Ο FDA ενέκρινε φάρμακο για επικίνδυνες τροφικές αλλεργίες

Στη μελέτη συμμετείχαν 177 παιδιά με τουλάχιστον τρεις τροφικές αλλεργίες το καθένα.
Heri Cahyono / 500px via Getty Images

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για τη θεραπεία του άσθματος μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων από επικίνδυνες - ακόμη και θανατηφόρες - τροφικές αλλεργίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε New England Journal of Medicine.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων, εξέτασε το φάρμακο Xolair (χημική ονομασία omalizumab) σε 118 παιδιά που είναι γνωστό ότι είναι αλλεργικά στα φιστίκια και σε τουλάχιστον ένα άλλο φαγητό, όπως γάλα ή αυγά, αναφέρει το Science Alert.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 10 ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ.

Στη μελέτη συμμετείχαν 177 παιδιά με τουλάχιστον τρεις τροφικές αλλεργίες το καθένα, εκ των οποίων το 38% ήταν ηλικίας 1 έως 5 ετών, το 37% ήταν ηλικίας 6 έως 11 ετών και το 24% ήταν 12 ετών ή μεγαλύτερα. Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων έλαβαν το φάρμακο και το ένα τρίτο έλαβε εικονικό φάρμακο για ένα διάστημα 16 εβδομάδων.

Οι δόσεις των φαρμάκων καθορίστηκαν με βάση το σωματικό βάρος και τα επίπεδα IgE κάθε συμμετέχοντα, ενώ οι ενέσεις γίνονταν μία φορά κάθε δύο ή τέσσερις εβδομάδες, ανάλογα με την απαιτούμενη δόση. Οι ερευνητές επανεξέτασαν τους συμμετέχοντες τις εβδομάδες 16 και 20 για να δουν πόση ποσότητα από κάθε τρόφιμο που προκαλεί αλλεργία μπορούσαν να ανεχθούν με ασφάλεια.

Κατά τον επανέλεγχο, 79 ασθενείς (66,9%) που είχαν λάβει ομαλιζουμάμπη μπορούσαν να ανεχθούν τουλάχιστον 600 mg πρωτεΐνης φιστικιού, ποσότητα που περιέχεται σε δύο ή τρία φιστίκια, σε σύγκριση με μόνο τέσσερις ασθενείς (6,8%) που είχαν λάβει εικονικό φάρμακο.

Περίπου το 80% των ασθενών που έλαβαν ομαλιζουμάμπη ήταν σε θέση να καταναλώσουν μικρές ποσότητες τουλάχιστον ενός αλλεργιογόνου τροφίμου, το 69% των ασθενών μπορούσε να καταναλώσει μικρές ποσότητες δύο αλλεργιογόνων τροφίμων και το 47% μπορούσε να φάει μικρές ποσότητες και των τριών αλλεργιογόνων τροφίμων.

Η ομαλιζουμάμπη ήταν ασφαλής και δεν προκάλεσε παρενέργειες, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις μικρών αντιδράσεων στο σημείο που έγινε η ένεση. Η μελέτη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η ασφάλειά του αξιολογείται σε παιδιά ηλικίας μόλις 1 έτους. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η ομαλιζουμάμπη θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με τροφικές αλλεργίες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τη χρήση του φαρμάκου για τροφικές αλλεργίες σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας έως ενός έτους νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Εγκρίθηκε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια για χρήση κατά του αλλεργικού άσθματος.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι το φάρμακο δεν σημαίνει ότι οι επιρρεπείς σε αλλεργίες μπορούν να μην προσέχουν. Πρέπει να συνεχίσουν να αποφεύγουν τα γνωστά αλλεργιογόνα.

Το Xolair χορηγείται, με ένεση, κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες - κάτι που δεν είναι εύκολο για όσους αποστρέφονται τη βελόνα.

«Η μελέτη έδειξε ότι η ομαλιζουμάμπη μπορεί να αποτελέσει ένα στρώμα προστασίας έναντι μικρών, τυχαίων εκθέσεων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Robert Wood, καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Δημοφιλή