Ποιες τροφές να επιλέγουμε και ποιες να μην αγγίζουμε για να έχουμε την πιο φρέσκια επιδερμίδα

Χωρίς τη σωστή διατροφή κάθε συμπλήρωμα ή προϊόν περιποίησης πάει στράφι.
CoffeeAndMilk via Getty Images

Μια λαμπερή επιδερμίδα, δεν εξαρτάται κατ′ αποκλειστικότητα από τα γονίδια, την κληρονομικότητα, τα συμπληρώματα διατροφής και τα διάφορα προϊόντα περιποίησης. Oι ειδικοί εξηγούν πως η εξυγίανση της όψης του δέρματος ξεκινά από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Ποια συστατικά ευνοούν την όψη του δέρματός μας και σε ποιες τροφές κρύβονται

Οι βιταμίνες των συμπλεγμάτων C και Ε που κρύβονται στις πιπεριές και τα εσπεριδοειδή

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά που κρύβονται κυρίως στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, η βήτα-καροτίνη και οι πολυφαινόλες, λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, προστατεύοντας το δέρμα μας από τους ερεθισμούς και την ξηρότητα.

Οι πιπεριές και τα εσπεριδοειδή περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που κρύβονται στα θαλασσινά και τους ξηρούς καρπούς

Επιπλέον τα υγιεινά λιπαρά, χάρις στην αντιφλεγμονώδη, προστατευτική και αναπλαστική δράση τους προσφέρουν στην επιδερμίδα μας ελαστικότητα, καθώς και την απαραίτητη ενυδάτωση.

Λιπαρά ψάρια και ξηροί καρποί όπως τα κάσιους και τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και θεωρούνται ένα κι ένα για τη μείωση των ρυτίδων και την ενίσχυση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου από τον οργανισμό.

Τα οστρακοειδή έχουν ακόμα υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ είναι εξίσου πλούσια σε ψευδάργυρο και βιταμίνη C, δύο βασικούς παράγοντες για τη σύνθεση κολλαγόνου.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι παράγουμε λιγότερο κολλαγόνο καθώς μεγαλώνουμε, αυτές οι τροφές χρειάζονται σε τακτική βάση, προκειμένου να αναπληρώσουν το κενό που οφείλεται στο πέρασμα του χρόνου.

Η φυτική πρωτεΐνη που κρύβεται στους σπόρους

Οι σπόροι chia, οι λιναρόσποροι αλλά και οι κολοκυθόσποροι είναι μια υπέροχη φυτική πηγή πρωτεΐνης και περιλαμβάνουν μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών, που είναι σημαντικές για την υγεία του εντέρου. Παράλληλα η αντιοξειδωτική τους δράση υπόσχεται να προστατέψει το δέρμα μας από τους περιβαλλοντικούς ρύπους και τις βλαβερές ακτίνες UV.

Οι φυτικές ίνες που κρύβονται στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες καταπολεμούν τη φλεγμονή στο έντερο και το δέρμα. Τα φυλλώδη πράσινα είναι επίσης πλούσια σε φυτοχημικά όπως η χλωροφύλλη, η ουσία που τους προσδίδει το λαμπερό πράσινο χρώμα τους και συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου, λόγω των αντιοξειδωτικών της επιδράσεων.

Συνήθειες που καταστρέφουν την όψη του δέρματός μας

Η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων

Ειδικά εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, υδατάνθρακες και ανθυγιεινά λιπαρά. Γιατί; Γιατί αυτά τα προϊόντα προκαλούν φλεγμονή, ερεθισμό και εξάρσεις ατοπικής δερματίτιδας, ενώ παράλληλα επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης της επιδερμίδας.

Η υπερβολική ζάχαρη

Η ελαχιστοποίηση της επεξεργασμένης ζάχαρης είναι το κλειδί για όσους θέλουμε να διατηρήσουμε το κολλαγόνο και τη νεανική όψη της επιδερμίδας μας. Κι αυτό γιατί η επεξεργασμένη ζάχαρη συνδέεται με μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος, σε πρόσωπο και σώμα.

Επομένως τα διάφορα κέικ, μπισκότα, ή κρουασάν που βρίσκουμε στα ράφια του σούπερμάρκετ, δεν έχουν καμία θέση στο πλάνο διατροφής μας, τουλάχιστον όχι σε ημερήσια βάση.

(Με πληροφορίες από yahoo).