ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2019 13:41 EET

Ο Αρχιεπίσκοπος της Λιόν κρίθηκε ένοχος για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

Ο γαλλικός τηλεοπτικός οργανισμός BFMTV περιέγραψε την υπόθεση ως «την πιο σημαντική δίκη της παιδεραστίας στη γαλλική καθολική εκκλησία».

Jeff Pachoud

Σε έξι μήνες με αναστολή καταδικάστηκε ο πιο υψηλόβαθμος κληρικος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας της Γαλλίας, ο Καρδινάλιος Φίλιππος Μπαρμπαρέν για τη συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων ενός ιερέα την περίοδο μεταξύ του Ιουλίου του 2014 και του Ιουνίου 2015. 

Τα θύματα του ιερέα Μπερνάρ Πρεϊνά δήλωσαν ότι ο Μπαρμπαρέν και άλλα στελέχη της αρχιεπισκοπής τον κάλυπταν για χρόνια, αλλά το καθεστώς παραγραφής είχε λήξει με ορισμένες κατηγορίες που αφορούν περιστατικά για τις δεκαετίες του 1980 και ’90 να έχουν παραγραφεί 

Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και οι δικηγόροι του δήλωσαν να ασκήσουν έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Η καταδίκη του Καρδινάλιου έρχεται μετά από μια σειρά σκανδάλων που αντιμετωπίζει η Καθολική εκκλησία σχετικά με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων.

«Δεν προσπάθησα ποτέ να κρύψω τίποτα, ούτε να συγκαλύψω κανέναν», είπε ο ίδιος στο δικαστήριο.

Πρόκειται για την πιο πολύκροτη δίκη της Γαλλίας για εγκλήματα παιδεραστίας μέχρι σήμερα με τον ίδιο να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο ιερέας Μπερνάρ Πρεϊνά έχει ομολογήσει ότι κακοποίησε σεξουαλικά προσκόπους κατά τις δεκαετίες του 1970 και του ’80 και θα έχει σε άλλη δίκη για αυτή την υπόθεση.

Ο Μπαρμπαρέν απομάκρυνε τον ιερέα από τη θέση του το 2015, έξι μήνες αφότου πήρε τη σχετική εντολή από το Βατικανό. ”Έγινε για να αποφευχθεί το δημόσιο σκάνδαλο, όπως είχε προτείνει η Ρώμη”, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο στο δικαστήριο.

Ο γαλλικός τηλεοπτικός οργανισμός BFMTV περιέγραψε την υπόθεση ως «την πιο σημαντική δίκη της παιδεραστίας στη γαλλική καθολική εκκλησία».

Πριν από δύο εβδομάδες, ο πιο υψηλόβαθμος κληρικός της Αυστραλίας Καρδινάλιος Γιώργος Πέλλ – ο άνθρωπος που θεωρήθηκε κάποτε ως η τρίτη ισχυρότερη προσωπικότητα της Εκκλησίας, κρίθηκε ένοχος για κακομεταχείριση παιδιών. 

Πηγή: BBC

Sponsored Post