Νόαμ Κατς: H Χαμάς είναι εχθρός της ειρήνης - Δεν θα βρει καταφύγιο πουθενά στη Γάζα

O Πρέσβης του Ισραήλ στη HuffPost: «To Iσραήλ θέλει να προστατέψει τους αμάχους Παλαιστίνιους στη Γάζα - Η Χαμάς όχι». Η απάντηση για τη «λύση των δύο κρατών».
Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατς
Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατς
Christos Kitas

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της πρώτης χερσαίας επιχείρησης από τον ισραηλινό στρατό στη λωρίδα της Γάζας, με τανκ και βαρέα όπλα, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα υποδέχθηκε τη HuffPost έτοιμος να δώσει απαντήσεις για το μέλλον της επιχείρησης με στόχο την Χαμάς, για τις αντιδράσεις που προκαλούν οι εικόνες αμάχων - που εμφανίζονται ως ”παράπλευρες απώλειες” στις σκληρές πολεμικές συγκρούσεις στα βόρεια της Γάζας - ενώ σχολιάζει (συγκρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς) τη στάση της Ελλάδας και της Τουρκίας απέναντι στην Χαμάς και στο Ισραήλ.

Ο Νόαμ Κατς, πολύπειρος διπλωμάτης, τονίζει ότι το Ισραήλ διεξάγει ”πόλεμο” και όχι μία επιχείρηση εναντίον τρομοκρατών. Στο ερώτημα ”και τι θα γίνουν οι άμαχοι;” η ευθεία απάντηση που δίνει είναι, ότι το Ισραήλ προσπαθεί να τους προστατέψει και τους προτρέπει να απομακρυνθούν, ενώ η Χαμάς δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει τις απώλειες αμάχων και συνειδητά τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες.

“Είναι πέρα από την φαντασία αυτό που έχει συμβεί. Είναι ένας πόλεμος με μία οργάνωση που έχει ως ιδεολογία την γενοκτονία και μας έδειξε ”σκηνές από τα προσεχώς” για τα σχέδια που κάνει για το Ισραήλ και τον λαό του. Γι αυτό πρέπει να την καταστρέψουμε εντελώς.”

- Νόαμ Κατς, Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα

HuffPost: Αρκεί μία τρομοκρατική επίθεση για να προκαλέσει ένα πόλεμο;

Νόαμ Κατς: Δεν ήταν μία τρομοκρατική ενέργεια. Ήταν ένας η κήρυξη ενός πολέμου με όλα τα μέσα εναντίον του Ισραήλ. Από ένα τρομοκρατικό καθεστώς που εγκαθίδρυσε η Χαμάς, η οποία δημιούργησε κι ένα στρατό τρομοκρατών, που εξαπέλυσε μία επίθεση τύπου ISIS. Μέχρι χθες (25 Οκτωβρίου) 8.000 ρουκέτες είχαν πλήξει πόλεις και οικισμούς στο Ισραήλ.

Η Χαμάς εισέβαλε σε 30 οικισμούς μέσα στο έδαφος του Ισραήλ. Με σαφείς διαταγές: Να σφάξουν Ισραηλινούς πολίτες, να το καταγράψουν και να το ανεβάσουν στα σόσιαλ μίντια. Με ξεκάθαρο σκοπό, να αρπάξουν ομήρους. Είναι 226 πολίτες και ακόμα συνεχίζουμε την καταμέτρηση, γιατί υπάρχουν αγνοούμενοι. Η σφαγή αυτή έγινε με τον πιο βάρβαρο τρόπο (σε αυτό το σημείο επικαλείται βίντεο που δείχνει σκηνές ωμής βίας, στις 7 Οκτωβρίου στη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς, με εικόνες και ήχους που παραπέμπουν σε εκτελέσεις Ισραηλινών από ενόπλους της Χαμάς, γυμνές γυναίκες με δεμένα τα χέρια ή χωρίς ρούχα, καθώς και χτυπήματα με στόχο τις σορούς νεκρών). Είναι πέρα από την φαντασία αυτό που έχει συμβεί. Είναι ένας πόλεμος με μία οργάνωση που έχει ως ιδεολογία την γενοκτονία και μας έδειξε ”σκηνές από τα προσεχώς” για τα σχέδια που κάνει για το Ισραήλ και τον λαό του. Γι αυτό πρέπει να την καταστρέψουμε εντελώς. Θα είναι καλύτερο για τον λαό του Ισραήλ, θα είναι καλύτερο για τις χώρες της περιοχής και σίγουρα θα είναι καλύτερο για τους Παλαιστίνιους. Αυτή η οργάνωση έχει κατακτήσει και επιβάλει κατοχή στη λωρίδα της Γάζας από το 2007 με ένα αιματηρό πραξικόπημα. Από τότε έχει επιβληθεί καθεστώς τρόμου. Αυτή η οργάνωση έχει φέρει μόνο συμφορές, φτώχεια και δυστυχία στον παλαιστινιακό λαό. Αν θελουμε να σκεφτόμαστε ένα μέλλον με ειρήνη στη Μέση Ανατολή με τον Παλαιστίνιο γείτονά μας, τότε πρέπει να διαλύσουμε αυτή την οργάνωση και πρέπει να βρούμε ένα εταίρο που να δεσμεύεται για την επίλυση προβλημάτων πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει.

“...ζητήσαμε την εκκένωση της βόρειας περιοχής στη Γάζα, πριν επιχειρήσουμε εναντίον της Χαμάς που κρύβεται στα υπόγειά της εκεί. Ξαναλέω, ότι οι τρομοκράτες κρατάνε 226 ομήρους, που βρίσκονται στα χέρια της ISIS της Γάζας.”

- Νόαμ Κατς, Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα

HuffPost: Λέγοντας «διάλυση» της Χαμάς, τι εννοεί το Ισραήλ στην πράξη;

Νόαμ Κατς: Η Χαμάς έχει αποκτήσει τη δομή ενός κράτους. Είναι ίδια ακριβώς με τη δομή του Ισλαμικού Κράτους και με ορισμένα πλεονεκτήματα που το Ισλαμικό Κράτος δεν διέθετε. Το ISIS δεν είχε πίσω του μία χώρα να το υποστηρίζει. Η Χαμάς έχει κράτη που την υποστηρίζουν, την εκπαιδεύουν, την χρηματοδοτούν, κάνουν κοινή στρατιωτική εκπαίδευση και της διαθέτουν επιχειρησιακά μέσα. Λένε ότι η Γάζα βρισκόταν σε κατάσταση πολιορκίας στο παρελθόν. Έχετε δει πόσες ρουκέτες, πύραυλοι, εξελιγμένα όπλα βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς; Δεν ήταν υπό πολιορκία. Είκοσι χιλιάδες (Παλαιστίνιοι) από την Γάζα εργάζονταν στο Ισραήλ. Μας έκαναν να χαμηλώσουμε τις άμυνές μας, όταν σκεφτόμασταν ότι η Χαμάς γίνεται περισσότερο ρεαλίστρια, επειδή αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν μέσα στην Γάζα. Ήταν ένα παραπλανητικό σχέδιο από την Χαμάς. Το παραδέχθηκαν και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους πρόσφατα. Πρέπει, λοιπόν, να καταστρέψουμε τις δυνατότητες διακυβέρνησης που διαθέτει, τις στρατιωτικές υποδομές της, να συλλάβουμε τους τρομοκράτες της και πρέπει να φέρουμε την ηγεσία της στο εδώλιο για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν. Αυτό θα σημαίνει διάλυση της Χαμάς.

HuffPost: Η Χαμάς είναι οι Παλαιστίνιοι; Είναι ένα ερώτημα που τίθεται και σε διεθνές επίπεδο.

Nόαμ Κατς: Η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τον Παλαιστίνιο. Αντιπροσωπεύει μία σκληρή, εντελώς ακραία ιδεολογία, η οποία αντιβαίνει στις αξίες κάθε χώρας του ελεύθερου κόσμου. Δεν είναι ένας οργανισμός που ανέχεται τον πλουραλισμό - και αυτό μεταφράζεται στο «σφάζουμε όσους είναι διαφορετικοί από εμάς». Άρπαξαν την εξουσία με ένα πολύ αιματηρό πραξικόπημα, με τεράστια χρήση βίας, ώστε να ελέγξουν την Παλαιστινιακή Αρχή στη λωρίδα της Γάζας. Και σκότωσαν τα στελέχη της οργάνωσης Φατάχ. Είναι εχθροί για τους Παλαιστίνιους που ενδιαφέρονται για την εξεύρεση λύσης. Όσοι ζουν κάτω από την εξουσία τους δεν έχουν επιλογή, είναι αιχμάλωτοι υπό αυτό το καθεστώς τρόμου. Όταν το ρίξουμε, θα έχουμε υπηρετήσει και το συμφέρον των Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατς
Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατς
Christos Kitas

HuffPost: Από σήμερα (Πέμπτη 26 Οκτωβρίου) το Ισραήλ έθεσε σε εφαρμογή μία επιχείρηση μέσα στο έδαφος στη Γάζα, με τανκ και βαρύ οπλισμό. Ωστόσο, θέλω να σας θυμίσω μία δήλωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ. Είπε: «Δεν έχει σημασία μόνο τι κάνετε, έχει σημασία και το πως».

Νόαμ Κατς: Εμείς σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και πράττουμε σύμφωνα με αυτό, όταν πρόκειται για ένα πόλεμο. Προσπαθούμε να προλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Απώλειες αμάχων: Είναι υποχρέωσή μας να προστατέψουμε τους άμαχους που θα παραμείνουν στην περιοχή των συγκρούσεων. Όμως, πρέπει να είμαστε σαφείς: Δίνουμε στους κατοίκους της Γάζας την ευκαιρία να μετακινηθούν σε ασφαλείς περιοχές, τις οποίες υποδείξαμε, στα νότια της λωρίδας της Γάζας. Είναι περιοχές όπου επιτρέπουμε να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία περνάει από το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. Δεν επιτρέπουμε προμήθειες προς τη Χαμάς, όμως επιτρέπουμε στους πολίτες να μετακινηθούν και τους καλούμε να μετακινηθούν. Η Χαμάς προσπαθεί να το σταματήσει αυτό, ώστε να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες. Και σε αυτό το σημείο οφείλω να σημειώσω κάτι: Δεν υπάρχει μία Γάζα, αλλά δύο. Υπάρχει η πόλη της Γάζας και οι οικισμοί της Γάζας - και υπάρχουν και οι υπόγειες διαδρομές σε αυτές τις πόλεις. Εκατοντάδες χιλιόμετρα με υπόγεια καταφύγια και με τούνελ, όπου δρα η Χαμάς. Οι πολίτες δεν μπορούν να βρουν καταφύγιο σε αυτά τα μέρη. Οι πολίτες εγκαταλείπονται και εξαναγκάζονται να παραμείνουν. Ορισμένοι θέλουν να μείνουν εκεί, όμως περισσότεροι από 750.000 εγκατέλειψαν ήδη την πρώτη περιοχή όπου εμείς επιχειρούμε. Δεν θα υπάρξει καταφύγιο για την Χαμάς πουθενά στη λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, ζητήσαμε την εκκένωση της βόρειας περιοχής στη Γάζα, πριν επιχειρήσουμε εναντίον της Χαμάς που κρύβεται στα υπόγειά της εκεί. Ξαναλέω, ότι οι τρομοκράτες κρατάνε 226 ομήρους, που βρίσκονται στα χέρια της ISIS της Γάζας. Ζητήσαμε άμεση απελευθέρωσή τους άνευ όρων, όμως χρησιμοποιούν και αυτούς ως ανθρώπινες ασπίδες. Θα επιχειρούμε για όσο κι αν χρειαστεί, με τον πλέον προσεκτικό τρόπο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Συγκρούσεων, μέχρι να γκρεμίσουμε τη Χαμάς. Θα σας θυμίσω ότι ο πόλεμος εναντίον του ISIS κράτησε τέσσερα χρόνια, μέχρι να ελευθερωθούν η Μοσούλη και η Ράκα. Υπήρχε αποφασιστικότητα για την ολοκλήρωση αυτής της αποστολής και, παρά τις δυσκολίες αυτά τα τέσσερα χρόνια, το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικότερο σε σύγκριση με την ύπαρξη του Ισλαμικού Κράτους.

ΑΡΧΕΙΟ - Φωτογραφίες με πάνω από χίλια άτομα που σκοτώθηκαν, αγνοήθηκαν ή απήχθησαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου εκτίθενται σε άδεια καθίσματα σε μια έκθεση που πραγματοποιείται με το σύνθημα "ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ THΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" στο αμφιθέατρο Smolarz στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στις 22 Οκτωβρίου 2023. (AP Photo/Ohad Zwigenberg, File)
ΑΡΧΕΙΟ - Φωτογραφίες με πάνω από χίλια άτομα που σκοτώθηκαν, αγνοήθηκαν ή απήχθησαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου εκτίθενται σε άδεια καθίσματα σε μια έκθεση που πραγματοποιείται με το σύνθημα "ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ THΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" στο αμφιθέατρο Smolarz στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στις 22 Οκτωβρίου 2023. (AP Photo/Ohad Zwigenberg, File)
via Associated Press

HuffPost: Τι λέτε για τα σενάρια επέκτασης της σύγκρουσης, είναι βάσιμα; Και βλέπετε ενδεχόμενο ανάμειξης του Ιράν;

Nόαμ Κατς: Πρέπει να θυμόμαστε δύο γεγονότα. Ένα: Οι Αγιατολάχ του Ιράν είναι...Ο βασικός αποσταθεροποιητικός παράγων! Μία μηχανή τρομοκρατίας και αποσταθεροποίησης στην περιοχή μας. Υποστηρίζουν και προμηθεύουν στρατιές τρομοκρατών. Στον Λίβανο έχουν την Χεζμπολάχ, με μεγαλύτερες δυνατότητες από τους περισσότερους ευρωπαϊκούς στρατούς. 160.000 ρουκέτες και πυραύλους και με χιλιάδες drones. Χτίζουν ένοπλες ομάδες στο Ιράκ, στην Συρία, υποστηρίζουν τους Χούθι(Υεμένη). Αυτά τα «πιόνια τρομοκρατίας» του Ιράν δοκιμάζουν την υπομονή μας. Οι Χούθι χρησιμοποιούν drones και πυραύλους Κρουζ, που αναχαιτίστηκαν στο παρελθόν από αμερικανικές δυνάμεις. Από τα σύνορα με τη Συρία η Χεμπολάχ δοκιμάζει καθημερινά το Ισραήλ, ενώ εξαπολύει επιθέσεις μέσα από τον Λίβανο με ρουκέτες και αντιαρματικά. Δεν επιθυμούμε την επέκταση του πολέμου. Όμως, αν χρειαστεί να υπερασπιστούμε το Ισραήλ θα το κάνουμε με πυγμή και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε συνολικά. Και κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο σφάλμα του Ιράν και των εταίρων του στην τρομοκρατία, καθώς και των χωρών που τους φιλοξενούν. Στείλαμε μηνύματα μέσω διπλωματικών διαύλων, αξιοποιώντας ακόμα και την Ευρώπη για αυτό τον σκοπό. Νομίζω ότι η αμερικανική δέσμευση και η έκκληση προς το Ιράν και τους συνεργούς του να κρατηθούν έξω από την σύγκρουση είναι σαφείς. Ελπίζω ότι δε θα κάνουν το λάθος.

HuffPost: Παραμένει στο τραπέζι η λεγόμενη ”λύση των δύο κρατών”;

Νόαμ Κατς: Η λύση στη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων αποτελεί μία αναγκαιότητα. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή αυτή η λύση θα βρεθεί πάνω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. Μπορούμε να συμμετέχουμε ως εταίροι σε ένα τέτοιο διάλογο. Το Ισραήλ ανέλαβε μία ευρεία πρωτοβουλία για ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων στη Μέση Ανατολή. Διαθέτουμε τις σταθερές σχέσεις που καταφέραμε να οικοδομήσουμε με την Αίγυπτο εδώ και 44 χρόνια, έχουμε συνάψει συμφωνία με την Ιορδανία και τα τρία τελευταία χρόνια αναπτύξαμε τις σχέσεις μας στο πλαίσιο των λεγόμενων Συμφωνιών του Αβραάμ, με χώρες που προσήλθαν μαζί μας, διευρύνοντας τις συνεργασίες στην περιοχή του αραβικού κόλπου και με το Μαρόκο. Πιστεύουμε ότι αυτό αποδεικνύει το ειλικρινές ενδιαφέρον των χωρών και με στόχο την ευημερία των λαών μας. Πιστεύουμε ότι αυτή η προοπτική είναι βασική και πρέπει να προχωρήσουμε, ώστε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία. Κι ελπίζω ότι όλα θα μπούνε στη σειρά μετά το τέλος του πολέμου και την διάλυση της Χαμάς.

“ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια αλληλεγγύης ευρισκόμενος στο Ισραήλ και συνάντησε οικογένειες ομήρων. Μας συγκινεί ταυτόχρονα το κλίμα αλληλεγγύης που εισπράττουμε εδώ κάθε μέρα, μέσω τηλεφωνημάτων, επιστολών, ηλεκτρονικών μηνυμάτων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.”

- Νόαμ Κατς, Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα

HuffPost: Πάντοτε μιλώντας για την περιοχή μας, διαπιστώνουμε δύο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις: Από τη μία πλευρά ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει ότι η Χαμάς είναι «απελευθερωτική ομάδα» - Από την άλλη ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που ταξίδεψε στο Ισραήλ, δηλώνει ότι αναγνωρίζει στη χώρα σας το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα. Γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την ίδια υπόθεση, στην ίδια περιοχή;

Νόαμ Κατς: Όσοι υποστηρίζουν τη Χαμάς και τη δράση της έχουν μία προβληματική ηθική προσέγγιση. Η βαρβαρότητα και η γενοκτονική, δολοφονική δράση της Χαμάς δεν μπορεί να υποστηριχθεί από κανένα αξιοπρεπή άνθρωπο στον κόσμο. Και πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ της Χαμάς και των νόμιμων φιλοδοξιών των Παλαιστινίων, οι οποίοι θέλουν να λήξει η σύγκρουση και να ζήσουμε ο ένας δίπλα στον άλλον, ειρηνικά. Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για ειρήνη, είναι εχθρός της Ειρήνης!

Η Ελλάδα τηρεί ορθή στάση με δεδομένες τις σχέσεις μας. Διαμορφώσαμε εδώ και αρκετό καιρό μία σχέση στρατηγικής συνεργασίας. Αυτή την ώρα, η στάση της Ελλάδας είναι ακριβώς αυτή που περιμένουμε από τους φίλους και στρατηγικούς εταίρους μας. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Είναι μέρος του συνόλου της Ευρώπης, που έλαβε την ίδια ακριβώς θέση. Η Ελλάδα στέκεται και με το μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ελλάδα δεσμεύεται υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα καταδικάζοντας απερίφραστα την τρομοκρατική δράση της Χαμάς, ζήτησε την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια αλληλεγγύης ευρισκόμενος στο Ισραήλ και συνάντησε οικογένειες ομήρων. Μας συγκινεί ταυτόχρονα το κλίμα αλληλεγγύης που εισπράττουμε εδώ κάθε μέρα, μέσω τηλεφωνημάτων, επιστολών, ηλεκτρονικών μηνυμάτων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κανένας δε μένει ασυγκίνητος όταν δει τις απάνθρωπες πράξεις που διέπραξε η Χαμάς.

Η Χαμάς κάλεσε τους Άραβες σε όλο τον κόσμο να επιτεθούν σε Εβραίους, οπουδήποτε μπορούν - φυσικά είναι μία έκφραση αντισημιτισμού αυτό. Η Χεζμπολάχ και η Χαμάς χρησιμοποιούν τα τρομοκρατικά δίκτυά τους, με στόχο να εξάγουν την ιδεολογία τους στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Είναι μία απόπειρα να προκαλέσουν σχίσμα μέσα στις κοινωνίες. Να στρέψουν τον ένα άνθρωπο ενάντια στον άλλο μέσα σε αυτές τις κοινωνίες, κόντρα στις αξίες και στον Πολιτισμό των χωρών μας. Μέσα στις φιλελεύθερες και ανοιχτές κοινωνίες μας. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Και το γεγονός ότι αποκτούν τόση δύναμη σε άλλες χώρες, εκμεταλλευόμενοι την ελευθερία εκεί για να δράσουν, είναι κάτι που πρέπει να ξανασκεφτούμε. Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Γερμανία, στην Γαλλία, στην Βρετανία...είναι ενεργοί εκεί. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και οι κοινωνίες αξίζει να κινητοποιηθούν για αυτό τον λόγο.

Δημοφιλή