ΔΙΕΘΝΕΣ
13/04/2019 12:02 EEST

Νότιος Κορέα: Τέλος στην απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από 70 χρόνια

Η γυναίκα χρειαζόταν την άδεια του συζύγου για την επέμβαση.

JUNG YEON-JE via Getty Images

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας αποφάσισε πως ο αυστηρότατος νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις εδώ και 70 χρόνια, είναι αντισυνταγματικός.

Ο νόμος θεσπίστηκε το 1953 και απαγόρευε όλα τις περιπτώσεις αμβλώσεων, πλήν του βιασμού, της αιμομιξίας και αν ήταν σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας. Μάλιστα πέρα από τις γυναίκες που έκαναν την άμβλωση, ποινικές κυρώσεις είχαν και οι γιατροί που τις πραγματοποιούσαν. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που ο νόμος το επέτρεπε, η γυναίκα ήταν υποχρεωμένη να ζητήσει την άδεια του συζύγου της.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη έκδοση της HuffPost Us,την Πέμπτη 11 Απριλίου με ψήφους 7-2 οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου ανακοίνωσαν πως «Ο υπάρχων νόμος περιορίζει τα δικαιώματα των γυναικών να αποφασίσουν για το μέλλον τους, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζει το δικαίωμα στην υγεία με το να περιορίζει της επιλογές τους σε ασφαλείς διαδικασίες» και διέταξε την Εθνοσυνέλευση να περάσει ένα νέο νόμο που θα νομιμοποιεί τις αμβλώσεις μέχρι το τέλος του 2020.

Η χώρα της Νοτίου Κορέας είναι μία από τις ελάχιστες ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως που είχαν ένα τόσο αυστηρό νομό κατά των αμβλώσεων.

Πηγή: HuffPost US