Νιγηρία: Το κομμένο κεφάλι αγνοούμενου βουλευτή βρέθηκε σε πάρκο

Η κυβέρνηση κατηγόρησε μια εθνοτική ομάδα, που αγωνίζεται για να αποσχιστεί από την υπόλοιπη χώρα.
via Associated Press

Η αστυνομία στη Νιγηρία εντόπισε το κομμένο κεφάλι ενός βουλευτή, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη νοτιοανατολική πολιτεία Ανάμπρα, όπου η κυβέρνηση κατηγορεί τους αυτονομιστές ότι διέπραξαν μια σειρά από δολοφονίες και απαγωγές.

Η νοτιοανατολική περιοχή, πατρίδα της εθνοτικής ομάδας Ιγκμπο, αγωνίζεται για να αποσχιστεί από την υπόλοιπη Νιγηρία και η απαγορευμένη ομάδα «Ιθαγενών της Μπιάφρα» (IPOB) ηγείται αυτών των προσπαθειών.

Ο Οκετσούκου Οκόγιε, βουλευτής στην τοπική συνέλευση της πολιτείας Ανάμπρα και ο βοηθός του εξαφανίστηκαν στις 15 Μαΐου. Το κεφάλι του βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε ένα πάρκο.

«Ο βουλευτής σκοτώθηκε. Το κεφάλι του βρέθηκε κατά μήκος του δρόμου. Δεν υπάρχει ύποπτος υπό κράτηση ακόμη», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας έχει ορίσει αμοιβή 10 εκατομμυρίων νάιρα (22.500 ευρώ) για πληροφορίες σχετικά με τους δολοφόνους.

Στις αρχές αυτού του μήνα, ένοπλοι σκότωσαν και αποκεφάλισαν δύο στρατιώτες στη γειτονική πολιτεία Ιμο. Η κυβέρνηση κατηγόρησε την IPOB, η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η βία στα νοτιοανατολικά είναι ένα άλλο πρόβλημα ασφάλειας για τη Νιγηρία, όπου οι απαγωγές για λύτρα είναι συχνές στα βορειοδυτικά και μια ισλαμιστική εξέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερο από μια δεκαετία στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε τον περασμένο Αύγουστο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας σκότωσαν τουλάχιστον 115 ανθρώπους στα νοτιοανατολικά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021 και συνέλαβαν ή βασάνισαν αυθαίρετα δεκάδες άλλους. Η κυβέρνηση δεν σχολίασε.