Ο «διάδοχος» του νεκρού Πριγκόζιν: Ο 34χρονος που διοικεί την «αυτοκρατορία» στην Αφρική

Ποιος είναι ο Ντμίτρι Σίτι.
via Associated Press

Ο 34χρονος Ντμίτρι Σίτι είναι ο νυν «frontman» της «αυτοκρατορίας» της Wagner και του Γεβγκένι Πριγκόζιν στην Αφρική, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Από τότε που ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε σε συντριβή αεροσκάφους τον προηγούμενο μήνα (η οποία ερμηνεύεται ως δολοφονία) ο Σίτι έχει βρεθεί στην «καρδιά» της μάχης για τη μοίρα της αφρικανικής αυτοκρατορίας μισθοφόρων, χρυσού, ξυλείας και διαμαντιών της Wagner, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Σίτι, που σπούδασε στη Δύση και μιλά πολλές γλώσσες, γνωρίζει καλά τις εταιρείες- «βιτρίνες» της Wagner και τα δίκτυα λαθρεμπορίου τους- οπότε και ο ρόλος του θεωρείται κομβικός.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι η «καρδιά» των δραστηριοτήτων της Wagner στην Αφρική και ο Σίτι είναι πολύ κοντά στους πολιτικούς της χώρας. Ζει και εργάζεται σε μια πολυτελή βίλα στην πρωτεύουσα, Μπανγκούι, που κάποτε ήταν κατοικία του προέδρου. Γύρω της βρίσκεται ένα στρατόπεδο με μαχητές της Wagner. Ο ίδιος κινείται στην πόλη με ένα ασημί Toyota SUV χωρίς πινακίδες, επισκέπτεται συχνά αξιωματούχους και ταξιδεύει τακτικά σε γειτονικές χώρες όπως το Καμερούν και το Τσαντ.

Είναι άγνωστο για πόσο η αυτοκρατορία της Wagner στην Αφρική θα παραμείνει ακέραια και πόσο θα διατηρήσει τη δύναμή του ο Σίτι. Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει στους Αφρικανούς συμμάχους της Wagner πως θα αναλάβουν πιο στενό έλεγχο, ενώ άλλες εταιρείες μισθοφόρων που ανήκουν σε ολιγάρχες με στενές σχέσεις με τον Πούτιν ανταγωνίζονται για το έπαθλο.

Ο Σίτι δεν έχει τις σχέσεις που είχε ο Πριγκόζιν με το Κρεμλίνο, ωστόσο είναι στο «τιμόνι» των εγχειρημάτων (επιχειρηματικών και προπαγανδιστικών) της Wagner στην Αφρική την τελευταία μισή δεκαετία. Δεν μοιάζει καθόλου εμφανισιακά με τους σκληροτράχηλους μισθοφόρους της Wagner, έχει σπουδάσει στο Παρίσι και έχει πει πως μιλά άπταιστα ρωσικά, αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά. Άτομα ενήμερα για τις δραστηριότητες της Wagner λένε πως επιβλέπει ένα δίκτυο εταιρειών- βιτρινών που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή χρυσού, διαμαντιών, ξυλείας και άλλων πρώτων υλών, καθώς και ότι διευθύνει ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται από τη Wagner και εκστρατείες στα social media που διασπείρουν αντιδυτική προπαγάνδα. Ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές τον έχουν βάλει σε μαύρη λίστα για τη δουλειά του με τη Wagner στην Αφρική, καθιστώντας παράνομες τις συναλλαγές μαζί τους και «παγώνοντας» περιουσιακά του στοιχεία.

Τις εβδομάδες μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, ο πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Φαουστίν Αρτσέιντζ Τουαντέρα, είπε στη Μόσχα πως ήθελε ο Σίτι και άλλα στελέχη της Wagner να παραμείνουν στη χώρα, καθώς η απομάκρυνσή τους θα ήταν σε βάρος των προσπαθειών της κυβέρνησής του ενάντια στους αντάρτες, σύμφωνα με πρώην και νυν Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται η WSJ.

Μπλουζάκια με το πρόσωπο του Σίτι έχουν κυκλοφορήσει στην πρωτεύουσα από ένα πολιτιστικό κέντρο που ο ίδιος διατηρεί εκεί, αφού τραυματίστηκε από βόμβα που του εστάλη με το ταχυδρομείο, λένε άτομα ενήμερα για τις δραστηριότητες της Wagner. Φιλικοί προς τη Wagner δημοσιογράφοι και μέλη της φιλοκυβερνητικής νεολαίας της χώρας τα έχουν φορέσει.

Σε συνέντευξή του στην Pravda ο ίδιος έχει πει πως συνεχίζει να δουλεύει για τη Ρωσία. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εξηγεί τους λόγους που γύρισε στη χώρα μετά τη βόμβα, που τον τραυμάτισε στο στήθος και του έκοψε τρία δάχτυλα, ενώ προειδοποιεί πως η απόσυρση έμπειρων παραγόντων όπως ο ίδιος από την ήπειρο θα έθετε σε κίνδυνο τα φιλορωσικά δίκτυα που ο ίδιος βοήθησε να στηθούν. «Αν αρχίσουμε να υποχωρούμε, όλα όσα χτίστηκαν θα καταρρεύσουν» είπε σχετικά.

Ο ίδιος σπούδασε διεθνές εμπόριο στην Αγία Πετρούπολη και έκανε μεταπτυχιακό σε μάρκετινγκ και επιχειρήσεις στο Παρίσι. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, προσελήφθη από την Internet Research Agency («φάρμα τρολ») του Πριγκόζιν και η πρώτη του δουλειά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ήταν ως διερμηνέας στο πλαίσιο ερευνών για ευκαιρίες για εξορύξεις εκ μέρους μιας εταιρείας του Πριγκόζιν. Λίστα επαφών από το τηλέφωνό του που αποκτήθηκε το 2018 από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση All Eyes on Wagner δείχνει την έκταση της εμπλοκής του με τις επιχειρήσεις της Wagner. Μεταξύ των ντόπιων πολιτικών που έγιναν φίλοι του ήταν ο Χασάν Μπούμπα, ηγέτης ανταρτών που έγινε υπουργός και οι μαχητές του πολεμούσαν μαζί με τους μισθοφόρους της Wagner, καθώς και ο σύμβουλος ασφαλείας του Τουαντέρα, Φιντέλε Γκουαντζίκα.

Ο Σίτι είχε δηλώσει δημόσια τη στήριξή του προς τον Πριγκόζιν, και σε μια περίοδο που οι σχέσεις του δεύτερου με τη ρωσική κυβέρνηση χειροτέρευαν. «Με αυτόν θα έχουμε αποτελέσματα» είχε πει σχετικά σε βίντεο. Επίσης, τον συνόδεψε στην τελευταία του περιοδεία στην αυτοκρατορία στην Αφρική.

Μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, ο Σίτι έχει δουλέψει για να διατηρηθεί η «κληρονομιά» του στην ήπειρο. Ερωτηθείς από την Pravda για το μέλλον της Wagner στην Αφρική, είπε «δεν έχω απαντήσεις...έρχομαι με βάση την υπόθεση πως όλα θα παραμείνουν ίδια και συνεχίζουμε να δουλεύουμε».

Δημοφιλή