Novartis: Χαμένοι στη μετάφραση ενώ «βρέχει» εκατομμύρια

Νέα σύγκρουση για σκάνδαλο από τα παλιά σε εξέλιξη, μετά την απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης να πληρώσει η Novartis στην Αμερική πρόστιμα για όσα έκανε στην Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα - επί του παρόντος - δεν έχει λαμβάνειν.
wingedwolf via Getty Images

Σε πρώτο χρόνο, ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απόφαση της Αμερικανικής Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο NOVARTIS διεξάγεται μέσω δηλώσεων και αναρτήσεων στο διαδίκτυο - ιδιαίτερα στο Twitter.

H oυσία: Ενώ η Αμερικανική Δικαιοσύνη επιβάλει πρόστιμα ύψους 336 εκατομμυρίων στην πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία - είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters χθες το απόγευμα (25 Ιουνίου) - η Ελλάδα κρατά ομπρέλα εν μέσω βροχής εκατομμυρίων σε πρόστιμα.

Είναι απλώς εξωφρενικό. Το αμερικανικό κράτος εισπράττει ένα τεράστιο ποσό για παραβάσεις ή/και παρανομίες που εν μέρει έχουν διαπραχθεί στην Ελλάδα, εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, ωστόσο το ελληνικό κράτος δεν θα πάρει φράγκο. Εκτός εάν, με μεγάλη καθυστέρηση, ξυπνήσει και αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά.

Επί του παρόντος, η πολιτική σύγκρουση επικεντρώνεται εν πολλοίς σε...μεταφραστικά ζητήματα, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι σε κανένα σημείο η αμερικανική Δικαιοσύνη δεν διαπίστωσε εμπλοκή πολιτικών προσώπων - αν και την διερεύνησε - εντοπίζοντας εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων σε επίπεδο διοίκησης νοσοκομείων ή στη γραφειοκρατία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι πίσω από τη λέξη officials στα πορίσματα των Αμερικανών, είναι πιθανό να κρύβονται και πολιτικά πρόσωπα.

Κυβέρνηση: Διερευνούμε (από τώρα) κάθε πρόσφορο τρόπο αποζημίωσης του Ελληνικού Δημοσίου

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. για την Novartis αναδεικνύει δύο στοιχεία:
- Πρώτον, γκρεμίζει τη σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων και αφήνει εκτεθειμένη την ηγεσία του.
- Δεύτερον, δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που από την αρχή διατύπωνε, τόσο ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όσο και ως Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ιστορία της Novartis αφήνει έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά. Όχι μόνο έστησαν μια σκευωρία για να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να αποκαλυφθούν αυτοί που πραγματικά έβλαψαν το Ελληνικό Δημόσιο. Το μόνο που τους ενδιέφερε είναι να στήσουν το “μαγαζί” τους ώστε να ελέγξουν τους “αρμούς” της εξουσίας.

Όσο και να σιωπά ο κ. Τσίπρας, όσοι ευθύνονται για αυτή τη σκευωρία θα αποκαλυφθούν. Παράλληλα, η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε αφενός να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο, και αφετέρου να αποκαταστήσει η Novartis τη ζημία που προκάλεσε στο Δημόσιο και τους πολίτες.
Για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα την πρωτοβουλία να διερευνήσει κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να αποζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο, ενεργοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».

Συγκεκριμένα o Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

- Στις 22 Φεβρουαρίου 2018 στη Βουλή:
“Σκάνδαλο Novartis υπάρχει. Δεν το ανακάλυψαν όμως τα “λαγωνικά” της Κυβέρνησης, αλλά οι αμερικανικές Αρχές, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το FBI. Είναι παγκόσμιο σκάνδαλο και ερευνάται σε περισσότερες από 15 χώρες - και στην Ελλάδα. Παντού, σε όλες τις χώρες η Δικαιοσύνη ανιχνεύει τις περίφημες “αθέμιτες πρακτικές”… Παντού, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι μέθοδοι προώθησης των φαρμάκων. Παντού, λοιπόν, οι δικαστές και οι διωκτικές αρχές εξετάζουν ένα σκάνδαλο οικονομικό, εντοπίζουν ύποπτους και τιμωρούν ενόχους. Και από την πλευρά τους, όλα τα σοβαρά Κράτη, διαπιστώνοντας τα δικά τους κενά στο κύκλωμα φαρμάκου, σπεύδουν να τα θεραπεύσουν. Απλά, στοχευμένα, έγκυρα και αποτελεσματικά. Εσείς όμως δεν κάνετε αυτό κ. Τσίπρα. Αντί να διασφαλίσετε τα συμφέροντα του Δημοσίου, χρησιμοποιήσατε την υπόθεση για να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους”.

- Στις 8 Σεπτεμβρίου 2019 στη Δ.Ε.Θ.:
“Για την υπόθεση Novartis έχω τοποθετηθεί. Πατώντας σε ένα πραγματικό σκάνδαλο -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρχε σκάνδαλο Novartis, όπως χρηματισμός γιατρών και του συστήματος υγείας- στήθηκε μια πολιτική σκευωρία, την οποία θεωρώ ότι πια έχουν αντιληφθεί όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αν υπάρχουν ζητήματα διερεύνησης του πώς στήθηκε αυτή η σκευωρία αυτό πάλι αφορά την Δικαιοσύνη και ενδεχομένως να αφορά τη Βουλή”.

ΣΥΡΙΖΑ κατά Άδωνι

Στο Twitter μαίνεται η σύγκρουση μέσω ανταλλαγής αιχμηρών αναρτήσεων, όπου για τον ΣΥΡΙΖΑ κεντρικό στόχο αποτελεί η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και προσωπικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, ως πρώην υπουργός Υγείας. Ο ίδιος σήκωσε το γάντι, όπως κάνει πάντοτε, επιστρέφοντας τις κατηγορίες και μιλώντας για «λάσπη» που ρίχνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πολιτικούς αντιπάλους.

Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης και Γιώργος Κατρούγκαλος απαντούν, κάνοντας τη δική τους ερμηνεία, ότι η Αμερικανική Δικαιοσύνη επιβεβαιώνει τις υποψίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Κίνημα Αλλαγής, με σκληρή ανακοίνωσή του, κατακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ «για την άθλια σκευωρία και το παραδικαστικό κύκλωμα που έστησε με τη βαθιά δεξιά», όπως αναφέρει.

«Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της Novartis και οι ανακοινώσεις των αμερικανικών Αρχών ότι καμιά εμπλοκή πολιτικών προσώπων δεν υπήρξε, βάζουν οριστικά ταφόπλακα στην σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει: «Έπεσε στο κενό η άθλια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ και του παραδικαστικού κυκλώματος που έστησε με τη βαθειά δεξιά. Δεν περιμένουμε να ζητήσουν συγνώμη από αυτούς που κατασυκοφάντησαν. Δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό. Τους αφήνουμε να αυτογελοιοποιούνται με τις ανακοινώσεις τους».

Σε σχόλιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της «Novartis» στις ΗΠΑ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Τέτοιου είδους εξωδικαστικοί συμβιβασμοί αποτελούν στην ουσία «deal» μεταξύ κρατών και μεγάλων εταιρειών. Ούτε αποτυπώνουν την αλήθεια ούτε πολύ περισσότερο αποδεικνύουν την έκταση και τους πραγματικούς υπεύθυνους των σκανδάλων.

Απ′ αυτή την άποψη η προσπάθεια της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστούν δικαιωμένοι απ′ αυτήν την εξέλιξη υπηρετεί το γνωστό αποπροσανατολιστικό δικομματικό καβγά και τη συγκάλυψη της μπόχας που αναδύουν τα πάρε - δώσε με μεγαλοεπιχειρηματίες που όλες οι κυβερνήσεις είχαν».

Δημοφιλή