ΔΙΕΘΝΕΣ
08/10/2018 13:00 EEST | Updated 08/10/2018 13:09 EEST

Νόμπελ Οικονομίας σε δύο Αμερικανούς για τη βιώσιμη ανάπτυξη

nobelrpize

Η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απένειμε το μεσημέρι της Δευτέρας το Νόμπελ Οικονομίας για το 2018, από κοινού στους Αμερικανούς οικονομολόγους, William Nordhaus και Paul M. Romer.

Συγκεκριμένα το Νόμπελ Οικονομίας απονέμεται στον  Nordhaus «για την ενσωμάτωση της κλιματικής αλλαγής στη μακροοικονομική ανάλυση», όπως ανακοινώθηκε από τη Στοκχόλμη, ενώ στον Paul Romer «για την ενσωμάτωση των τεχνολογικών καινοτομιών στη μακροοικονομική ανάλυση».

Ο William Nordhaus και ο Paul Romer έχουν σχεδιάσει μεθόδους που αντιμετωπίζουν μερικά από τα πιο θεμελιώδη και πιεστικά ζητήματα των καιρών μας: τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία και την ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο Nordhaus είναι ο πρώτος άνθρωπος που δημιούργησε ένα ποσοτικό μοντέλο που περιγράφει την παγκόσμια αλληλεπίδραση μεταξύ οικονομίας και κλίματος. Το μοντέλο του είναι πλέον διαδεδομένο και χρησιμοποιείται για να εξετάσει τις συνέπειες των παρεμβάσεων της πολιτικής για το κλίμα, όπως για παράδειγμα οι φόροι άνθρακα.

Η έρευνα δε του Romer έθεσε τα θεμέλια για αυτό που τώρα ονομάζεται ενδογενής θεωρία ανάπτυξης. Η θεωρία έχει δημιουργήσει τεράστιες δυνατότητες σχετικά με τους κανονισμούς και τις πολιτικές που ενθαρρύνουν την μακροπρόθεσμη ευημερία.

«Τα ευρήματά τους διεύρυναν σημαντικά την οικονομική ανάλυση με την κατασκευή μοντέλων που εξηγούν πώς η οικονομία της αγοράς αλληλεπιδρά με τη φύση και τη γνώση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας.

Το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. κορωνών Σουηδίας (1 εκατ. δολάρια), καθιερώθηκε το 1968. Δεν περιλαμβανόταν στην αρχική ομάδα των πέντε βραβείων που είχε οριστεί από τον Σουηδό βιομήχανο Άλφρεντ Νόμπελ στη διαθήκη του το 1895.