Η Disney κλείνει τα θεματικά πάρκα το ένα μετά το άλλο - Η «αυτοκρατορία» σε κρίση

Η εξάπλωση του κορονοϊού έχει κλείσει τις πύλες και των έντεκα θεματικών πάρκων της Disney σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία
Orlando Sentinel via Getty Images

Η Disney ανακοίνωσε ότι κλείνει το Walt Disney World, ναυαρχίδα των θεματικών πάρκων - resort του ομίλου στο Ορλάντο της Φλόριντα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο της Disneyland στο Παρίσι -και στις δύο περιπτώσεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου- όπως και την αναβολή όλων των αναχωρήσεων στις κρουαζιέρες της Disney Cruise Line. Την Πέμπτη 12 Μαρτίου, η εταιρεία δήλωσε ότι κλείνει και το θέρετρο της Disneyland στην Καλιφόρνια, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταγράφει κρούσμα COVID-19, καθώς ο κυβερνήτης της Καλιφρόνια και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσαν ότι συναθροίσεις άνω των 250 ατόμων πρέπει να αναβληθούν ή να ακυρωθούν.

Η παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού έχει πλέον κλείσει τις πύλες και των έντεκα θεματικών πάρκων της Disney σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Το Magic Kingdom στο Walt Disney World είναι το πιο δημοφιλές θεματικό πάρκο στον κόσμο, με περισσότερα από 20 εκατομμύρια επισκέπτες το 2018, σύμφωνα με έκθεση της AECOM. Η εταιρεία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στα θεματικά πάρκα της, ανοίγοντας πριν από έναν χρόνο δύο νέες εκδοχές Star Wars στη Φλόριντα και την Καλιφόρνια. Παράλληλα, μία ολοκαίνουρια διαδρομή, «Mickey & Minnie’s Runaway Railway» έκανε ντεμπούτο στα Hollywood Studios της Disney μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Τα θεματικά πάρκα είναι το «καύσιμο» του ομίλου, καθώς οι πωλήσεις στον τομέα Πάρκα, Εμπειρίες και Προϊόντα ξεπέρασαν το 2019 τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο μεταφράζεται στο 37% των συνολικών εσόδων της εταιρείας.

Η τεράστια οικονομική ζημία λόγω της πανδημίας, έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή για τη Disney, καθώς μόλις πριν από 16 ημέρες, παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και η μετοχή έκανε βουτιά καταγράφοντας πτώση της τάξης του 20%.

Στη γραμμή όλων των μεγάλων εταιρειών, ο όμιλος προέτρεψε τους υπαλλήλους της -στις εταιρείες Walt Disney Studios, Walt Disney Television, ESPN και στα τμήματα λιανικής, πάρκων και προϊόντων- να εργάζονται από το σπίτι.

Το αιφνίδιο κλείσιμο των πάρκων της Disney σε Φλόριντα και Καλιφόρνια είναι το τελευταίο επεισόδιο στην περιπέτεια μιας τεράστιας τουριστικής βιομηχανίας που πλέον βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Αλλά είναι επίσης και ενδεικτικό όσον αφορά τον αιφνιαδιαστικό τρόπο με τον οποίον (ακόμη και κι αν πρόκειται για τα πιο εμβληματικά brands στην ιστορία της δυτικής οικονομίας), αλλάζουν όσα γνωρίζαμε με δραματικό τρόπο εν μέσω πανδημίας.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Με πληροφορίες από CNN.com, Fox.news

Δημοφιλή