ΔΙΕΘΝΕΣ
21/11/2019 07:25 EET

Ο άνθρωπος που παραλίγο να πεθάνει από το πάπλωμά του

Και η ασθένεια πίσω από το γεγονός.

Olga Nikiforova via Getty Images

Τα συμπτώματα δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Στην αρχή ήταν η δυσκολία στην αναπνοή, μετά μερικές ζαλάδες. Ποτέ όμως δεν σκέφτηκε πως η αιτία για όλα αυτά ήταν το πάπλωμα του κρεβατιού του. Ο λόγος για τον 43χρονο Μάρτιν Τέιλορ από τη Σκωτία ο οποίος περιγράφει πως κόντεψε σχεδόν να πεθάνει.

«Για να ανέβω τις σκάλες και να πάω στο κρεβάτι μου χρειαζόμουν περίπου τριάντα λεπτά», αναφέρει ο άνδρας ο οποίος επίσης επισημαίνει πως πήγε σε ραντεβού με τέσσερις γιατρούς για να διαγνώσει την ασθένειά του. Δεν είχε καπνίσει ποτέ στη ζωή του και γενικά οι συνήθειες του δεν ήταν ανθυγιεινές.

Τελικά οι γιατροί ενημέρωσαν τον 43χρονο άνδρα πως έπασχε από πνευμονίτιδα η οποία είχε εμφανιστεί από υπερευαισθησία. Η ασθένεια προκαλείται όταν στους πνεύμονες δημιουργείται φλεγμονή λόγω αλλεργικής αντίδρασης. Η θεραπεία της είναι εύκολη.

Αν όμως δεν γίνει η διάγνωσή της, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μόνιμες βλάβες ή να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Στην αρχή ο άνδρας υποβλήθηκε σε θεραπεία για λοίμωξη του αναπνευστικού. Η υγεία του όμως επιδεινώθηκε τους επόμενους τρεις μήνες. Ο οικογενειακός γιατρός που τον παρακολουθούσε κατέληξε στο εν λόγω συμπέρασμα.

Συζητώντας με τον Μάρτιν και την σύζυγό του για τις αιτίες που μπορεί να προκάλεσαν την ασθένεια, ο γιατρός συνειδητοποίησε πως για όλη την περιπέτεια την ευθύνη έφερε ένα πράγμα: Τα πουπουλένια μαξιλάρια που το ζευγάρι είχε στο κρεβάτι του. Τα οποία μάλιστα είχε πρόσφατα αγοράσει αντικαθιστώντας τα παλιά.

Οι αλλεργίες όμως που προκαλούν τα φτερά των πτηνών δεν είναι καθόλου σπάνιες. Συνηθίζουμε να το λέμε «άσθμα των πουλιών», ενώ τα συμπτώματα μπορεί να είναι βήχας, ρινική καταρροή και ερεθισμός των ματιών.

Τα άτομα με παρόμοιες αλλεργίες κινδυνεύουν περισσότερο όταν καθαρίζουν κλουβιά πτηνών ή σοφίτες. Η ασθένεια είναι δύσκολο να διαγνωστεί καθώς τα συμπτώματα μπορεί να ληφθούν υπόψιν και ως μεμονωμένα περιστατικά που εμφανίζονται κάθε στιγμή του χρόνου.

Η εμφάνιση των συμπτωμάτων μετά την έκθεση σε καινούρια παπλώματα ή μαξιλάρια μπορεί να κυμανθεί από τρεις εβδομάδες έως και πέντε χρόνια. Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου και ο ασθενής μπορεί να έχει νυχτερινές εφιδρώσεις, ξηρό βήχα, απώλεια βάρους αλλά και πυρετό.

Πολλές φορές ακόμα και οι γιατροί δυσκολεύονται να κάνουν την διάγνωση αν ο ασθενής δεν έχει κάποιο πτηνό σπίτι του, αφού σπάνια σκέφτονται την περίπτωση του παπλώματος.

(Με πληροφορίες από CNN