Ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν ενώπιον του δικαστηρίου δύο περίπου χρόνια μετά τις πρώτες καταγγελίες

Και τη δημιουργία του κινήματος #MeToo που έδωσε την αφορμή σε εκατοντάδες γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί να μιλήσουν ανοιχτά.
ASSOCIATED PRESS

Δύο περίπου χρόνια αφότου οι πρώτες κατηγορίες εναντίον του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν είδαν το φως της δημοσιότητας και δημιουργήθηκε το κίνημα #MeToo, ο κατηγορούμενος για δεκάδες βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις, παρουσιάζεται ενώπιον του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Η επιλογή των ενόρκων θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Ο 67χρονος παραγωγός δηλώνει πως είναι αθώος και υποστηρίζει πως η κάθε σεξουαλική πράξη έγινε με συναίνεση.

Ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν -εάν καταδικαστεί για τις σοβαρότερες κατηγορίες εναντίον του- αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Μεταξύ άλλων, ο μεγιστάνας της κινηματογραφικής βιομηχανίας αντιμετωπίζει κατηγορίες για τον βιασμό μιας γυναίκας σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Μανχάταν και για τον εξαναγκασμό μιας άλλης γυναίκας να κάνει σεξ μαζί του το 2006.

ASSOCIATED PRESS

Οι εισαγγελείς αυτή την ώρα πρέπει να αποδείξουν πως ο Γουαϊνστάιν συνηθίζει να επιβάλλει το σεξ δια της βίας σε γυναίκες. Για τον λόγο αυτό, το «παρών» στη δίκη αναμένεται να δώσει και η ηθοποιός Αναμπέλα Σιόρα, η οποία υποστήριξε πως ο παραγωγός εισέβαλε στο σπίτι όπου διέμενε στο Μανχάταν το 1993 ή 1994 και την βίασε, ενώ εκείνη την εποχή πρωταγωνιστούσε σε μια ταινία για το κινηματογραφικό του στούντιο.

Οι ένορκοι θέλουν επίσης να ακούσουν ορισμένες από τις 75 γυναίκες που δημόσια εξαπέλυσαν πυρά στον παραγωγό για σεξουαλική εκμετάλλευση, η οποία ξεκινούσε από την παρενόχληση και έφτανε μέχρι τις ωμές επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες καταγγελίες έγιναν τον Οκτώβριο του 2017 από την εφημερίδα «New York Times» και «Τhe New Yorker».

ASSOCIATED PRESS

Στην αίθουσα του δικαστηρίου δεν θα βρεθεί η ηθοποιός Ρόουζ Μακ Γκάουαν, η οποία υποστηρίζει πως ο παραγωγός την βίασε πριν από μια εικοσαετία και πως κατέστρεψε την καριέρα της. Εκείνος αρνείται πως έπραξε κάτι τέτοιο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν από την πλευρά τους επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ύποπτη και πως ο πελάτης τoυς θα κινηθεί νομικά εναντίον της ηθοποιού.

«Το ότι μια γυναίκα κάνει την καταγγελία δεν σημαίνει αυτόματα πως έχει δίκιο. Και επειδή ο Γουαϊνστάιν φέρεται πως έχει διαπράξει έγκλημα, δεν σημαίνει πως είναι και ένοχος», ανέφερε ένας από τους συνήγορους.

ASSOCIATED PRESS

Η δικηγόρος του Ντόνα Ροτούνο είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύουν ότι η δική τους πλευρά σε αυτήν την ιστορία είναι η μόνη που έχει σημασία και μετράει. Αλλά για αυτό γίνεται αυτή η δίκη. Για να παρουσιαστεί στους ενόρκους, την πολιτεία της Νέας Υόρκης και τελικά στον κόσμο ότι υπάρχουν πιο πολλά από αυτά που φαίνονται και που θα ήθελε ο καθένας μας να πιστέψει».

ASSOCIATED PRESS

Εξω από το δικαστήριο βρέθηκαν γυναίκες που τον κατηγοριούν, όπως η ηθοποιός Ροζάνα Αρκέτ που ανέφερε: «Στεκόμαστε εδώ στο ξεκίνημα ενός νέου χρόνου και μιας νέας δεκαετίας. Ο χρόνος τελείωσε. Τέλος οι σεξουαλικές επιθέσεις σε όλους τους χώρους εργασίας. Τέλος η μεταβίβαση των ευθυνών σε αυτούς που διασώθηκαν. Τέλος οι κενές περιεχομένου συγνώμες χωρίς συνέπειες».

Eduardo Munoz / Reuters
Anadolu Agency via Getty Images
Kena Betancur via Getty Images
Spencer Platt via Getty Images
TIMOTHY A. CLARY via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Stephanie Keith via Getty Images

(Mε πληροφορίες από Huffpost Uk, Associated Press