Νέα κίνητρα για τις αποδείξεις: Επιστροφή μετρητών, μείωση φόρων, αλλαγές στην φορολοταρία

Η φορολοταρία δεν αύξησε το κίνητρο των φορολογούμενων να «κυνηγήσουν» τις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Westend61 via Getty Images

Κίνητρα στους φορολογούμενους που χρησιμοποιούν «πλαστικό» χρήμα στις συναλλαγές τους με επαγγελματίες κλάδων που εντοπίζεται μεγάλη φοροδιαφυγή, ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Η ανάλυση των στοιχείων από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των φορολογούμενων δείχνουν, ότι αν και καταγράφεται μεγάλη αύξηση στον όγκο των συναλλαγών, παραμένει χαμηλό το ποσοστό το οποίο αφορά τις κατηγορίες «υψηλού κινδύνου».

Η φορολοταρία δεν αύξησε το κίνητρο των φορολογούμενων να «κυνηγήσουν» τις ηλεκτρονικές πληρωμές, καθώς το κίνητρο της μείωσης της τελικής τιμής εάν η συναλλαγή γίνει χωρίς απόδειξη παραμένει ισχυρότερο. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει νέα κίνητρα στους φορολογούμενους προκειμένου να ζητήσουν απόδειξη ακόμα και από τους επαγγελματίες που δεν το συνηθίζουν.

Και βέβαια μεγαλύτερο κίνητρο από τη σίγουρη επιστροφή μετρητών ή τη μείωση φόρων δεν υπάρχει και για αυτό το λόγο στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται είτε τη επιστροφή σε μετρητά μέρους της αξίας των συναλλαγών, είτε τη αντίστοιχη μείωση του φόρου. Το σύστημα αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει όπως τα προγράμματα «bonus» που ήδη κάνουν οι τράπεζες με τις χρεωστικές κάρτες.

Με αυτό τον τρόπο η Εφορία θα γνωρίζει μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών ποιες από αυτές αφορούν πληρωμή υπηρεσιών ή προϊόντων από τη λίστα των επαγγελματιών που εντοπίζεται συχνότερα φοροδιαφυγή. Στη συνέχεια θα γίνεται ο υπολογισμός και στο τέλος του χρόνου μέσω τραπεζικού λογαριασμού θα του επιστρέφεται ένα ποσοστό από τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αντίστοιχα, το συγκεκριμένο ποσό θα μπορούσε να συμψηφιστεί και με το φόρο εισοδήματος, προκειμένου να μειώσει τον τελικό λογαριασμό.

Προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν πλήρη εικόνα για το κέρδος που θα τους αποφέρουν οι συγκεκριμένες συναλλαγές, υπάρχει η σκέψη να ενημερώνονται άμεσα μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος σχετικά με την επιστροφή χρημάτων που θα έχουν εξαιτίας της ηλεκτρονικής συναλλαγής στην οποία προχώρησαν.

Αλλαγές στη φορολοταρία

Νέο σχέδιο επεξεργάζονται και για τη λειτουργία της φορολοταρίας. Μπορεί σε πρώτη φάση να έγινε αρκετή κουβέντα και οι φορολογούμενοι τους πρώτους μήνες να περίμεναν να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα της κλήρωσης, ωστόσο με το πέρασμα των μηνών το φαινόμενο αυτό ατόνησε και ελάχιστοι είναι οι φορολογούμενοι που έχουν στο μυαλό τους το ενδεχόμενο να κερδίσουν στην φορολοταρία.

Ως εκ τούτου στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν το μοντέλο της φορολοταρίας. Δηλαδή, να μην κερδίζουν πολλοί από λίγα, αλλά λίγοι από πολλά προκειμένου να αυξηθεί το κίνητρο των φορολογούμενων. Η σκέψη είναι αντί να υπάρχουν 1.000 νικητές που θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ όπως είναι σήμερα, να υπάρχουν λιγότεροι νικητές, οι οποίοι όμως θα κερδίζουν μεγαλύτερα δώρα. Με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι θα έχουν ισχυρότερο κίνητρο, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να κάνει ιδιαίτερη ενημερωτική καμπάνια κάθε μήνα, ανάλογα με τα δώρα που θα κληρωθούν κάθε φορά.

Δημοφιλή