Επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών στην Αφρική

Εκατό τζιχαντιστές νεκροί σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση πολυεθνικής δύναμης στη Νιγηρία.
via Associated Press

Η πολυεθνική δύναμη την οποία συγκροτούν στρατεύματα της Νιγηρίας, του Νίγηρα και του Καμερούν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πάνω από εκατό τζιχαντιστές, ανάμεσά τους δέκα διοικητές τους, σκοτώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας επιχείρησης από αέρος και με χερσαίες δυνάμεις στην περιφέρεια της λίμνης Τσαντ.

Αντάρτες της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), οργάνωσης που γεννήθηκε όταν η πρώτη διασπάστηκε, πολεμούν εναντίον του στρατού της Νιγηρίας τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Η σύρραξη έχει εξαπλωθεί στα γειτονικά κράτη.

Ο εκπρόσωπος της λεγόμενης Πολυεθνικής Μεικτής Δύναμης, ο συνταγματάρχης Μοχάμαντ Ντόουλ, ανέφερε ότι μονάδες της έδρασαν σε περιοχές που ελέγχουν αντάρτες στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ και κατέσχεσαν όπλα, τρόφιμα και ναρκωτικά.

«Την περίοδο που διεξάγεται αυτή η επιχείρηση, πάνω από εκατό τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί, συμπεριλαμβανομένων 10 κορυφαίων διοικητών τους (...) έπειτα από θανάσιμες αεροπορικές επιδρομές βασισμένες σε στοιχεία που συγκέντρωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Ο συνταγματάρχης Ντόουλ δεν διευκρίνισε πότε άρχισε η επιχείρηση, ή το εάν υπάρχουν απώλειες στις τάξεις της δύναμης. Είπε πως 18 στρατιώτες τραυματίστηκαν εξαιτίας αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που είχαν τοποθετήσει αντάρτες καθώς υποχωρούσαν.

Η εξέγερση των τζιχαντιστών, με επίκεντρο τη βορειοανατολική Νιγηρία, έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και έχει ξεριζώσει εκατομμύρια πολίτες.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση όπλων αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Νιγηρία. Μέλη του Κογκρέσου είχαν παγώσει τη συμφωνία εξαιτίας των ανησυχιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις νιγηριανές δυνάμεις ασφαλείας.

Η Μπόκο Χαράμ βρίσκεται σε υποχώρηση μετά τον θάνατο του ηγέτη της Αμπουμπακάρ Σεκάου πέρυσι τον Μάιο σε μάχη με πολεμιστής του ΙΚΔΑ. Σύμφωνα με τις αρχές της Νιγηρίας, χιλιάδες αντάρτες και μέλη των οικογενειών τους έχουν παραδοθεί έκτοτε.

Επίσης, ο στρατός του Μάλι ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι εξόντωσε «πάνω από δέκα τρομοκράτες», ανάμεσά τους ένα «στέλεχός τους», γαλλοτυνήσιο, σε δύο αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε την Πέμπτη στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Οι ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν «δύο πλήγματα» από αέρος τη 14η Απριλίου 2022 «εξουδετερώνοντας κάπου δώδεκα τρομοκράτες στο δάσος Γκανγκέλ, περίπου 10 χιλιόμετρα» από την κοινότητα Μουρά, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του επιτελείου.

«Τα πλήγματα αυτά επέτρεψαν να εξουδετερωθούν ορισμένα στελέχη της ΟΥΙΜ» (σ.σ. της Ομάδας Υποστήριξης στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους, συμμαχία τζιχαντιστικών οργανώσεων του Σαχέλ που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα και ηγέτης της είναι ο φύλαρχος των Τουαρέγκ του Μάλι, ο Ιγιάντ Αγκ Γάλι), «ανάμεσά τους ο Σαμίρ Αλ Μπουρχάν, Γαλλοτυνήσιος, στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης, που μίλαγε γαλλικά και αραβικά», πάντα κατά την ανακοίνωση.

Ο στρατός του Μάλι σημείωσε ακόμη πως προχώρησε στα πλήγματα «βάσει πολύ συγκεκριμένων πληροφοριών που έκαναν λόγο για συγκέντρωση τρομοκρατών» που είχαν πάει κατ’ αυτόν «να τονώσουν το ηθικό των πολεμιστών» της ΟΥΙΜ και να τους προσφέρουν «οικονομική και επιμελητειακή υποστήριξη» μετά την «οδυνηρή ήττα τους στη Μουρά».

Ο στρατός του Μάλι ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι «εξουδετέρωσε» 203 τζιχαντιστές στη Μουρά. Ωστόσο, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατήγγειλε αντιθέτως πως οι ένοπλες δυνάμεις μαζί με ξένους μαχητές εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες 300 αμάχους.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει βγει από τη Μουρά καμία φωτογραφία ούτε βίντεο που να επιτρέπει να επαληθευτεί η εκδοχή είτε του στρατού ή της HRW. Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί (MINUSMA) ζήτησε – μάταια – πριν από μερικές ημέρες το Μπαμακό να επιτρέψει να αναπτύξει επιτόπου ομάδα ερευνητών της.

Το Μάλι, όπου κυβερνούν από το 2020 οι στρατηγοί, που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα, έχει βυθιστεί μετά το 2012 σε ολοένα πιο βαθιά κρίση ασφαλείας, που η ανάπτυξη ξένων δυνάμεων δεν επέτρεψε να επιλυθεί.

Τη δράση των τζιχαντιστών, που εξαπλώθηκε από τον βορρά προς το κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας, περιέπλεξε η εμφάνιση παραστρατιωτικών οργανώσεων φυλών και συμμοριών κακοποιών.

Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, πολίτες και αντιμαχόμενους. Το κεντρικό τμήμα του Μάλι έχει μετατραπεί το τρέχον διάστημα σε εστία της κρίσης στο Σαχέλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFΡ

Δημοφιλή