Η καλύτερη ώρα για πρωινό αν θέλουμε να ρίξουμε την πίεση και τα περιττά κιλά εδώ και τώρα

Μια τόσο μικρή αλλαγή που υπόσχεται να κάνει τη μεγάλη διαφορά.
Westend61 via Getty Images

Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό πριν από τις 11 π.μ. και σταματούν να τρώνε σχετικά νωρίς το βράδυ, είδαν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης να μειώνονται θεαματικά.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα που είδαν αποτέλεσμα, πέρα από τη συνήθεια να παίρνουν πρωινό πριν από τις 11:00 π.μ., μείωσαν και την ποσότητα των θερμίδων που προσλάμβαναν μέσα στην ημέρα.

Η δρ Μαρία Τερέζα Αντόν, ενδοκρινολόγος και εκπαιδευτικός στο Pritikin Longevity Center, υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός της μείωσης των θερμίδων και της συνέπειας σε ένα χρονοδιάγραμμα διατροφής, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικός για ασθενείς με παχυσαρκία, που αγωνίζονται να χάσουν κιλά.

Άλλωστε, η απώλεια βάρους οδηγεί και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μακροπρόθεσμα ωφελεί την υγεία της καρδιάς.

Πώς θα αποκομίσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από το πρωινό νωρίς-νωρίς

Πρώτον, η δρ Aντόν συνιστά να τρώμε πρωινό πριν από τις 11 π.μ. και να απολαμβάνουμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας γύρω στις 5:30 μ. μ.. Φυσικά, αυτό δεν είναι εφικτό για όλους.

Για παράδειγμα, ίσως το πρόγραμμα εργασίας μας ή η ώρα του δείπνου με την οικογένειά μας να το καθιστούν αδύνατο να τα προγραμματίσουμε όλα για τόσο νωρίς.

Και η δρ Aντόν επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να είμαστε ρεαλιστές ως προς τον προγραμματισμό του διατροφικού μας πλάνου. Διαφορετικά, αποκλείεται να πετύχουμε τον στόχο μας.

Δεύτερον, η ειδικός προειδοποιεί ότι το περιορισμένο ωράριο διατροφής από μόνο του δεν εγγυάται την απώλεια βάρους ή τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, είναι εξίσου σημαντικό να διατηρηθεί και ένα θερμιδικό έλλειμμα, πράγμα που σημαίνει να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίμε.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιος που ναι μεν τηρεί το περιορισμένο ωράριο κατανάλωσης τροφής, ωστόσο το ρίχνει στο πρόχειρο φαγητό, που είναι γεμάτο κενές θερμίδες, πιθανότατα θα αποκομίσει λιγότερα οφέλη για την υγεία, σε σχέση με κάποιον που επιλέγει τροφές με λιγότερες θερμίδες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, σε μη προγραμματισμένες ώρες της ημέρας.

Το τι τρώμε είναι εξίσου σημαντικό

Η διατήρηση μιας ισορροπημένης δίαιτας καθ′ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, είναι το κλειδί. Τόσο για την υγεία της καρδιάς, όσο και για την αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το πρωινό, που συχνά ορίζεται και ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, η Αντόν συνιστά επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Μόνο έτσι θα παραμείνουμε χορτάτοι και θα αποτρέψουμε την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και τις συνακόλουθες λιγούρες, για γλυκά και αλμυρά σνακ.

Επιλογές που πληρούν όλα αυτά τα κριτήρια είναι:

  • Μια ομελέτα λαχανικών με ασπράδι αβγού
  • Ένα σούπερ μπολ γιαουρτιού, με δημητριακά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και μέλι
  • Ένα τοστ με ψωμί ολικής, τυρί κότατζ, μαρούλι, γαλοπούλα και αβοκάντο

H δρ Aντόν δεν παραλείπει να υπογραμμίσει και τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η τακτική άσκηση και η διαρκής ενυδάτωση, τόσο για την υγιή απώλεια βάρους, όσο και για την καλή υγεία της καρδιάς.

(Mε πληροφορίες από parade).