Ο απόλυτος οδηγός των εκπτώσεων: Πώς να ψωνίζουμε χωρίς να το μετανιώνουμε

Τα ψώνια είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας, αρκεί να μην εγκλωβιζόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο ανικανοποίητου εθισμού.
martin-dm via Getty Images

Ο Έντουιν Χάρντι Άμις, σχεδιαστής μόδας και κάτοχος βασιλικού τίτλου, μια και ήταν προσωπικός σχεδιαστής της βασίλισσας Ελισάβετ, συνήθιζε να λέει ότι ο άνθρωπος πρέπει να μοιάζει σαν να έχει αγοράσει τα ρούχα του με εξυπνάδα, να τα φοράει με προσοχή και στη συνέχεια να ξεχνάει τα πάντα γι αυτά. Αγοράζουμε όμως με εξυπνάδα ή παρασυρόμαστε από τα διαφημιστικά κόλπα που εύστοχα χρησιμοποιούνται από τους εμπόρους;

Στον πυρετό των εκπτώσεων που ξεκινούν είναι απόλυτα φυσιολογικό να επηρεαστούμε από τις χαμηλές τιμές και να μας κυριεύσει μια καταναλωτική μανία δίχως προηγούμενο. Το βιβλίο «Ψωνίζω άρα υπάρχω» της Σόφι Κινσέλα που σημείωσε τεράστιες πωλήσεις όταν πρωτοκυκλοφόρησε δεν έγινε τυχαία βίβλος για μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού. Τα ψώνια, ειδικά για τις γυναίκες, είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας. Είναι όμως αποτελεσματική ή ψωνίζοντας μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο ενός ανικανοποίητου εθισμού και υπερκαταναλωτισμού;

Zorica Nastasic via Getty Images

Υπάρχει η γενική αντίληψη ότι ψωνίζοντας την περίοδο των εκπτώσεων εξοικονομούμε χρήματα, μια και αγοράζουμε προϊόντα σε καλύτερη τιμή. Η αληθινή εξοικονόμηση όμως γίνεται μόνο με αγαθά που πραγματικά χρειαζόμαστε και θα αγοράζαμε ακόμα κι αν δεν είχαν την εκπτωτική τιμή.

Πριν λοιπόν σηκώσουμε τα μανίκια και ανακατευτούμε με το υπόλοιπο καταναλωτικό πλήθος, που επίσης διεκδικεί το πιο συμφέρον κομμάτι της αγοράς, ας αναρωτηθούμε πόσο «αληθινή» είναι η έκπτωση, τι πραγματικά χρειαζόμαστε, τι αξίζει να αγοράσουμε και αν οι εκπτώσεις είναι τελικά μια καλή ευκαιρία για αγορές.

freemixer via Getty Images

Τι να προσέξουμε πριν αγοράσουμε

-Έρευνα αγοράς. Προτού αρχίσουμε να ψωνίζουμε αλόγιστα θα πρέπει να κάνουμε μια σχολαστική έρευνα στα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν, να δούμε τις αρχικές τιμές και να αποφασίσουμε εάν όντως η έκπτωση είναι συμφέρουσα. Ειδικά στην ελληνική αγορά στα πολύ καλά προϊόντα είθισται να μην γίνονται μεγάλες εκπτώσεις.

-Λίστα με πράγματα που χρειαζόμαστε. Η λίστα είναι σωτήρια γιατί έτσι θα αποφύγουμε να δαπανήσουμε χρήματα σε αντικείμενα που απλά τα είδαμε σε καλή τιμή. Είναι σημαντικό να εστιάζουμε την προσοχή μας μόνο σε ότι χρειαζόμαστε, ώστε να μην παρασυρθούμε από την καταναλωτική υστερία.

-Είναι εταιρείας που εμπιστευόμαστε; Εάν έχουμε βρει κάτι που μας αρέσει θα πρέπει να σκεφτούμε αν έχουμε αγοράσει ξανά κάτι από την εταιρεία αυτή κι αν θεωρούμε ότι έχει καλή ποιότητα.

-Ταιριάζει με το στυλ μας; Εάν όχι, τότε απλά σκορπάμε τα χρήματα μας που αν τα φυλάγαμε θα μπορούσαμε να αγοράσουμε σε κανονική τιμή αυτό που πραγματικά μας ταιριάζει. Πριν λοιπόν φτάσουμε στο ταμείο είναι καλό να αναρωτηθούμε: είναι εύκολο να το συνδυάσουμε με τουλάχιστον άλλα τρία κομμάτια από την ντουλάπα μας; Εάν ναι, τότε μάλλον είναι στο στυλ μας.

-Εκκαθάριση ντουλάπας πριν βγούμε στην αγορά. Στις εκπτώσεις συμβαίνει το εξής παράλογο. Αγοράζουμε πράγματα ή ρούχα που μπορεί να έχουμε παρόμοια στην ντουλάπα μας. Λέμε ναι στα πρακτικά ρούχα που μπορεί να φοράμε πολύ συχνά, αλλά το να πάρουμε το τρίτο μαύρο μίνι φόρεμα είναι τουλάχιστον υπερβολή και σίγουρα άσκοπο έξοδο.

-Μέγεθος, χρώμα και ποιότητα. Βρίσκουμε κάτι που μας αρέσει πολύ σαν σχέδιο, αλλά δυστυχώς δεν είναι ούτε το σωστό νούμερο για εμάς, ούτε το χρώμα που αναζητούμε, αλλά και η ποιότητα δεν μας ικανοποιεί. Εάν συμβαίνει τουλάχιστον ένα από αυτά τα τρία, τότε είναι κάτι που απλά θα πιάσει χώρο στην ντουλάπα μας.

-Βασική ερώτηση: Θα το αγοράζαμε εάν δεν ήταν σε έκπτωση; Η χαμηλή τιμή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί κίνητρο για αλόγιστες αγορές. Εάν ένα αντικείμενο δεν θα το αγοράζαμε ποτέ στην κανονική του τιμή, τότε απλά δεν το χρειαζόμαστε.

martin-dm via Getty Images

Τι να αγοράσουμε

-Διαχρονικά κομμάτια. Επενδύουμε σε σχέδια και κομμάτια που θα αντέξουν στον χρόνο και θα τα ευχαριστηθούμε όχι μόνο μια σεζόν αλλά πολλές. Κομμάτια σε κλασικές γραμμές και σε ουδέτερα χρώματα που πάντα αξίζουν μια θέση στη ντουλάπα μας.

-Καλή ποιότητα. Οι εκπτώσεις είναι η κατάλληλη περίοδος για να αγοράσουμε ρούχα καλής ποιότητας που σε άλλη εποχή θα είχαν υψηλή τιμή. Επενδύουμε σε μετάξι, δέρμα, κασμίρ κ.λ.π

-Αξεσουάρ. Τα αξεσουάρ είναι βασικά, απαραίτητα και πάντα χρήσιμα. Ομορφαίνουν το ντύσιμο μας και το αναδεικνύουν. Μια καλή τσάντα, ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου ή ένα πορτοφόλι είναι άριστες επιλογές που δεν θα τις μετανιώσουμε.

-Προϊόντα περιποίησης. Η περίοδος των εκπτώσεων είναι ιδανική για να αγοράσουμε τα αγαπημένα μας προϊόντα περιποίησης με έκπτωση. Μια καλή κρέμα, έναν ορό, ένα άρωμα ή ένα κραγιόν από την ακριβή μάρκα που αγαπάμε, μπορούμε να τα αποκτήσουμε σε καλύτερη τιμή. Μια αγορά που σίγουρα θα ευχαριστηθούμε μια και είναι προϊόντα καθημερινής χρήσης, που ούτως συ άλλως θα αγοράζαμε.

-Αθλητικά είδη. Ακόμα κι αν δεν ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια είναι απαραίτητα έστω και για έναν χαλαρό περίπατο. Στα αθλητικά είδη μπορούμε να βρούμε καλές εκπτώσεις και να αγοράσουμε πράγματα που θα τα ευχαριστηθούμε όλο τον χρόνο.

filadendron via Getty Images
Jackyenjoyphotography via Getty Images

Τι να αποφύγουμε

-Αποφεύγουμε κομμάτια μόδας που είναι μόνο για μια σεζόν. Μπορεί να είναι κάποιο περίεργο χρώμα ή κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο που δεν θα μπορούμε να το φορέσουμε μετά από τρείς μήνες.

-Φθηνά ρούχα και πράγματα. Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσουμε ένα πολύ φθηνό μπλουζάκι ή ένα αντικείμενο χαμηλής αξίας. Τα πολύ φθηνά πράγματα συνήθως είναι κακής ποιότητας. Θα χαλάσουν γρήγορα και θα σπαταλήσουμε χωρίς λόγο τα χρήματα μας.

-Πρόταση φίλης: Δεν αγοράζουμε κάτι επειδή η φίλη μας ενθουσιάστηκε μόλις το είδε και μας είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να το αποκτήσουμε. Αυτό που αρέσει στη φίλη μας δεν είναι απαραίτητο ότι θα αρέσει και σε εμάς. Δεν έχουμε όλοι το ίδιο γούστο, ούτε αρέσουν σε όλους τα ίδια πράγματα.

Το ζουμί

Σημασία έχει ό,τι αγοράσουμε να το ευχαριστηθούμε κι αν πάλι δεν βρούμε τίποτα που να μας ικανοποιεί ας μην μας πιάσει πανικός ότι πρέπει να αγοράσουμε κάτι. Ας περιμένουμε μέχρι την επόμενη ευκαιρία…