N. Χρούστσεβα: Bρισκόμαστε πιο κοντά σε πυρηνικό πόλεμο απ' ότι κατά την κρίση των πυραύλων της Κούβας

Προειδοποιεί η δισέγγονη του Νικήτα Χρουστσόφ ο οποίος ήταν ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια της κουβανικής πυραυλικής κρίσης του 1962.
Nina L. Khrushcheva/facebook

Η δισέγγονη του Νικήτα Χρουστσόφ προειδοποιεί ότι Ρωσία και Δύση βρίσκονται πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο από ό,τι κατά τη διάρκεια της Κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Η Νίνα Χρούστσεβα, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο New School της Νέας Υόρκης, της οποίας ο προπάππος ήταν ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962, θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνος καθώς καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να «υποχωρήσει».

Η Χρούστσεβα είπε ότι τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι όσο και ο Χρουστσόφ συμφώνησαν να αποκλιμακώσουν την κρίση μόλις ο πυρηνικός πόλεμος μετατράπηκε σε πραγματική απειλή.

Μιλώντας στο πρόγραμμα Today του BBC, η Ρωσίδα ακαδημαϊκός, είπε τα εξής για την κρίση του 1962:

″Αυτό που πραγματικά έσωσε τον κόσμο εκείνη την εποχή ήταν ότι τόσο ο Χρουστσόφ όσο και ο Κένεντι, ό,τι κι αν πίστευαν ο ένας για την ιδεολογία του άλλου, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες, και παρότι κανείς τους δεν ήθελε να φανεί δειλός, υποχώρησαν αμέσως όταν εμφανίστηκε η απειλή μιας πιθανής σύγκρουσης.

Είμαστε πιο κοντά σ′ ένα πυρηνικό κίνδυνο από ποτέ, γιατί δεν βλέπω σήμερα καμία πλευρά, ιδιαίτερα τη ρωσική, να κάνει πίσω, και αυτό είναι κάτι που πραγματικά με φοβίζει περισσότερο».

Η Χρούστσεβα υποστήριξε επίσης ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «ένας πόλεμος δι′ αντιπροσώπων» μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας στον οποίο η Ουκρανία είναι «σε κάποιο βαθμό πιόνι».

Ενώ ο πρώην επικεφαλής της MI6, Σερ Αλεξ Γιάνγκερ, ενστερνίστηκε τις ανησυχίες της για την απειλή πυρηνικού πολέμου, διαφώνισε με την άποψή της για την σύγκρουση ως έναν «πόλεμο δι′ αντιπροσώπων».

«Η ιδέα ότι αυτός είναι ένας ευρύτερος πόλεμος, ότι βρισκόμαστε σε μια ευρύτερη σύγκρουση με τη Ρωσία, απλώς συνάδει με τη ρωσική αφήγηση καθώς η ρωσική ηγεσία υφίσταται πίεση, για να μπορεί να λέει στον ρωσικό λαό τους ότι αυτός είναι ένας αμυντικός πόλεμος».

Δημοφιλή