O ισραηλινός στρατός συνέλαβε την 17χρονη Αhed Tamimi, το κορίτσι-σύμβολο της νέας γενιάς αντίστασης των Παλαιστινίων

#FreeAhedHamimi. Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε το ατρόμητο κορίτσι της Παλαιστίνης

Η Ahed Tamimi είναι μόλις 17 ετών αλλά και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα της αντίστασης των Παλαιστινίων στην άκριτη βία του ισραηλινού στρατού και την διαρκή επέκταση του παράνομου εποικισμού. Βλέπετε, όταν ζεις στη Δυτική Όχθη και προέρχεσαι από οικογένεια ακτιβιστών πρέπει να τα κάνεις όλα πολύ γρήγορα γιατί πολύ απλά δεν ξέρεις αν ο χρόνος θα είναι σύμμαχος αφού δεν ξέρεις...πόσο θα ζήσεις. Ακόμη και εάν δεν ξέρετε το όνομά της σίγουρα έχετε δει τουλάχιστον μια φωτογραφία της που τραβήχτηκε σε μικρότερη ηλικία στην οποία δαγκώνει το χέρι ενός ισραηλινού στρατιώτη κατά την προσπάθεια της ίδιας και μελών της οικογένειας της να σώσουν έναν μικρό αγόρι που είχε συλλάβει. Ή ίσως εκείνη την χαρακτηριστική φωτογραφία στην οποία στέκεται μπροστά από ισραηλινούς στρατιώτες, τους οποίους φτάνει μόλις μέχρι το ώμο τους, αλλά δεν διστάζει να υψώσει τη γροθιά της. Παρά δε το νεαρό της ηλικίας της έχει παρευρεθεί σε συνεδριάσεις του Ευρωκονοβουλίου για να απευθύνει ομιλία για τα εγκλήματα σε βάρος συμπατριωτών της ενώ έχει πολλές φορές ακόμη αναλάβει να γίνει η «φωνή» των Παλαιστινίων.

ABBAS MOMANI via Getty Images

Η είδηση λοιπόν της σύλληψής της έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλές χώρες του αραβικού κόσμου όσο και της Δύσης αλλά φαίνεται πως θα προκαλέσει και μια επιπρόσθετη αιτία εκδήλωσης νέων εντάσεων στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας εισέβαλαν στο σπίτι της Ahed στη Δυτική Όχθη και αφού άσκησαν σωματική βία σε βάρος της μητέρας της 17χρονης και των αδελφών της που προσπάθησαν να τους σταματήσουν, την συνέλαβαν με την κατηγορία της επίθεσης σε στρατιώτες και συμμετοχής σε βίες διαδηλώσεις. Σύμφωνα δε με τον πατέρα της συλληφθείσας, τον επίσης πολύ γνωστό ακτιβιστή Bassem Tamimi, οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνο μέσα στο σπίτι, αφού έσπασαν τα τζάμια. Λίγο νωρίτερα είχαν επιτεθεί σε ένα από τα ανίψια του, ένα αγόρι μόλις 14 ετών το οποίο τραυμάτισαν στο πρόσωπο με πλαστική σφαίρα. Υπάρχουν αναφορές πως ο νεαρός συμμετείχε στην εβδομαδιαία διαδήλωση διαμαρτυρίας κατοίκων του χωριού του κατά του εποικισμού. Σε αυτές, νεαροί Παλαιστίνιοι συνήθως πετούν πέτρες με τα χέρια ή με σφεντόνες σε ισραηλινούς στρατιώτες.

Μερικές ημέρες νωρίτερα άγνωστοι είχαν τραβήξει βίντεο στο οποίο η Ahed μαζί με άλλες γυναίκες εμφανίζονται να φωνάζουν και να σπρώχνουν ισραηλινούς στρατιώτες, που στέκονται κοντά στο σπίτι της πρώτης. Όταν κάποια στιγμή ένας εκ των στρατιωτών αντιδρά- αν και ασυνήθιστα παθητικά- η Ahed εμφανίζεται να τον χαστουκίζει (όπως φαίνεται και στο βίντεο).

Το βίντεο προβλήθηκε πολύ σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για προπαγάνδα προκειμένου να δικαιολογηθεί η σύλληψή της.

Οι αντιδράσεις όμως είναι σφοδρές στη Δυτική Όχθη ενώ έχει ξεκινήσει και ένα κίνημα υποστήριξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #FreeAhedTamimi.

Δημοφιλή