ΔΙΕΘΝΕΣ
15/04/2020 14:30 EEST

Ο κορονοϊός προέκυψε με φυσικό τρόπο (μα δεν είμαστε σίγουροι) λέει ο στρατός των ΗΠΑ

Τι δήλωσε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου.

MANDEL NGAN via Getty Images

Οι πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ υποδεικνύουν ότι ο κορονοϊός πιθανότατα προέκυψε με φυσικό τρόπο και δεν φτιάχτηκε σε κάποιο εργαστήριο στην Κίνα- αλλά δεν μπορεί να υπάρξει βεβαιότητα όπως και να έχει, είπε την Τρίτη ο κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ.

Τα σχόλια του στρατηγού Μαρκ Μάιλι, αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, θα μπορούσαν να υποκινήσουν εικασίες σχετικά με την προέλευση του ιού- κάτι που η Κίνα έχει απορρίψει ως θεωρία συνωμοσίας που δεν βοηθά στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός δημιουργήθηκε σε κινεζικό εργαστήριο και ενδεχομένως να απελευθερώθηκε κατά λάθος, ο Μάιλι απέφυγε να δεσμευτεί σε συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου.

«Υπάρχουν πολλές φημολογίες και εικασίες σε ένα μεγάλο εύρος ΜΜΕ, blogs κ.α. Δεν θα έπρεπε να σας προκαλέσει έκπληξη το ότι προκάλεσε το ενδιαφέρον μας, και οι υπηρεσίες πληροφοριών μας το εξέτασαν σε βάθος. Και θα έπρεπε να πω, σε αυτό το σημείο, ότι δεν έχουμε καταλήξει σε σαφές συμπέρασμα, αν και ο κύριος όγκος των στοιχείων φαίνεται να υποδεικνύει φυσική προέλευση. Μα δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα».

Τα σχόλια του Μάιλι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εκ νέου εντάσεις με το Πεκίνο, όπου ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, έγραψε τον προηγούμενο μήνα στο Twitter πως ο αμερικανικός στρατός μπορεί να «έφερε την επιδημία στη Γουχάν».

Ο ισχυρισμός απορρίφθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και προκάλεσε την οργή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον επικαλέστηκε όταν χαρακτήρισε τον κορονοϊό «κινεζικό ιό». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε επίσης ότι η Κίνα επιδιώκει να αποφύγει τις επικρίσεις για τον ρόλο της στην «έναρξη μιας παγκόσμιας πανδημίας χωρίς να το πει στον κόσμο».

Από τον Φεβρουάριο ακόμα το κινεζικό Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν απορρίπτει φημολογίες περί δημιουργίας του ιού στα εργαστήριά του ή διαφυγής του από αυτά. Η επικρατούσα επιστημονική άποψη είναι πως ο SARS-CoV-2 προήλθε από τις νυχτερίδες.

Σε άρθρο της Washington Post που δημοσιεύτηκε την Τρίτη αναφερόταν πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προειδοποιήσει το 2018 σε διπλωματικά τηλεγραφήματα σχετικά με αδυναμίες ασφάλειας και διοίκησης σε ένα εργαστήριο. Η Post σημείωνε πως οι επιστήμονες σε μεγάλο βαθμό συμφωνούσαν πως ο ιός προήλθε από ζώα και δεν ήταν τεχνητός. Ωστόσο επικαλέστηκε έναν ειδικό που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προήλθε από το συγκεκριμένο εργαστήριο, το οποίο πραγματοποιούσε για χρόνια δοκιμές κορονοϊών από νυχτερίδες σε ζώα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αρνήθηκε να σχολιάσει απευθείας το άρθρο την Τρίτη. «Ξέρουμε ότι πρόκειται για μια παγκόσμια πανδημία που άρχισε από τη Γουχάν της Κίνας. Ξέρουμε ότι υπήρχαν αγορές νωπών προϊόντων εκεί. Οπότε αρχίζουμε να ενώνουμε τα κομμάτια» είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ομάδα 27 επιστημόνων δημοσίευσε δήλωσε στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό Lancet τον Φεβρουάριο, καταδικάζοντας τις θεωρίες συνωμοσίας, που «δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να δημιουργούν φόβο, φήμες και προκαταλήψεις που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια συνεργασία στη μάχη κατά αυτού του ιού».

Όπως τόνισε, επιστήμονες ανά τον κόσμο «σε συντριπτικό βαθμό συμπεραίνουν πως αυτός ο κορονοϊός προήλθε από την άγρια φύση».