Ο Ερντογάν χαιρετίζει την δήλωση πρεσβειών για την υπόθεση Καβαλά

Για μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας υποδοχής.
|
picture alliance via Getty Images

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «χαιρέτισε» τη δήλωση δυτικών πρεσβειών ότι τηρούν τη διπλωματική συνθήκη να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας υποδοχής, μετέδωσε την Δευτέρα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αφότου ζήτησε την απέλαση 10 πρεσβευτών.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών,έκαναν ένα βήμα πίσω και πιστεύει ότι θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους.

«Η πρόθεσή μας δεν ήταν να προκαλέσουμε κρίση», υποστήριξε ο Ερντογάν, αλλά «να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας «δεν παίρνει εντολές από κανέναν», επέμεινε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να ανεχτεί να του δίνει εντολές μια ομάδα πρεσβευτών». Επανέλαβε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να παραμείνει στην Τουρκία αν δεν σέβεται τη χώρα.

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διέταξε οι πρεσβευτές να κηρυχθούν ανεπιθύμητα πρόσωπα γιατί ζήτησαν την απελευθέρωση του εξέχοντα ανθρωπιστή Οσμάν Καβαλά, που κρατείται επί τέσσερα χρόνια κατηγορούμενος για τη χρηματοδότηση διαδηλώσεων και την εμπλοκή του σε απόπειρα πραξικοπήματος.

Επικαλούμενο πηγές της τουρκικής προεδρίας, το Anadolu μετέδωσε ότι ο Ερντογάν χαιρέτισε τη δήλωση που ανάρτησαν στο Twitter οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία και αργότερα αναδημοσίευσαν στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Δανία.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ και αρκετές άλλες στην Τουρκία ανακοίνωσαν σήμερα ότι τηρούν τη διπλωματική συνθήκη να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας υποδοχής.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν ότι τηρούν τη συμμόρφωση προς το Άρθρο 41 της Συνθήκης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις», αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία σε μήνυμα στο Twitter.

Ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν η καθεμία χώρα παρόμοιο μήνυμα, ενώ η Νορβηγία και η Φινλανδία αναδημοσίευσαν στο Twitter το μήνυμα των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα