Νιγηρία: Τουλάχιστον 30 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα

Μετά από επίθεση και ενώ συμμετείχαν σε επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό εργαζομένων σε ορυχείο.
|
Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.
James Marshall via Getty Images

Τουλάχιστον τριάντα στρατιωτικοί έχασαν την ζωή τους σε ενέδρα μετά από επίθεση σε ορυχείο στην περιοχή Σιρόρο της πολιτείας του Νίγηρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσαν τρεις πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες Σάββατο.


Συμμετείχαν σε επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό εργαζομένων σε ορυχείο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τέσσερεις Κινέζοι υπήκοοι. Οι εργαζόμενοι έπεσαν θύματα απαγωγής στην επίθεση της Τετάρτης.

Ο Εμάνουελ Όμαρ, αξιωματούχος αρμόδιος για την ασφάλεια στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας του Νίγηρα, αναφέρθηκε σε νεκρούς στην επίθεση στο ορυχείο, στο χωριό Ατζάτα Αμπόκι, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Δύο πηγές προσκείμενες στον στρατό στη Σιρόρο και στη Μίνα, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Νίγηρα, ανέφεραν πως ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικών που κινούνταν με τρία φορτηγά, σκοτώνοντας 30.

Ο στρατός της Νιγηρίας –που σπάνια σχολιάζει πληροφορίες για απώλειες που υφίσταται σε μάχες– ανακοίνωσε φειδωλά πως «μέλη του προσωπικού πλήρωσαν το ύψιστο τίμημα σε σφοδρή μάχη».

Σύμφωνα με αξιωματούχο στη Σιρόρο, ένοπλοι σε μοτοσικλέτες κι ένα φορτηγό επιτέθηκαν στο ορυχείο και σκότωσαν επτά φύλακες, που πάντα σύφωνα με τον αξιωματούχο ήταν αστυνομικοί.. Έπειτα απήγαγαν τους Κινέζους εργαζόμενους και σκότωσαν οκτώ πολίτες, πρόσθεσε.

Δεν έκανε σαφές εάν οι πολίτες εργάζονταν στο ορυχείο. Αξιωματικός του στρατού στην Μίνα ηγείται της επιχείρησης για τον εντοπισμό των ομήρων. Η αστυνομία της πολιτείας του Νίγηρα δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Αναφερόμενος στην επίθεση στο ορυχείο, ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι χαρακτήρισε τους δράστες «σαδιστές» που θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. «Η Σιρόρο θα δει να αποδίδεται δικαιοσύνη», διαβεβαίωσε χθες μέσω Twitter.

Δεν είναι σαφές ποιοι ήταν οι δράστες, καθώς στην πολιτεία του Νίγηρα δρουν διάφορες συμμορίες κακοποιών, ενώ το 2021 αξιωματούχοι ανέφεραν πως είναι πλέον παρόντες στην περιοχή τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Οι βαριά οπλισμένες συμμορίες κακοποιών, που οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits, κατατρομοκρατούν επί χρόνια την κεντρική και τη βορειοδυτική Νιγηρία με ζωοκλοπές, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα και φόνους. Οι επιθέσεις τους τελευταία έχουν πολλαπλασιαστεί.

Η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής συνταράσσεται από αλλεπάλληλα κύματα βίας – τη δράση τζιχαντιστών σε βορειοανατολικούς τομείς, κακοποιών σε βορειοδυτικούς και κεντρικούς –, ενώ ως τις προεδρικές εκλογές δεν απομένει παρά λιγότερος από ένας χρόνος.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, συμμορίες σκότωσαν πάνω από 2.600 πολίτες το 2021 στη Νιγηρία, αριθμό αυξημένο κατά 250% σε σύγκριση με το 2020.

Ο πρόεδρος Μπουχάρι, ο οποίος κατακρίνεται για την αδυναμία του να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης ασφάλειας στη χώρα, αναμένεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του τον Φεβρουάριο του 2023.