Πρωινό: Δύο τροφές με υδατάνθρακες που μας αδυνατίζουν και ρυθμίζουν και το σάκχαρο στο αίμα

Πεντανόστιμες, σούπερ ευέλικτες, τρομερά θρεπτικές. Ό,τι πρέπει για διαφορετικό-υγιεινό πρωινό κάθε μέρα.
Tetra Images via Getty Images

Η διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Κι αυτό γιατί όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξάνονται, το σώμα μας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη, η οποία οδηγεί στην αποθήκευση περισσότερου λίπους.

Επιπλέον, οι ακραίες μεταβολές στις τιμές του σακχάρου στο αίμα, όπως η ξαφνική πτώση, μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη λιγούρα για γλυκά σνακ.

Και όλοι γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της απότομης αύξησης του βάρους μας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει σημασία να επιλέγουμε ένα υγιεινό πρωινό κάθε μέρα. Δηλαδή, ένα γεύμα που να μπορεί να σταθεροποιήσει το σάκχαρό στο αίμα μας, αντί να το εκτοξεύσει. Εκεί είναι που μπαίνουν στη συζήτηση οι σύνθετοι υδατάνθρακες.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, παρέχοντας μια σταθερή πηγή ενέργεια και βοηθώντας στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση αντί για τους επεξεργασμένους, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξήσουν το σάκχαρό μας, μαζί με το νούμερο στη ζυγαριά.

Ποιοι είναι όμως μερικοί από τους καλύτερους σύνθετους υδατάνθρακες για πρωινό;

1. Οι νιφάδες βρώμης

Η βρώμη είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές για πρωινό. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ευέλικτη και τόσο νόστιμη. Η κατανάλωση βρώμης το πρωί μας βοηθά να διατηρήσουμε τις τιμές του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα και ως εκ τούτου, να χάσουμε βάρος.

Oι νιφάδες βρώμης είναι μια εξαιρετική επιλογή ολικής αλέσεως, που αφομοιώνεται αργά από το πετικό μας σύστημα και έτσι, παρέχει στο σώμα μας μια σταθερή απελευθέρωση γλυκόζης, βοηθώντας στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, σε μια κρέμα βρώμης ταιριάζουν ένα σωρό θρεπτικές επικαλύψεις: Μέλι, ταχίνι, μαύρη σοκολάτα. Έτσι, με έναν καλό συνδυασμό, τα οφέλη του πρωινού μας μπορούν να πολλαπλασιαστούν.

2. Tο ψωμί ολικής άλεσης με φυτικές ίνες

Δυστυχώς, πολλές επιλογές ψωμιού, όπως το λευκό, ενέχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Ιδίως όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες. Ωστόσο, το μαύρο ψωμί με φυτικές ίνες αποτελεί εξαίρεση.

Ιδίως όταν ετοιμάζουμε ένα τοστ και βάζουμε μέσα και αβοκάντο, το ψωμί ολικής μας παρέχει την τέλεια ισορροπία σύνθετων υδατανθράκων, υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών, διατηρώντας έτσι σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους μας.

Και όπως ισχύει και με το πόριτζ, δηλαδή την κρέμα βρώμης, υπάρχουν τόσα πολλά θρεπτικά υλικά που μπορούμε να βάλουμε μέσα στο τοστάκι μας: Λαχανικά, φυστικοβούτυρο, χούμους, τυρί, γαλοπούλα, τόνος. Έτσι, το πρωινό, ναι μεν θα είναι πάντοτε θρεπτικό και διαιτητικό, μα δεν θα είναι κάθε μέρα το ίδιο, με αποτέλεσμα να βαριόμαστε και να εγκαταλείπουμε τη δίαιτα σε χρόνο dt.

(Με πληροφορίες από shefinds).