ράιαν Χάους, ψυχολόγος στην Πασαντένα της Καλιφόρνια.

«Μόλις εκφράσουμε τα παράπονά μας, ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας και προσπαθούμε να επιλύσουμε το ζήτημα, αφιερώνοντας ένα λεπτό στο να προσδιορίσουμε τί μάθαμε από αυτή την αλληλεπίδραση», προσθέτει ο Χάους.

5. Κάνουν και οι δυο προσπάθεια να επανορθώσουν και να επανασυνδεθούν

Οι καυγάδες θεωρούνται αγχωτικοί και κουραστικοί, επομένως και τα δύο μέρη συχνά καταλήγουν να αποσύρονται εξαντλημένα. Αντί να κρατούν πικρία, τα ευτυχισμένα ζευγάρια προσπαθούν να συμπεριφέρονται στοργικά. Άλλωστε, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, «πολεμάνε στο ίδιο στρατόπεδο».

«Μια ειλικρινής συγγνώμη, μια αγκαλιά με διάρκεια, ένα ευχαριστώ ή μια ευγενική χειρονομία, όπως ένα φλιτζάνι τσάι ή λίγο μασάζ, μπορεί να κάνει θαύματα, καθησυχάζοντας την/τον σύντροφό μας και εκφράζοντας την ειλικρινή αγάπη μας, ακόμα και μετά από μια προστριβή», δεν παραλείπει να αναφέρει ο Χάους.

«Οι διαμάχες δημιουργούν μικρά θραύσματα. Ωστόσο εφόσον υπάρχει η διάθεση για επανασύνδεση, αυτές οι μικρές ρωγμές επιδιορθώνονται εύκολα», μας καθησυχάζει ο Σάουντερς.

Η Κέιτλιν Χάρισον, θεραπεύτρια γάμου και οικογενειακών ζητημάτων με έδρα το Λος Άντζελες, τονίζει ότι το να γελάσουμε μαζί, ίσως αποδειχθεί ιδιαίτερα θεραπευτικό. Ας παρακολουθήσουμε ένα αστείο βίντεο στο TikTok, ας θυμηθούμε ένα παλιό αστείο, που μόνο οι δοό μας καταλαβαίνουμε ή ας βγούμε για έναν περίπατο.

«Το γέλιο συγκαταλέγεται στους καλύτερους τρόπους, προκειμένου να αντιληφθεί το σώμα μας πως είμαστε ασφαλείς. Δεν συμβάλλει μόνο στη λήξη της ”μάχης”, αλλά βοηθά και το σώμα μας να προχωρήσεις μπροστά και να εμπιστευτεί ξανά αυτό το άτομο»

6. Συζητούν το ζήτημα εκ νέου, αφού πάρουν χρόνο, προκειμένου να ηρεμήσουν και να σκεφτούν

Τα έντονα συναισθήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, ενδέχεται να κάνουν την αποτελεσματική επικοινωνία να φαίνεται ανέφικτη. Ωστόσο, τα ευτυχισμένα ζευγάρια αναγνωρίζουν ότι πάντα προκύπτουν οφέλη μέσα από τον διάλογο.

Τα υγιή ζευγάρια διέπονται από σταθερότητα. Η επανεξέταση μιας σύγκρουσης δεν φαντάζει απειλητική για τη σχέση τους. Ωστόσο, υπάρχουν ζευγάρια που κρύβουν πράγματα κάτω από το χαλί υπό τον φόβο της αναζωπύρωσης του καυγά.

Επανεξετάζοντας τις βαθύτερες πτυχές της σύγκρουσης δεν είναι βέβαιο ότι θα επανορθώσουμε. Ωστόσο μας δίνεται η ευκαιρία μέσα από τη δόμηση μιας καλύτερης επικοινωνίας να αποφύγουμε μελλοντικές εντάσεις.

7. Δεν εξακολουθούν να τρέφουν αρνητικά συναισθήματα, εφόσον λυθεί το ζήτημα

Όταν επιτευχθεί πραγματική οικειότητα, τότε και οι δύο μπορούν να αφήσουν τα πράγματα να κυλήσουν όπως πριν.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν σκέφτονται το γεγονός όλο το βράδυ και δεν πετούν σπόντες. Όταν προκύπτουν τέτοιες συμπεριφορές, σημαίνει ότι υπάρχουν συναισθήματα που πρέπει να εκφραστούν και να κατανοηθούν. Ειδάλλως το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί», διευκρινίζει ο Χάους.