Ημερολόγιον Πανδημίας: Η ζωή μας ανάποδα

Οι σταθερές μας χάνονται η μία μετά την άλλη κι αν γαντζωθούμε πάνω τους, θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
.
.
Adriana Duduleanu / EyeEm via Getty Images

Από σήμερα, η ελληνική ομάδα της HuffPost δουλεύει από το σπίτι. Πριν μετρήσει το πρώτο κρούσμα. Το ίδιο κάνουν εδώ και μέρες οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας και σε λίγο θα ακολουθήσουν και οι περισσότερες διεθνείς εκδόσεις της Huffpost. Το ίδιο κάνουν και όλοι οι υπάλληλοι της Google παγκοσμίως. Το ίδιο κάνει ο Κόσμος ολόκληρος. Ολα γύρω μας κλείνουν το ένα μετά το άλλο κι ευτυχώς που μέχρι στιγμής δεν απειλείται το Ιντερνετ. Χάρη σ’ αυτό η ζωή μας έχει ελπίδες να διατηρήσει μία στοιχειώδη επίφαση κανονικότητας εν μέσω πανδημίας.

Για την ομάδα της Huffpost είναι επίσημο από σήμερα: Η ζωή μας αλλάζει ριζικά. Οπως συμβαίνει σε εκατομμύρια συνανθρώπους μας ανά τον πλανήτη, η καθημερινότητά μας ανατρέπεται, οι σταθερές μας χάνονται η μία μετά την άλλη κι αν κάνουμε το λάθος να γαντζωθούμε πάνω τους, θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Όπως έγραφε προχθες το CNN, αν νομίζουμε ότι ο κορονοϊός δεν είναι τίποτα σπουδαίο και θα περάσει γρήγορα, ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε. Οι πανδημίες δεν αστειεύονται. Η Αγκελα Μέρκελ δεν κινδυνολογούσε όταν ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός υπολογίζεται ότι θα πλήξει σχεδόν επτά στους δέκα Γερμανούς. Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής μαθηματικούς υπολογισμούς, ο ιός εξαπλώνεται ακολουθώντας τον νόμο της εκθετικής συνάρτησης 2 εις την Χ. Χοντρικά, αυτό σημαίνει ότι οι 4 γίνονται 16, οι 16 γίνονται 256, οι 256 γίνονται 65.536 και η μόνη ελπίδα σωτηρίας είναι ο περιορισμός της μετάδοσης όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ότι μπορεί να κλείσει, ας κλείσει πριν μετρήσει το πρώτο κρούσμα.

Οχι, δεν είναι εύκολο. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι ούτε δημοκρατικό, ούτε σύμφωνο με θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι, όμως, θέμα δημόσιας υγείας και η υγεία είναι θεμελιώδης παράγων της ανθρώπινης ζωής. Ο δε σεβασμός της δημόσιας υγείας είναι μία εξ ίσου θεμελιώδης υποχρέωση όλων μας, κράτους και πολιτών.

Όλοι μαζί, με ψυχραιμία, σύνεση και σχέδιο, ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Ας προσπαθήσουμε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας πρώτα, διατηρώντας καθαρά τόσο τα χέρια μας, όσο και το κεφάλι μας.

Η ομάδα της HuffPost θα συνεχίσει να κάνει όλα τα απαραίτητα για να παραμείνει ανοιχτή εν μέσω πανδημίας. Θα διατηρήσουμε τη νηφαλιότητά μας, θα αποφύγουμε την υπερβολή, θα επιμείνουμε στην ακρίβεια, θα επιστρατεύσουμε το χιούμορ μας και θα συζητήσουμε για ό,τι μπορεί να γυρίσει τη ζωή μας ανάποδα, να μας προβληματίσει, να μας αγχώσει και να μας φοβίσει.

Ο βουβός πανικός έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας κι όσο περνούν οι μέρες κι αυξάνονται κρούσματα και μέτρα, τόσο θα εξαπλώνεται κι αυτός. Δεν θα προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχει. Θα τον σεβαστούμε, αλλά θα αντισταθούμε. Δεν θα του επιτρέψουμε να αποφασίζει για μας.

Η ομάδα της HuffPost θα λάβει κι ένα επιπλέον μέτρο προφύλαξης. Θα συνεχίσει να ψάχνει τις θετικές πλευρές των αρνητικών καταστάσεων και να προτείνει λύσεις που αναπτερώνουν το ηθικόν και φωτίζουν τα σκούρα. Μείνετε μαζί μας. Δεν χρειάζεται να πλύνετε χέρια, να φορέσετε μάσκες ή να είστε αρνητικοί στον κορονοϊό. Το μόνο που χρειάζεται είναι wi-fi.

Και μπορείτε να φτερνίζεστε ελεύθερα.

Δημοφιλή