Νέα έρευνα: Τα μεγάλα προβλήματα στον εγκέφαλο που μπορεί να κληρονομήσει η Covid

Είναι η πρώτη σημαντική μελέτη που αξιολογεί τις «σαρώσεις» εγκεφάλων ανθρώπων πριν και μετά την εμφάνιση του κορονοϊού.
KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Το να κολλήσουμε Covid θα μπορούσε να προκαλέσει «συρρίκνωση» και βλάβη στους ιστούς σε σχέση με την όσφρηση και τις νοητικές μας ικανότητες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αυτή είναι η πρώτη σημαντική μελέτη που αξιολογεί τις «σαρώσεις» εγκεφάλων ανθρώπων πριν και μετά την εμφάνιση της Covid όπως αναφέρει η HuffPost US.

(Αυτή η μελέτη έρχεται) μετά την μεγαλύτερη μελέτη γενετικής σχετικά με την Covid-19 που βρήκε 16 νέες γενετικές παραλλαγές οι οποίες συνδέονται με σοβαρές ασθένειες και επισήμανε μια σειρά από υπάρχοντα φάρμακα που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ασθενείς να μην αρρωστήσουν σοβαρά.

Και οι δύο αυτές μελέτες έχουν επισημάνει τους βιολογικούς μηχανισμούς που αναπτύσσουν τη νόσο.

Στην τελευταία μελέτη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησαν 785 άτομα ηλικίας μεταξύ 51 και 81 ετών που δέχτηκαν «σαρώσεις» εγκεφάλου πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως μέρος της μελέτης UK Biobank. Πάνω από τα μισά από αυτά (τα άτομα) βρέθηκαν θετικά στην Covid μεταξύ των δύο «σαρώσεων».

Όσοι βρέθηκαν θετικοί στην Covid παρουσίασαν μεγαλύτερη «συρρίκνωση» εγκεφάλου και μεγαλύτερη «συρρίκνωση» της φαιάς ουσίας, ιδίως σε περιοχές που συνδέονται με την όσφρηση, σε σύγκριση με 384 μη μολυσμένα άτομα που ελέγχθηκαν.

Τα άτομα που είχαν Covid έχασαν επιπλέον 1,8% της παραϊπποκάµπιας έλικας, η οποία είναι μια βασική περιοχή όσφρησης. Έχασαν επίσης ένα επιπλέον 0,8% της παρεγκεφαλίδας, που βοηθά τις κινητικές δεξιότητες και την ισορροπία, σε σύγκριση με τα άτομα ελέγχου.

Τα άτομα που προσβλήθηκαν από την ασθένεια συνήθως σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία σε ένα τεστ νοητικών δεξιοτήτων από εκείνους που δεν είχαν μολυνθεί. Οι χαμηλότερες βαθμολογίες συνδέθηκαν με μεγαλύτερη απώλεια εγκεφαλικών ιστών στα μέρη της παρεγκεφαλίδας που εμπλέκονται στη νοητική ικανότητα.

Τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα σε ηλικιωμένους και σε όσους νοσηλεύτηκαν με Covid-19, αλλά ήταν ακόμα ορατά (και) σε άλλους των οποίων οι λοιμώξεις ήταν ασυμπτωματικές ή ήπιες.

«Ο εγκέφαλος είναι ”πλαστικός”, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αναδιοργανωθεί και να αυτοθεραπευθεί σε κάποιο βαθμό, ακόμη και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», είπε η καθηγήτρια Γκουιναϊλε Ντουάουντ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εκτιμηθεί εάν αυτές οι εγκεφαλικές αλλαγές είναι μακροχρόνιες ή μερικώς αναστρέψιμες.