ΔΙΕΘΝΕΣ
10/07/2018 08:03 EEST | Updated 10/07/2018 13:10 EEST

Νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας μόλις ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως διόρισε τον γαμπρό του ως Υπουργό Οικονομικών

Ανάκαμψη της τουρκικής λίρας το πρωί της Τρίτης

Mikhail Klimentyev via Getty Images

Η τουρκική λίρα απώλεσε σχεδόν το 3,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου περί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, μετά την ανακοίνωση του διορισμού του γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον θώκο του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.

Η ισοτιμία της νέας τουρκικής λίρας είχε υποχωρήσει στο 4,7:1 έναντι του δολαρίου περί τις 24:00 (ώρα Ελλάδας) εν σχέσει με την τιμή της μία ημέρα νωρίτερα, λίγες ώρες αφότου ο Ερντογάν ανακοίνωσε τον διορισμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, του συζύγου της μεγαλύτερης κόρης του, επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της νέας 17μελούς κυβέρνησής του.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε επίσης μετά τη δημοσιοποίηση, νωρίτερα τη Δευτέρα, ενός προεδρικού διατάγματος με το οποίο ο Ερντογάν έδωσε στον εαυτό του το προνόμιο να διορίζει αναπληρωτές του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η συναίνεση του διοικητή.

Ο Αλμπαϊράκ αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, με τον πληθωρισμό αυξημένο, το νόμισμα να υφίσταται καθίζηση και μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών λογαριασμών, παρά τη στιβαρή ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.

Οι αγορές, που ανησυχούν για τις πιέσεις του Ερντογάν στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα, μοιάζουν να εκδήλωσαν έτσι την αποδοκιμασία τους για τον διορισμό.

Το τουρκικό νόμισμα πέφτει εδώ κι εβδομάδες, με οικονομολόγους να προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου υπερθέρμανσης της οικονομίας.

Ειδικοί κρίνουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα πρέπει να πάρει μέτρα, ιδίως να αυξάνει πιο συχνά τα επιτόκιά της, όμως ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται σθεναρά στην ιδέα αυτή.

Το πρωί της Τρίτης ωστόσο η τουρκική λίρα ανέκαμψε και πάλι καλύπτοντας μέρος των χθεσινών απωλειών της, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 4,6890 λίρες ανά δολάριο. 

Γενικά, οι αγορές συναλλάγματος ήταν θετικές στην ανάληψη κινδύνου, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στα ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία και φάνηκε να αγνοούν τις ανησυχίες σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Στοιχεία που έδειξαν μία εύρωστη αύξηση των γερμανικών εξαγωγών ενίσχυσαν, επίσης, το κλίμα. Το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ιαπωνικού γεν, το οποίο αγοράζεται συνήθως σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας και η ισοτιμία του διαμορφώθηκε στα 110,08 γεν. Ο δείκτης της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι μεγάλων νομισμάτων αυξήθηκε στις 94,230 μονάδες από 93,711 που είχε υποχωρήσει χθες.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)