Ο Banksy χρηματοδοτεί πλοίο για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο

Με καπετάνισσα τη Γερμανίδα Πία Κλεμπ που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
|
ASSOCIATED PRESS

Ο street artist Banksy χρηματοδότησε πλοίο για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, το οποίο έχει ήδη αναλάβει δράση και έχει διασώσει 89 ανθρώπους, αποκάλυψε το βράδυ της Πέμπτης 27 Αυγούστου, ο Guardian.

Το πλοίο, που ονομάζεται «Louise Michel», από το όνομα μιας Γαλλίδας αναρχικής του 19ου αιώνα και φέρει γκράφιτι του βρετανού καλλιτέχνη, απέπλευσε στις 18 Αυγούστου από το ισπανικό λιμάνι Μπουριάνα, κοντά στη Βαλένθια, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ναυλώθηκε με τη μεγαλύτερη μυστικότητα και στις 27 Αυγούστου διέσωσε στην κεντρική Μεσόγειο 89 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους 14 γυναίκες και δύο παιδιά, χωρίς να διευκρινίζεται η ακριβής θέση του πλοίου. «Αναζητά τώρα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει τους επιβάτες ή να τους μεταφέρει σε κάποιο σκάφος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής».

Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες του πλοίου, σε ροζ και λευκό χρώμα, με ένα γκράφιτι που φαίνεται ότι είναι του Banksy και αναπαριστά ένα μικρό κορίτσι που φοράει σωσίβιο γιλέκο και κρατάει ένα σωσίβιο σε σχήμα καρδιάς.

Το πλήρωμα αποτελείται από δέκα μέλη, «Ευρωπαίους ακτιβιστές με μακρά πείρα στις έρευνες και διασώσεις στη θάλασσα». Καπετάνιος του είναι η Πία Κλεμπ, μια Γερμανίδα που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι γνωστή επειδή κυβέρνησε και άλλα σκάφη διάσωσης, μεταξύ των οποίων το Sea-Watch 3.

Τον Σεπτέμβριο 2019, ο Banksy έγραψε στην Πία Κλεμπ τα εξής: «Γειά σου Πία (...) Είμαι ένας καλλιτέχνης από το Ηνωμένο Βασίλειο και έκανα μερικά έργα για τη μεταναστευτική κρίση, προφανώς δεν μπορώ να κρατήσω τα χρήματα. Θα μπορούσες να τα χρησιμοποιήσεις για να αγοράσεις ένα νέο πλοίο ή κάτι; Παρακαλώ, απάντησέ μου. Μπράβο σου. Banksy».

Η Κλεμπ, η οποία νόμισε αρχικά πως επρόκειτο για αστείο, πιστεύει πως ο Banksy την επέλεξε λόγω της πολιτικής στάσης της. «Δεν βλέπω τις θαλάσσιες διασώσεις ως ανθρωπιστική δράση, αλλά ως μέρος ενός αντιφασιστικού αγώνα», δήλωσε μιλώντας στη Guardian.

Το πλοίο είναι ένα παλιό σκάφος των γαλλικών τελωνείων. Με μήκος 31 μέτρα, είναι μικρότερο, αλλά σημαντικά πιο γρήγορο από τα συνηθισμένα σκάφη των μη κυβερνητικών οργανώσεων που επεμβαίνουν μέσα στη ζώνη, πράγμα που του επιτρέπει να ξεπερνάει σε ταχύτητα τα σκάφη της λιβυκής ακτοφυλακής.

Ο καλλιτέχνης δεν θα επιβαίνει στο σκάφος, διαβεβαιώνει ο Guardian, προσθέτοντας πως η όλη επιχείρηση οργανώθηκε ανάμεσα στο Λονδίνο, το Βερολίνο και την Μπουριάνα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα