Ο Λευτέρης Λαζάρου στην Ακαδημία Αθηνών

Ο Ελληνας σεφ συμμετέχει στην έβδομη διάλεξη του δεύτερου κύκλου της Λογο-δημίας με θέματα τα οποία αναδεικνύουν τη «συγχρονικότητα» και τη διαχρονικότητα του αρχαίου πολιτισμού.
Ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων Λογο-δημία έχει τίτλο: «Γύρω από ένα τραπέζι: Τα φαγητά και οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων στην αρχαιότητα και στα νεότερα χρόνια»
Ακαδημία Αθηνών
Ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων Λογο-δημία έχει τίτλο: «Γύρω από ένα τραπέζι: Τα φαγητά και οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων στην αρχαιότητα και στα νεότερα χρόνια»

«Γύρω από ένα τραπέζι: Τα φαγητά και οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων στην αρχαιότητα και στα νεότερα χρόνια» είναι ο τίτλος της έβδομης διάλεξης του δεύτερου κύκλου της Λογο-δημίας, της μηνιαίας σειράς διαλέξεων με θέματα, τα οποία αναδεικνύουν τη «συγχρονικότητα» και τη διαχρονικότητα του αρχαίου πολιτισμού που διοργανώνεται από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών.

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022, κατά τις ώρες 6-8 μ.μ., και φιλοξενεί ανακοινώσεις της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Άννας Λάμαρη (του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και του Διευθυντή Ερευνών Ευάγγελου Καραμανέ (της Ακαδημίας Αθηνών). Ο γενικός τίτλος του κύκλου διαλέξεων είναι «Γύρω από ένα τραπέζι: Τα φαγητά και οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων στην αρχαιότητα και στα νεότερα χρόνια». Στην εκδήλωση συμμετέχει ο Έλληνας σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Συντονιστές της εκδήλωσης είναι η Αλεξάνδρα Ροζοκόκη και ο Ανδρέας Σεραφείμ, Ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση διαδικτυακά συμπληρώνοντας την πιο κάτω ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για να λάβετε τον σχετικό σύνδεσμο Zoom:

Παρατίθενται πιο κάτω αναλυτικές περιλήψεις των δύο κεντρικών θεματικών ανακοινώσεων της εκδήλωσης.

Άννα Λάμαρη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Γευματίζοντας στην αρχαία Ελλάδα: Mια συζήτηση για τη θέση του φαγητού στην αρχαία ελληνική κοινωνία και λογοτεχνία

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας της, η κ. Λάμαρη θα παρουσιάσει τα είδη των κοινών γευμάτων στην αρχαία Ελλάδα καθώς και τις σημαντικές ανθρωπολογικές, οικογενειακές και κοινωνικές διαστάσεις τους. Στο δεύτερο μέρος, θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο η αρχαία ελληνική λογοτεχνία εγκολπώνεται μια συχνά διεξοδική παρουσίαση όχι μόνο του φαγητού, αλλά και των περιστάσεων στις οποίες αυτό καταναλώνεται.

Ευάγγελος Καραμανές (Ακαδημία Αθηνών)

Η πολιτισμική διάσταση της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής

Οι τροφές και τα ποτά είναι από τα πιο σταθερά πολιτισμικά στοιχεία, ιδιαιτέρως στις αγροτικές παραδοσιακές κοινωνίες, στη διαχρονική τους διάσταση, και αποτελούν την συνισταμένη πολλών παραγόντων, όπως το φυσικό περιβάλλον, οι κοινωνικές δομές, η τοπική οικονομία, οι ιστορικές καταβολές και ο πολιτισμός εν γένει, ο οποίος περιλαμβάνει τα συμβολικά συστήματα κατανόησης του κόσμου αλλά και οικειοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος. Θα αναφερθούμε στην προσέγγιση των τροφών από την Ελληνική Λαογραφία εξετάζοντας ενδεικτικά ορισμένους θεματικούς άξονες: εορταστικές και καθημερινές τροφές, νηστεία, τροφές επαγγελματικών ομάδων, εθιμοτυπία των γευμάτων, εθιμικός κώδικας κατανάλωσής τους και συμβολισμοί των τροφών, ειδικότερα όσον αφορά τα προϊόντα της «μεσογειακής τριάδας», σίτου, οίνου και ελαίου, και τους πλούσιους συμβολισμούς τους στην ελληνική σκέψη και παράδοση. Επίσης θα γίνει σύντομη αναφορά στις διαδικασίες διαφύλαξης και προώθησης της διατροφικής κληρονομιάς στο σύγχρονο πλαίσιο.