ΤΟ BLOG
10/03/2020 14:15 EET | Updated 10/03/2020 14:15 EET

Ο κορονοϊός «χτύπησε» την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Μια ανυπόφορη παρανομία συντελείται στις κατεχόμενες, στις ελεύθερες περιοχές και στην ουδέτερη ζώνη.

CHRISTINA ASSI via Getty Images

Πριν λίγους μήνες, ο Κώστας Βενιζέλος έγραφε στον «Φ»για τις επεκτατικές κινήσεις του κατοχικού στρατού εντός της νεκρής ζώνης. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξέδιδε ποντιοπιλατικές ανακοινώσεις και οι κρατούντες εξέφραζαν «ανησυχία». Κάποιοι κορόιδευαν ότι «απλώς» τοποθετήθηκε μια πινακίδα στη νεκρή ζώνη της οδού Λήδρας. Χθες, τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης βίωσαν στο πετσί τους την τουρκική πειρατεία επί του εδάφους.

Στην προσπάθειά τους να πάρουν θέση για να αποφευχθούν επεισόδια από Τ/κ που διαδήλωσαν ενάντια στο προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων για τον κορoνοϊό, οι ειρηνευτές δέχθηκαν επίθεση από τις κατοχικές δυνάμεις. Απωθήθηκαν εντός της νεκρής ζώνης και το «γκριζάρισμα» ήταν προφανές. Κυανόκρανοι εμφανίστηκαν μόνο για να αντιδράσουν στα… γαρύφαλλα των Τουρκοκυπρίων διαδηλωτών, ενώ η ψευδοαστυνομία πανηγύριζε που δεν επέτρεψε στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ να τοποθετηθεί βορειότερα στη νεκρή ζώνη, η οποία παραχωρείται –παρεμπιπτόντως– από την Κυπριακή Δημοκρατία στον ΟΗΕ. 

Μια ανυπόφορη παρανομία συντελείται στις κατεχόμενες, στις ελεύθερες περιοχές και στην ουδέτερη ζώνη. Και όμως, κάποιοι, χώνεψαν το κατοχικό στάτους κβο, κανονικοποίησαν τη διχοτόμηση και ψάχνουν εύκολους στόχους –σαν τον Αναστασιάδη– για να ξεδιπλώσουν τον θανατηφόρο συμβιβασμό τους.

Κι αν ο κορονοϊός μονοπωλεί, πλέον, την ημερήσια διάταξη, όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Η κυπριακή κοινωνία, νοσούσα εδώ και χρόνια, δυσκολεύεται να δημιουργήσει ένα πρόταγμα απέναντι στην κατοχή. Αναζητεί νέους εμφυλίους και καθιστά ανέφικτη τη συλλογική αντίδραση στη συνεχιζόμενη παρανομία, που εδραιώνεται εν τάχει στα κατεχόμενα και τείνει να προσβάλει και τις «ελεύθερες» περιοχές. Προτιμά (βλ. αξιωματική αντιπολίτευση) να συντηρεί εξυπνοβλακίστικα σχόλια -«γιατί δεν έστειλε τους ΜΜΑΔίτες στα οδοφράγματα και τους έστειλε στον Έβρο;»- και μια απύθμενη παρακμή που δεν βοηθά σε τίποτε. Προτιμά να ψάχνει είδωλα, αποποιούμενη την ευθύνη που της αναλογεί για όλα: Το άδειο μας πρόσωπο η Κύπρος το πληρώνει.

Τετέλεσται. 

 

Πρώτη δημοσίευση στον Φιλελεύθερο (Κύπρος)