Παιδιά με παραξενιές στο φαγητό; «Πονηρές» συνταγές για να τους δώσουμε όλα όσα χρειάζονται

Και πότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο ή τον παιδοψυχολόγο.
miniseries via Getty Images

Ένα παιδί με παραξενιές στη διατροφή μπορεί να κάνει την ώρα του οικογενειακού γεύματος τρομερά κουραστική. Τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Ποιος είναι επομένως ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσουμε ότι το παιδί μας θα λαμβάνει μέσω της τροφής όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα θα απολαμβάνει το φαγητό του;

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Ρόουζ Μπριτ, η απάντηση δεν βρίσκεται στο να το περιμένουμε και να υποθέτουμε ότι το παιδί μας θα φάει όταν πεινάσει. «Έχω δει πολλά παιδιά που ενώ πεινούσαν εξακολουθούσαν να αντιστέκονται σε τροφές όπως το μπρόκολο», υπογραμμίζει η ειδικός.

Τα παιδιά ωστόσο, πρέπει να τρώνε καθημερινά προϊόντα από όλες τις ομάδες των τροφίμων: Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά. Για αυτό η Μπριτ μοιράζεται μαζί μας ορισμένες άλλες τεχνικές, μαζί με έναν λαχταριστό κατάλογο από υγιεινές επιλογές, ειδικά για παιδιά με «παραξενιές».

Αν θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι το παιδί προσλαμβάνει μια ποικιλία από βιταμίνες και μέταλλα, ας δοκιμάσουμε μερικές από τις υγιεινές επιλογές που ακολουθούν:

Δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που συμβάλλει στη μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονές στο υπόλοιπο σώμα. Τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη χρειάζονται περισσότερο σίδηρο από εμάς τους ενήλικες, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Παιδιά που δεν τους αρέσει το κρέας ή τα φυλλώδη πράσινα δυσκολεύονται να συμπληρώσουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου. Για αυτό, η Μπριτ συνιστά δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο, όπως εκείνα με το μέλι, εκείνα με τους κόκους ρυζιού ή τις μπουκίτσες βρώμης.

Ιδίως οι μπουκιές βρώμης κυκλοφορούν σε ένα σωρό εκδοχές: Με φρούτα, με σοκολάτα, με μέλι. Σίγουρα κάποια εκδοχή θα αρέσει και στο μικρό μας.

Τα αποξηραμένα φρούτα

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περίπου ένα στα τρία παιδιά μεταξύ ενός και πέντε ετών δεν τρώνε ούτε ένα φρούτο την ημέρα. Και σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά χρειάζονται περίπου ένα με δύο φρούτα σε ημερήσια βάση.

Ωστόσο, τα παιδιά παραξενεύονται με το γεγονός ότι ένα μήλο ή μια μπανάνα μπορεί να μην έχει εξίσου γλυκιά ή όξινη γεύση με εκείνο που έφαγαν την προηγούμενη μέρα. Αυτός είναι ένας ουσιαστικός λόγος που αρκετά παιδιά αποφεύγουν τα φρούτα.

Μια λύση στο πρόβλημα θα μπορούσαν να είναι τα αποξηραμένα φρούτα: Ένα γλυκό σνακ που έχει πάντοτε σχεδόν την ίδια υφή και γεύση.

Τα φλούδια των φρούτων

Τα φλούδια των φρούτων είναι μια άλλη εναλλακτική λύση για να παροτρύνουμε το παιδί να φάει φρούτα, επειδή η υφή τους είναι πολύ πιο κοντά σε ένα μαστιχωτό γλύκισμα, σε σχέση με το φρούτο ολόκληρο φρούτο.

Μάφιν λαχανικών

Τα μάφιν δεν χρειάζεται να είναι πάντα το επιδόρπιο. Τα αγαπημένα κεϊκάκια μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν και μια αλμυρή απόλαυση με κολοκυθάκια, καρότα, μπρόκολο, κουνουπίδι.

Ακόμα κι αν το παιδί μας είναι γενικά λιγάκι περίεργο, μέσα στη ζύμη, μπορεί να μην αντιληφθεί καν την ύπαρξη λαχανικών που δεν του αρέσουν. Ύπουλο; Ομολογουμένως ναι, αλλά το κάνουμε για το καλό του.

Tα σμούθις

Τα σμούθις είναι εξαιρετικά ευέλικτα. Επομένως, αν βρούμε τις γεύσεις με τις οποίες αισθάνεται άνετα το παιδί μας και τις ανακατέψουμε όλες μαζί, μπορούν να προκύψουν απίθανα πράγματα.

Στα σμούθις μπορούν να συνδυαστούν μαζί φρούτα και λαχανικά και φυσικά σάκχαρα όπως το μέλι, που περιέχει ένα σωρό θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το μικρό μας.

Σάλτσες ζυμαρικών

Στις σάλτσες ζυμαρικών μπορούμε να «κρύψουμε» έναν καλοαλεσμένο πουρέ λαχανικών από ντομάτες, μελιτζάνα, κολοκυθάκια, σπανάκι, μέχρι καρότο γλυκοπατάτα, μανιτάρια και ό,τι άλλο βάζει ο νους μας. Είναι με άλλα λόγια η ευκαιρία μας να προσφέρουμε στο παιδί λαχανικά, που αποκλείεται να έτρωγε μόνα τους.

Μέσα στη σάλτσα μας μπορούμε να προσθέσουμε και αλεσμένο λιναρόσπορο που αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, σιδήρου και μαγνησίου, συστατικά που είναι δύσκολο να προσλάβει ένα παιδί σε καθημερινή βάση.

Πώς θα βοηθήσουμε ένα παιδί με παραξενιές στο φαγητό

Ο χειρισμός ενός παιδιού με ιδιαίτερα γούστα στο φαγητό, συχνά προκαλεί σε εμάς τους γονείς άγχος. Ωστόσο, έχει σημασία να γνωρίζουμε πως πρόκειται για κάτι που τα παιδιά πιθανότατα θα ξεπεράσουν.

Αν πάλι δούμε ότι το μικρό μας δεν ξεπερνά τη φάση της επιλεκτικής διατροφής, ίσως χρειάζεται να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια, ακόμη και με τη βοήθεια ενός ειδικού, με γνώσεις επάνω στην παιδική διατροφή και ψυχολογία.

Εάν ο/η παιδίατρος που παρακολουθεί το παιδί εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την τυχόν απώλεια βάρους του παιδιού, το πλήρες γιαούρτι είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσουμε την ημερήσια πρόσληψη «καλών» θερμίδων.

Μπορούμε να σμυπληρώσουμε με μια κουταλιά γιαούρτι το σμούθι ή τη φρουτόκρεμα ή ακόμη-ακόμη και να το σερβίρουμε στο παιδί με δημητριακά και μέλι. Η υφή του είναι τόσο ευχάριστη και η υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά αδιαμφισβήτητη.

(Mε πληροφορίες από usatoday).