ΝΑΤΟ: Μάλλον της ουκρανικής αεράμυνας ο πύραυλος στην Πολωνία, μα η Ρωσία έχει ευθύνη

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως επρόκειτο για εσκεμμένη ενέργεια.
Handout . via Reuters

Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η έκρηξη από πύραυλο στην Πολωνία ήταν αποτέλεσμα μιας εσκεμμένης/ σκόπιμης επίθεσης, είπε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν ούτε ενδείξεις πως η Ρωσία ετοιμάζεται για επιθετικές ενέργειες εναντίον του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε πως η έρευνα συνεχίζεται, ωστόσο σημείωσε ότι το περιστατικό οφείλεται μάλλον στη δραστηριότητα της ουκρανικής αεράμυνας- κάτι που είπε και ο Πολωνός πρόεδρος, ο οποίος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι πιθανότατα επρόκειτο για αντιαεροπορικό πύραυλο της ουκρανικής αεράμυνας και ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδεικνύουν πως επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση από τη Ρωσία.

Παρόλα αυτά ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως «δεν φταίει η Ουκρανία» και η Ρωσία έχει την τελική ευθύνη, καθώς «συνεχίζει τον παράνομο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας».

Συνεχίζοντας, είπε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ εξέφρασαν ισχυρή στήριξη προς την Πολωνία και έδωσαν τα συλλυπητήριά τους για τους δύο νεκρούς. Επίσης, πρόσθεσε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η στρατιωτική παρουσία της Συμμαχίας στα ανατολικά μετά τη ρωσική εισβολή και «αξιολογούμε συνέχεια τι επιπλέον χρειάζεται να κάνουμε».

Παράλληλα σημείωσε πως καλωσορίζει την αποστολή συστημάτων αεράμυνας από συμμάχους την Ουκρανία: «Κινητοποιούμε επιπλέον υποστήριξη» είπε, ειδικά διαφορετικούς τύπους συστημάτων αεράμυνας. Όπως υπογράμμισε, η παροχή επιπλέον συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα» για το ΝΑΤΟ, ωστόσο η ίδια η Συμμαχία δεν συμμετέχει στον πόλεμο. Ερωτηθείς εάν η έκρηξη αντιπροσωπεύει μια αποτυχία των αμυντικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ, απάντησε ότι το περιστατικό δεν είχε τα χαρακτηριστικά μιας επίθεσης, κάτι που «εξηγεί γιατί οι ενέργειες ήταν αυτές που ήταν».

Νωρίτερα ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, είχε πει ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ο πύραυλος που προκάλεσε δύο νεκρούς στη νοτιοανατολική Πολωνία είχε στόχο τη χώρα και ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι εκτοξεύτηκε από τη ρωσική πλευρά, μα υπήρχε «μεγάλη πιθανότητα να χρησιμοποιήθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις».

Ως προς τα περί ενεργοποίησης του Άρθρου 4, για έναρξη διαβουλεύσεων στη Συμμαχία κατόπιν αιτήματος μιας χώρας η οποία θεωρεί ότι απειλείται, ο Πολωνός πρωθυπουργός Αντρέι Μοραβίτσκι είπε πως «σε αυτή την οδό η ενεργοποίηση του Άρθρου 4 δεν θα είναι απαραίτητη, μα αυτό το όργανο βρίσκεται στα χέρια μας».

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα