Μπορούμε να κολλήσουμε εκ νέου κορονοϊό αφ'ότου έχουμε διαγνωσθεί;

Για πόσο διάστημα οι άνθρωποι είναι μεταδοτικοί; Κι είναι δυνατόν να κολλήσει κανείς COVID - 19 δύο φορές; Ειδικοί απαντούν.
.
Powerofflowers via Getty Images
.

Ο κορονοϊός έχει ανακηρυχθεί κι επισήμως πανδημία κι από επίσημα χείλη ακούμε προειδοποιήσεις ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Οι γιατροί κι οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τα βασικά χαρακτηριστικά του COVID - 19 και βεβαίως το πως μεταδίδεται, πως επηρεάζει το σώμα και τι γίνεται με τα εμβόλια.

Μερικές από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις αυτή τη στιγμή γίνονται γύρω από τη μετάδοση. Για πόσο διάστημα οι άνθρωποι είναι μεταδοτικοί; Κι είναι δυνατόν να κολλήσει κανείς COVID - 19 δύο φορές;

Αυτά είναι όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα:

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι μεταδοτικοί για μερικές εβδομάδες αλλά φθάνουν στο απόγειο μια συγκεκριμένη στιγμή.

Σύμφωνα με Κέντρα για Ελεγχο και Πρόληψη, οι άνθρωποι μάλλον γίνονται πιο μεταδοτικοί όταν παρουσιάζουν περισσότερα συμπτώματα (οι πιο άρρωστοι). Πέρα απ′ αυτό δεν υπάρχει ιδιαίτερα επίσημη κατεύθυνση για την περίοδο της μόλυνσης, την «επίθεση» ή τη διάρκεια της «αποβολής του ιού». Μια έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύτηκε αλλά δεν έχει επανεξετασθεί, αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα να εκπέμψει κανείς μεγάλες «δόσεις» ιού προτού παρουσιάσει συμπτώματα.

«Η απάντηση - σήμερα - είναι ότι οι άνθρωποι φαίνεται πως είναι μεταδοτικοί μια με δυο ημέρες προτού ασθενήσουν και για δυο εβδομάδες αφ′ ότου ασθένησαν», λέει ο δρ. Στήβεν Κλάκμαν, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Penn Medicine και διευθυντής στο Penn Global Medicine. Καθώς γινόμαστε καλά, η ποσότητα του ιού που εκπέμπουμε προς το περιβάλλον μειώνεται, αναφέρει ο ίδιος.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η περίπτωση να μολυνθείτε εκ νέου είναι πιθανή

Συχνά, όταν το σώμα μας μολύνεται από ένα συγκεκριμένο ιό, παράγει προστατευτικά αντιβιοτικά που βοηθούν να αποτραπεί η επανάληψη της μόλυνσης. Κάπως έτσι έχουν να κάνουν τα πράγματα με την κοινή γρίπη. «Κανένας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, αλλά τα περισσότερα παιδιά συνήθως αναπτύσσουν μια - μικρής διάρκειας - ασυλία στον συγκεκρμένο ιό. Ωστόσο, έτσι ακριβώς όπως η γρίπη μπορεί να αλλάξει, έτσι (μπορεί) κι ο COVID - 19, κάτι το οποίο θα μπορούσε να κάνει έναν άνθρωπο ευαίσθητο στην επαναπροσέγγιση της ασθένειας».

Αλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι περισσότερο πιθανό άπαξ κι ένας άνθρωπος κολλήσει τον ιό, δεν είναι δυνατόν να τον κολλήσει εκ νέου.

«Οι κορονοιοί δεν είναι κάτι καινούργιο, βρίσκονται τριγύρω μας εδώ και καιρό και πολλοί οργανισμοί (όχι μόνο ο άνθρωπος) μπορούν να τους κολλήσουν», λέει ο Κλάκμαν. «Για τους περισσότερους, η αίσθηση είναι πως αν κάποιος έχει κολλήσει έναν συγκεκριμένο κορονοϊό, τότε (εν συνεχεία) είναι απρόσβλητος. Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες ... αλλά αυτό είναι πολύ πιθανό (να συμβαίνει)». Τη συγκεκριμένη στιγμή κανείς δεν διαθέτει αντιβιοτικά που θα μπορούσαν να μας προστατεύσουν από μια μόλυνση ή μόλυνση εκ νέου.

Η πρόληψη συνεχίζει να είναι η καλύτερη άμυνα

Πλένετε τα χέρια σας συχνά. Αποφύγετε την κοντινή επαφή με άτομα που ασθενούν. Κρατείστε αποστάσεις μεταξύ εσάς και των ανθρώπων που ασθενούν αν ο COVID - 19 έχει διεισδύσει στο περιβάλλον σας. Και τέλος, μείνετε πληροφορημένοι. Σε αντίθεση με το γεγονός ότι τόσοι πολλοί ειδικοί δεν καταλαβαίνουν πράγματα σχετικά με τον ιό, η αλήθεια είναι ότι μαθαίνουν ολοένα και περισσότερα κάθε μέρα που περνάει.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή/και έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

ΠΗΓΗ: HuffPost US

Προτείνετε μια διόρθωση