ΔΙΕΘΝΕΣ
14/02/2018 13:07 EET | Updated 14/02/2018 13:21 EET

O Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με «οθωμανικό χαστούκι» στη Συρία

ADEM ALTAN via Getty Images

Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία, αυτό θα επηρεάσει τις μελλοντικές κινήσεις της Τουρκίας, δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον- απειλώντας μάλιστα τις ΗΠΑ με «οθωμανικό χαστούκι».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του euronews, ο Ερντογάν είπε πως «η απόφαση του συμμάχου μας να παρέχει οικονομική στήριξη στο YPG...σίγουρα θα επηρεάσει τις αποφάσεις που θα λάβουμε». Επίσης, απείλησε ότι οι τουρκικές δυνάμεις που επιχειρούν στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας», θα συνεχίσουν προς την πόλη Μανμπίζ, που ελέγχεται από τους Κούρδους μαχητές, προειδοποιώντας τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί να μην βρεθούν στον δρόμο των τουρκικών δυνάμεων.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί που λένε ότι “θα απαντήσουμε επιθετικά εάν μας χτυπήσετε” δεν έχουν φάει ποτέ οθωμανικό χαστούκι» είπε στην τουρκική Βουλή ο Ερντογάν, αναφερόμενος σε σχόλια στα οποία είχε προβεί ο Αμερικανός υποστράτηγος Πολ Φανκ, ο οποίος, σε επίσκεψή του στη Μανμπίζ, είχε πει «αν μας χτυπήσετε, θα απαντήσουμε επιθετικά. Θα αμυνθούμε».

Υποτίθεται πως το «οθωμανικό χαστούκι» (Osmanli tokadi στα τούρκικα) ήταν μια τεχνική άοπλης μάχης που χρησιμοποιούσαν οι Οθωμανοί: Στην ουσία επρόκειτο για ένα πολύ δυνατό χτύπημα με ανοιχτή την παλάμη (με απλά λόγια, χαστούκι), για το οποίο προπονούνταν χτυπώντας πέτρες και άλλα σκληρά υλικά.

Όσον αφορά τώρα στο κατά πόσον υπήρχε και ήταν τόσο τρομερό, υπάρχουν αυτοί που ασχολούνται (έστω, σχετικά) σοβαρά με το θέμα.

Sponsored Post