Η υπερβολική άντληση νερού έχει μετατοπίσει τον άξονα της Γης

Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες σχετικά με το ανησυχητικό φαινόμενο.
David Gray via Getty Images

Η χωρίς όρια εκμετάλλευση των υπόγειων υδάτινων πόρων από τους ανθρώπους, έχει οδηγήσει στην άντληση τόσο μεγάλης ποσότητας νερού από τα υπόγεια αποθέματα που επηρεάζει την κλίση της Γης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα υπόγεια ύδατα είναι μείζονος σημασίας, διότι παρέχουν πόσιμο νερό σε ανθρώπους και ζώα και βοηθούν στην άρδευση των καλλιεργειών, όταν η βροχή είναι σπάνια. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι η επίμονη εξόρυξη υπόγειων υδάτων για περισσότερο από μια δεκαετία είχε ως αποτέλεσμα να μετατοπιστεί ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ο πλανήτης μας, γέρνοντάς τον προς τα ανατολικά με ρυθμό περίπου 4,3 εκατοστά ετησίως.

via Associated Press

Αυτή η μετατόπιση γίνεται αντιληπτή ακόμα και στην επιφάνεια της Γης, καθώς συμβάλλει στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουνίου στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

«Η μελέτη μας δείχνει, ότι μεταξύ των αιτιών που σχετίζονται με το κλίμα, η ανακατανομή των υπόγειων υδάτων έχει στην πραγματικότητα τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην μετατόπιση του περιστροφικού πόλου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ki-Weon Seo, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα.

Πώς επηρεάζεται ο άξονας της γης

Μπορεί να μην νιώθουμε την περιστροφή της Γης, αλλά περιστρέφεται σε άξονα Βορρά-Νότου με ρυθμό περίπου 1.000 μίλια την ώρα (1.609 χιλιόμετρα την ώρα).

Education Images via Getty Images

Το εσωτερικό της Γης είναι στρωμένο με πέτρες και μάγμα που περιβάλλουν έναν πυκνό, θερμό πυρήνα. Αλλά στο πιο εξωτερικό βραχώδες στρώμα, υπάρχουν επίσης τεράστιες ποσότητες νερού. Κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, οι βραχώδεις δεξαμενές, γνωστές ως υδροφορείς, εκτιμάται ότι περιέχουν πάνω από 1.000 φορές περισσότερο νερό από όλα τα επιφανειακά ποτάμια και λίμνες στον κόσμο.

Μεταξύ 1993 και 2010, την περίοδο που εξετάστηκε στη μελέτη, οι άνθρωποι άντλησαν περισσότερους από 2.150 γιγατόνους υπόγειων υδάτων από το εσωτερικό της Γης, κυρίως στη δυτική Βόρεια Αμερική και τη βορειοδυτική Ινδία. Αν αυτή η ποσότητα χύνονταν στον ωκεανό, θα ανέβαζε την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά περίπου 6 χιλιοστά.

Μεγάλο παγόβουνο στην Αρκτική Θάλασσα που λιώνει
Μεγάλο παγόβουνο στην Αρκτική Θάλασσα που λιώνει
Eloi_Omella via Getty Images

Το 2016, μια άλλη ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι η μετατόπιση στον περιστροφικό άξονα της Γης μεταξύ 2003 και 2015 θα μπορούσε να συνδεθεί με αλλαγές στη μάζα των παγετώνων και των φύλλων πάγου, καθώς και με τα αποθέματα του πλανήτη σε νερό.

Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε αλλαγή μάζας στη Γη, συμπεριλαμβανομένης της ατμοσφαιρικής πίεσης, μπορεί να επηρεάσει τον άξονα περιστροφής της.

Επιπτώσεις της εξόρυξης υπόγειων υδάτων

Η ανακατανομή των υπόγειων υδάτων έγειρε τον περιστροφικό άξονα της Γης ανατολικά κατά περισσότερα από 78,7 εκατοστά, σε λίγο λιγότερο από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τα μοντέλα έρευνας. Η πιο αξιοσημείωτη κινητήρια δύναμη των μακροπρόθεσμων παραλλαγών στον άξονα περιστροφής ήταν ήδη γνωστό ότι ήταν η ροή του μανδύα - η κίνηση του λιωμένου πετρώματος στο στρώμα μεταξύ του φλοιού της Γης και του εξωτερικού πυρήνα. Οι νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η εξόρυξη υπόγειων υδάτων είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας.

Education Images via Getty Images

Η άντληση των υπόγειων υδάτων μπορεί να είναι σωτήρια, ιδιαίτερα σε μέρη του κόσμου που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ξηρασία που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Αλλά τα υπόγεια αποθέματα υγρού νερού είναι πεπερασμένα, αν εκλέιψουν, αργούν να ξαναγεμίσουν.

Και η εξόρυξη υπόγειων υδάτων δεν εξαντλεί απλώς έναν πολύτιμο πόρο. Τα νέα ευρήματα καταδεικνύουν ότι αυτή η δραστηριότητα έχει απρόβλεπτες παγκόσμιες συνέπειες. «Έχουμε επηρεάσει τα συστήματα της Γης με διάφορους τρόπους και ο κόσμος πρέπει να το γνωρίζει αυτό», είπε ο Seo.

(με πληροφορίες από: CNN)

Δημοφιλή