ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2019 14:26 EET | Updated 11/12/2019 22:10 EET

Νέα Ζηλανδία: 120 τ. μ. δέρματος χρειάζονται οι εγκαυματίες του ηφαιστείου

25 άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

ASSOCIATED PRESS

Η Νέα Ζηλανδία παρήγγειλε 120 τετραγωνικά μέτρα δέρματος για τη θεραπεία των ανθρώπων που τραυματίστηκαν από την ηφαιστειακή έκρηξη της Δευτέρας στη Νήσο Γουάιτ, ανέφεραν οι αρχές την Τετάρτη.

Συνολικά 47 άτομα βρίσκονταν στο «Λευκό Νησί», στα ανοικτά των ακτών του Βόρειου Νησιού, όταν εξερράγη το ηφαίστειο. 

Η έκρηξη της Δευτέρας στο νησί, δημοφιλή τουριστικό προορισμό στο βόρειο τμήμα της Νέας Ζηλανδίας, στοίχισε τη ζωή σε 8 ανθρώπους, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσαν οι αρχές, καθώς δύο τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο.

Εννέα άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, μεταξύ αυτών 7 Αυστραλοί και δύο Νεοζηλανδοί, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αστυνομία, η οποία μέχρι πρότινος έκανε λόγο για 8 αγνοουμένους.

ASSOCIATED PRESS

Το δέρμα είναι απαραίτητο για τη θεραπεία των εγκαυματιών, που φέρουν βαριές πληγές από την τέφρα και το αέριο. Σύμφωνα με τους γιατρούς 27 νοσηλευόμενοι φέρουν εγκαύματα σε τουλάχιστον 30% του σώματός τους και πολλοί έχουν εισπνευστικά εγκαύματα για τα οποία απαιτείται υποστήριξη των αεραγωγών. 

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το μέσο ανθρώπινο σώμα έχει περίπου 1-2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας δέρματος.

ASSOCIATED PRESS

Η παραγγελία του δέρματος έχει ήδη δρομολογηθεί και θα προέλθει από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τράπεζες δέρματος και ιστών από τη γειτονική Αυστραλία παρέχουν επίσης μοσχεύματα και προμήθειες δέρματος.

Τα δερματικά μοσχεύματα προέρχονται από δότες - όπως οι δότες οργάνων, οι δερματικοί δωρητές εγγράφονται με σκοπό να δώσουν το δέρμα τους μετά το θάνατό τους.

Οταν το δέρμα γίνεται δωρεά, συνήθως λαμβάνεται και αξιοποιείται μόνο ένα λεπτό στρώμα, όπως το δέρμα που ξεφλουδίζει όταν παθαίνουμε ηλιακά εγκαύματα. Τα δερματικά μοσχεύματα λαμβάνονται συνήθως από την πλάτη ή από το πίσω μέρος των ποδιών.

Οι ασθενείς προέρχονται από μια σειρά εθνικοτήτων και μερικοί από αυτούς θα μεταφερθούν στις χώρες τους για θεραπεία. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον δήλωσε την Τετάρτη ότι 10 Αυστραλοί τραυματίες θα επαναπατριστούν τις επόμενες 24 ώρες για να λάβουν «εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη».

Εν τω μεταξύ, οι αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν το ηφαιστειογενές νησί, το οποίο παραμένει πολύ επικίνδυνο, εμποδίζοντας την πρόσβαση στους διασώστες. Επίσης, εργάζονται πυρετωδώς για την ταυτοποίηση των έξι νεκρών, με τη βοήθεια ιατροδικαστών και οδοντιάτρων.

Τα ονόματα και τα πρόσωπα των θυμάτων αρχίζουν σταδιακά να γίνονται γνωστά - μια Αυστραλή έφηβη και ο πατριός της, μία μητέρα και κόρη επίσης από την Αυστραλία, και ένας ξεναγός από τη Νέα Ζηλανδία είναι μεταξύ των ανθρώπων που βρήκαν τραγικό θάνατο.

Οι 22 επιζώντες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, έχοντας υποστεί σοβαρά εγκαύματα, παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό αρμόδιο για την αστυνομία Στιούαρτ Νας, τα τραύματα, που έχουν υποστεί οι τουρίστες και οι ξεναγοί, είναι τόσο σοβαρά, που ορισμένα θύματα δεν μπορούν να αναγνωριστούν.

«Υπάρχει ένας ορισμένος αριθμός ανθρώπων που νοσηλεύονται και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, έχουν υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα στο δέρμα τους, όπως επίσης σε εσωτερικά όργανα» εξήγησε σήμερα ο Νας.

Συνολικά, 47 τουρίστες και ξεναγοί βρίσκονταν στο νησί τη στιγμή της έκρηξης, από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Μαλαισία και τη Νέα Ζηλανδία.

Την ίδια ώρα, σεισμολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχουν πιθανότητες 40-60% να συμβεί μια νέα έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί.

«Θα ήταν τρέλα να στείλουμε άνδρες και γυναίκες στο νησί Ουάιτ», την ώρα που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας για τους διασώστες, εξήγησε ο Νας.

Πηγή: CNN