#StayTheFuckHome: Πώς ένα hashtag μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού

Η απάντηση και δράση του Φλοριάν Ράιφσναϊντερ για τον κορονοϊό έχει πυροδοτήσει παγκόσμια κινητοποίηση.
dowell via Getty Images

Αν και εσείς κοιτάτε συνέχεια τις δημοσιεύσεις στο Twitter σχετικά με τον κορονοϊό, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε πετύχει μια ροζ κάρτα με τίτλο: #StayTheFuckHome (μείνετε σπίτι).

Το hashtag αυτό, το οποίο αυτοπαρουσιάζεται ως ένα κίνημα για να σταματήσει η πανδημία του κορονοϊού, οδηγεί τους χρήστες σε μια σελίδα όπου τους ζητείτε να ακολουθήσουν την «αυτο-απομόνωση». Αυτό ποικίλει από το να αποφεύγετε οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα μέχρι το να μην χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να παραμείνετε στο σπίτι.

Η καμπάνια αυτή δεν λειτουργεί υπό την εποπτεία κάποιας δημόσιας αρχής ή κάποιου υπουργείου, αλλά δημιουργήθηκε από τον 29χρονο Φλοριάν Ράιφσναϊντερ, ο οποίος διευθύνει μία εταιρεία προγραμματισμού (software) και ανάπτυξης δικτύων (web developing). Με έδρα τις ΗΠΑ και τόπο εργασίας την Φρανκφούρτη στη Γερμανία, ο Ράιφσναϊντερ έχει παρακολουθήσει την πορεία της πανδημίας από τις αρχές του Ιανουαρίου, όταν τα κρούσματα στην Γουχάν της Κίνας ήταν ακόμη λιγοστά.

«Κοιτώντας την εξέλιξη της πανδημίας, ήμουν πολύ ανήσυχος για αρκετές εβδομάδες, όταν άρχιζαν να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα», λέει στην HuffPost UK.

Έτσι, προσπαθούσε να ενημερώσει - και σε πολλές περιπτώσεις να πείσει - τους συναδέλφους, φίλους και την οικογένεια του ότι ο ιός αυτός πιθανόν να αποτελέσει μεγάλη απειλή.

«Οι άνθρωποι δεν θέλουν να πιστέψουν ότι ένας ιός που εμφανίστηκε κάπου στην Κίνα μπορεί πράγματι να επηρεάσει τις ζωές τους, ή ακόμα να αποτελέσει απειλή για τους ίδιους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

«Έχω άτομα από την κοντινή οικογένεια μου που θεωρούνται ευπαθείς στον κορονοϊό, οπότε αυτό το θέμα πλήττει άμεσα το σπίτι μου».

Σύμφωνα με τον Ράιφσναϊντερ, στην Φρανκφούρτη ο πανικός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και γίνεται αντιληπτός μόνο όταν παρατηρείται έλλειψη στα μαγαζιά από αντισηπτικά και απολυμαντικά σπρέι. Στο γραφείο του, οι χειραψίες και τα «κόλλα πέντε» έχουν απαγορευτεί και πριν από δύο εβδομάδες, η διοίκηση υποχρέωσε όλους τους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι. Τη στιγμή αυτή, ο ίδιος έχει απομονωθεί στο διαμέρισμα του στην Φρανκφούρτη.

Γιατί, όμως, ένα τόσο δραστικό μήνυμα όπως το #StayTheFuckHome;

«Μετά την έξαρση στην Ιταλία και τα αυξανόμενα νούμερα κρουσμάτων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, απογοητεύτηκα με την αμέλεια που έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι περισσότερες κυβερνήσεις», δηλώνει. «Στη Γερμανία, η κυβέρνηση ακόμα συζητάει αν θα πρέπει να επιτρέψει ή όχι τη πρόσβαση των πολιτών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και σε άλλες μεγάλες εκδηλώσεις, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού ακόμα πιστεύει ότι αυτός ο ιός είναι σαν μια γρίπη».

Ο Ράιφσναϊντερ αναφέρει ότι συνειδητοποίησε ότι η ελπίδα του για τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα για να μειώσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, ήταν μια χαμένη υπόθεση.

«Οπότε το περασμένο σαββατοκύριακο είχα αυτή την ιδέα, ότι ίσως εγώ να μην μπορώ μόνο να αλλάξω τις απόψεις του δικού μου στενού κύκλου ανθρώπων, αλλά να προσπαθήσω να καταπολεμήσω αυτή τη πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφοντας έναν οδηγό που θα εξηγεί πως οι ίδιοι οι άνθρωποι μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Και με αυτό τον τρόπο γεννήθηκε και το #StayTheFuckHome».

Τώρα σκοπεύει να ενισχύσει την ιστοσελίδα του με περισσότερες πληροφορίες και παροχές για το πως μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου και ενός οδηγού που δείχνει πως να αυτο-απομονωθούμε στο σπίτι.

«Ο σκοπός μου είναι να επηρεάσω όσο τον δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ώστε να αφήσω ένα σημάδι, αλλά ειλικρινά, αν μπορώ να αποτρέψω έστω και έναν άνθρωπο να κολλήσει τον ιό ή ακόμα καλύτερα έναν που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του ιού, ο κόπος και ο χρόνος μου θα αξίζουν», τονίζει.

Θα πρέπει πράγματι να μείνουμε σπίτι;

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και τις εντολές του Υπουργείου Υγείας, είναι προτιμότερο να απομονωθείτε για προληπτικούς λόγους στο σπίτι μακριά από δημόσιους χώρους και τον πολύ κόσμο. Αν εργάζεστε είναι καλύτερα - αν δεν έχει εφαρμοστεί ήδη στον χώρο εργασίας σας - να συνεχίσετε τη δουλειά σας από το σπίτι. Με αυτό τον τρόπο και όσο είναι δυνατόν, όλοι οι γονείς θα μπορούν να προσέχουν τα παιδιά τους τώρα που τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν κλείσει.

Αν υπάρχει πιθανότητα να έχετε προσβληθεί από τον κορονοϊό, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας. Ωστόσο, θα σας ζητηθεί να παραμείνετε στο σπίτι και να μην έχετε επαφές με άλλους ανθρώπους. Η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον 14 μέρες, ώστε να περιορισθεί πιθανή μόλυνση και άλλων συμπολιτών μας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πλένετε τακτικά τα χέρια σας, να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και να πετάτε αμέσως χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα και μαντηλάκια.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

ΠΗΓΗ: HuffPost UK

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση