Οι Βρυξέλλες αναμένουν την επόμενη κίνηση Ερντογάν - Θα κηρύξει "ανεπιθύμητους" 10 πρέσβεις;

Εγκλωβισμένο το τουρκικό ΥΠΕΞ αντιλαμβανόμενο την κρίση που θα προκληθεί. Πυρά και από το εσωτερικό της Τουρκίας.
SOPA Images via Getty Images

Χαμηλούς τόνους προσπαθεί να τηρήσει η Κομισιόν, σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς εκκρεμεί η ικανοποίηση της απαίτησης του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν να κηρυχθούν ως ”ανεπιθύμητοι” οι πρέσβεις 10 χωρών που υπέρραψαν κοινή δήλωση υπέρ της αποφυλάκισης, του επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο έκανε λόγο για ένα «σοβαρό ζήτημα» το οποίο οι Βρυξέλλες το παρακολουθούν «πολύ στενά». Ωστόσο, δεδομένου ότι οι άμεσα πιθανόν θιγόμενες χώρες -μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία- δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για οποιαδήποτε ενέργεια, εξήγησε πως δεν μπορούν αν γίνουν περαιτέρω σχόλια.

Βέβαια, ο πρόεδρος του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι, αντέδρασε και σε ανάρτηση του στο Twitter φαίνεται να στηρίζει τη στάση των πρέσβεων γράφοντας ”Ελευθερία για τον Οσμάν Καβαλά” ενώ τονίζει πως η απέλαση 10 πρέσβεων αποτελεί σημάδι της απολυταρχικής στροφής της τουρκικής κυβέρνησης. ”Δεν εκφοβιζόμαστε”.

Είχε προηγηθεί, για τρίτη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, η δήλωση Ερντογάν πως έχει δώσει εντολή στο Υπ.Εξωτερικών να κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ωστόσο, φαίνεται πως το Υπουργείο αντιλαμβανόμενο τον αντίκτυπο μιας τέτοιας κίνησης φαίνεται να αναζητά φόρμουλα ώστε αφενός να μην εκτεθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας αλλά και να αποφευχθεί μια άσκοπη κρίση.

Στο μεταξύ τα υπουργεία Εξωτερικών των περισσότερων εκ των 10 χωρών, οι πρέσβεις των οποίων απειλούνται, δήλωσαν πως στηρίζουν την κίνηση για την κοινή ανοιχτή επιστολή και καλούν τη χώρα να συμμορφωθεί με τα δημοκρατικά πρότυπα και το κράτος δικαίου.

Ερωτηθείς μάλιστα σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στεφεν Ζάιμπερτ σχολίασε πως ένα τέτοιο από την Τουρκία, θα ήταν « αντίθετο με το βάθος και τη σημασία των διμερών μας σχέσεων και δεν θα ήταν συμβατό με την συμπεριφορά μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και στο εσωτερικό της Τουρκίας τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από πρώην συμμάχους του Ερντογάν, όπως ο πρώην ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτοχλου που σε ανάρτηση στο Twitter κάνει λόγο για ”ρητορική των καβγάδων του δρόμου” κατηγορεί τον Ερντογάν και την κυβέρνηση πως ”ντροπιάζουν τη χώρα”, ”καταπατούν νόμους τους νόμους και μετατρέπουν την εξωτερική πολιτική σε παζάρι”. ”Όταν δώσετε στον Καβάλα το δικαίωμα σε μια ανεξάρτητη και δίκαιη δίκη, όπως αξίζει σε κάθε πολίτη, θα φιμώσετε τις άλλες πρωτεύουσες! ΓιΑατί αυτή η βιασύνη και η επιθυμία να προκαλέσετε τη μεγαλύτερη διπλωματική κρίση στην ιστορία μας με χώρες που κάνουμε τις περισσότερες εξαγωγές; Την ώρα που οι πολίτες σας αμφιβάλλουν για τη δικαιοσύνη σας, η δικαιοσύνη και η χώρα σας έχουν χάσει την αξιοπιστία τους. Τι κρίμα!”.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sigmalive

Δημοφιλή