Νέα ένταση και επεισόδια με πρόσφυγες και μετανάστες στο Καρά Τεπέ

Οι άστεγοι της Μόριας δεν θέλουν να μεταφερθούν στον νέο καταυλισμό και ζητούν να φύγουν από τη Λέσβο.
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

Νέα επεισόδια ξέσπασαν με μετανάστες εναντίων των αστυνομικών δυνάμεων στο Καρά Τεπέ της Λέσβου το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οπως μετέδωσε η τοπική ιστοσελίδα, lesvospost.gr, ξαφνικά και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ειρηνική διαδήλωση αιτούντων άσυλο που έχουν μείνει άστεγοι μετά την καταστροφική φωτιά στη Μόρια, μερίδα από αυτούς ξεκίνησε να πετάει αντικείμενα και πέτρες προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες απάντησαν με ρίψη χημικών.

ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

Νωρίτερα, περίπου στις 10.30 το πρωί, είχε προκληθεί νέα φωτιά σε καλαμιώνα δίπλα σχεδόν στο μπλόκο της Αστυνομίας, που δεν επέτρεπε στους διαδηλωτές να κινηθούν προς την πόλη. Η φωτιά σβήστηκε με ρίψεις νερού από αεροπλάνα, αφού η πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων δεν ήταν δυνατή.

ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

Οπως διαφαίνεται, οι πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται για τέταρτη μέρα στο δρόμο, δεν δέχονται να μπουν στον νέο, υπό κατασκευή, καταυλισμό στο Καρά Τεπέ και ζητούν να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί.

Την ίδια ώρα, πάντως, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες κατασκευής του νέου κέντρου προσωρινής φιλοξενίας στο Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ, όπως σημειώνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το υπουργείο, «βρίσκεται εν εξελίξει η χαρτογράφηση των σκηνών. Στόχος η καλύτερη καταγραφή των επωφελούμενων που θα φιλοξενηθούν προσωρινά, καθώς και η οριοθέτηση γειτονιών βάσει εθνικότητας. Κατά την είσοδο στο νέο κέντρο, θα διενεργείται σε όλους ανεξαιρέτως τους επωφελούμενους έλεγχος για COVID-19».

Δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία

Στο μεταξύ, δεν ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης. Με απόφαση του Δημάρχου Στρατή Κύτελη, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά έως και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας και την παρουσία χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων σε κεντρικούς δρόμους του Δήμου Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Μυτιλήνης «η απόφαση αυτή ελήφθη για την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, οι οποίοι εξέφρασαν, μέσω Συλλόγων και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, την ανάγκη για αναστολή έναρξης της σχολικής χρονιάς».

Και τα σχολεία του Δήμου δυτικής Λέσβου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα παραμείνουν κλειστά έως και την ερχόμενη Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου. Στην απόφαση αυτή προχώρησε η δημοτική Αρχή, λόγω παράτασης των έκτακτων μέτρων στη Λέσβο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και για την καλύτερη προετοιμασία της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

(με πληροφορίες από Lesvospost.gr, Stonisi.gr, ΑΠΕ)

Δημοφιλή