Νέα Υόρκη: Ο Λιν-Μανουέλ Μιράντα αγόρασε βιβλιοπωλείο 100 χρονών που βρισκόταν υπό απειλή

Το βιβλιοπωλείο αποτελεί «διαμάντι» για τη θεατρική σκηνή της Νέας Υόρκης
Evan Agostini/Invision/AP

Ο Λιν-Μανουέλ Μιράντα είναι ήδη συνθέτης, στιχουργός, ηθοποιός, συγγραφέας και δημιουργός του «Χάμιλτον», του πιο διάσημου μιούζικαλ που έκανε πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το 2015 και παίζεται έως σήμερα.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Μιράντα μαζί με τρεις συνεργάτες του στο «Χάμιλτον» αγόρασαν το «Drama Book Shop», ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο 100 χρονών, το οποίο πουλάει βιβλία για θέατρο, σενάρια διάσημων έργων, παρτιτούρες και άλλο υλικό που σχετίζεται με τη θεατρική σκηνή.

«Ως έφηβος, πήγαινα στο “Drama Book Shop” στην 47η οδό. Πέρασα ώρες διαβάζοντας θεατρικά έργα. Ήταν σαν να ιδρύθηκε για μένα, ένα μέρος για να πηγαίνω. Το 2002, γνώρισα τον Τόμι Κάιλ στο βιβλιοπωλείο. Μας έδωσε ένα μέρος για να πηγαίνουμε. Είμαι περήφανος που είμαι μέρος αυτού του επόμενου κεφαλαίου. Ένα μέρος για να πηγαίνετε κι εσείς», έγραψε ο Μιράντα στο Τουίτερ.

Οι νέοι ιδιοκτήτες του βιβλιοπωλείου είναι ο Μιράντα, ο διευθυντής του «Χάμιλτον» Τόμας Κάιλ, ο υπεύθυνος παραγωγής, Τζέφρι Σέλερ και ο πρόεδρος του οργανισμού παραγωγής μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ, Nederlander, Τζέιμς Νέδερλαντερ. Αγόρασαν το βιβλιοπωλείο από τους ιδιοκτήτες Ροζάν Σιλίν και Άρθουν Σελίν, οι οποίοι αγόρασαν το βιβλιοπωλείο το 1958.

«Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά και είμαι 84 ετών. Δεν έχω τη δύναμη να βρω άλλο χώρο και να κάνω οποιαδήποτε κίνηση», δήλωσε η Σελίν, της οποίας ο σύζυγος και συνιδιοκτήτης πέθανε το 2000. «Ο Λιν-Μανουέλ και ο Τόμι είναι οι ιππότες μου».

Η κίνηση-έκπληξη του Μιράντα και των συνεργατών είναι μια προσπάθεια διατήρησης του βιβλιοπωλείου, το οποίο αποτελεί στήριγμα της θεατρικής σκηνής της Νέας Υόρκης. Το 2011 τιμήθηκε με βραβείο Tony, αλλά έκτοτε αντιμετώπιζε δυσκολίες επιβίωσης στην αγορά ακινήτων της Times Square, με αποτέλεσμα την πρόσφατη ανακοίνωση μετακίνησης από την τοποθεσία του.

Το σχέδιο διάσωσης είναι μια απόφαση της ομάδας συντελεστών του μιούζικαλ και της πόλης, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βρούν έναν όμορφο και οικονομικό χώρο στο κέντρο όπου θα στεγαστεί το βιβλιοπωλείο.

«Το βιβλιοπωλείο αποτελεί ένα διαμάντι και πολιτιστικό ίδρυμα για τη Νέα Υόρκη και θέλουμε να το σώσουμε», είπε η Τζούλι Μένιν, υπεύθυνη στο γραφείο Τύπου του δημαρχείου της Νέας Υόρκης.

Το «Drama Book Shop», το οποίο αυτό το χρονικό διάστημα πουλάει περίπου 155.000 αντικείμενα το χρόνο, θα κλείσει στις 20 Ιανουαρίου και θα μεταφερθεί στο νέο χώρο, το φθινόπωρο.

Πηγή: New York Times

Δημοφιλή