Ποια ήταν κατά τον Νεύτωνα η θεραπεία της πανούκλας; Εμετός βατράχου

Σε αδημοσίευτες σημειώσεις του που δημοπρατήθηκαν για 81.000 δολάρια, καταγράφει την περίεργη μέθοδο θεραπείας.
ZU_09 via Getty Images

Ο Ισαάκ Νεύτωνας, ο άνθρωπος που ανακάλυψε τη βαρύτητα και έδωσε πολλά στην ανθρωπότητα, είχε βρει και έναν τρόπο που σύμφωνα με τον ίδιο μπορούσε να θεραπεύσει την πανούκλα. Αυτό αποκαλύπτουν δύο αδημοσίευτες σελίδες με τις σημειώσεις του για ένα βιβλίο του χημικού και γιατρού, Ζαν Μπαπτίστα Βαν Χέλμοντ, για τη βουβωνική πανώλη. Το περιεχόμενο των σημειώσεων αυτών έγινε γνωστό μετά τη δημοπρασία που έγινε από τον οίκο Bonham’s, με τις σημειώσεις να πωλούνται έναντι 81.325 δολαρίων.

Εκεί προτείνει έναν κάπως ανορθόδοξο τρόπο για τη θεραπεία της πανούκλας, που κανένας γιατρός σήμερα δεν μπορούσε να συστήσει. Το εμετό βατράχου.

Ειδικότερα, στο χειρόγραφο που χρονολογείται από το 1667, ο Νεύτωνας έγραψε ότι για να θεραπεύσει κάποιος την πανούκλα, θα πρέπει: «το καλύτερο είναι ένας βάτραχος κρεμασμένος από τα πόδια σε μία καμινάδα για τρεις μέρες, που στο τέλος έκανε εμετό χώμα με διάφορα παράσιτα μαζί, μέσα σε ένα σκεύος με κίτρινο κερί, και λίγο μετά πέθανε. Συνδυάζοντας κονιορτοποιημένο βάτραχο με τις εκχύσεις και τον ορό, σε σκευάσματα που εφαρμόζεται στην μολυσμένη περιοχή, απομακρύνθηκε η μετάδοση και βγήκε το δηλητήριο».

by Marc Guitard via Getty Images

Αναφέρει επίσης τη χρήση πολύτιμων λίθων, όπως ζαφείρι και κεχριμπάρι ως φυλαχτά κατά της ασθένειας.

Παρόλο που ο Νεύτωνας ενδιαφερόταν κυρίως να μάθει για θέματα που σχετίζονται με τη χημεία από τον Βαν Χέλμοντ (ο οποίος ανακάλυψε τη φωτοσύνθεση), εστίασε επίσης την προσοχή του σε ένα βιβλίο που έγραψε ο Βαν Χέλμοντ για την πανούκλα, το «Tumulus Pestis» («Ο Τάφος της Πανούκλας»), που βασίστηκε στην εμπειρία του από την θεραπεία ασθενών στην Αμβέρσα το 1605.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 1667, ο Νεύτωνας ενδιαφέρθηκε να μάθει για την πανούκλα. Μεταξύ 1665 και 1666 πέθαναν από την πανούκλα περίπου 100.000 άνθρωποι στο Λονδίνο, σύμφωνα με τα Βρετανικά Εθνικά Αρχεία. Ο ίδιος ο Νεύτωνας είναι γνωστό ότι πέρασε ένα διάστημα δύο ετών σε καραντίνα στο Γούλσθορπ, σε ένα οικογενειακό κτήμα, εγκαταλείποντας τις σπουδές του στο Κέιμπριτζ. Οι σημειώσεις του Νεύτωνα σχετικά με την πανούκλα πιθανότατα γράφτηκαν αμέσως μετά την επιστροφή του στο Κέιμπριτζ.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή