ΔΙΕΘΝΕΣ
18/06/2021 14:47 EEST | Updated 18/06/2021 16:50 EEST

Ο Μακρόν επαναφέρει τα φιλιά - Έδωσε πρώτος το παράδειγμα

Οι γαλλικές αρχές είχαν συστήσει στους πολίτες να αποφεύγουν τα λεγόμενα «μπιζού».

Michel Euler via AP
Ο Εμανουέλ Μακρόν ασπάζεται τον Γάλλο βετεράνο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Λεόν Γκοτιέ.. (AP Foto/Michel Euler, Pool)

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φίλησε δύο βετεράνους του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου στα μάγουλα, επιστρέφοντας σε μια παράδοση που εγκαταλείφθηκε πριν από πολύ καιρό, στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι γαλλικές αρχές έχουν συστήσει στους πολίτες να αποφεύγουν τα λεγόμενα  «μπιζού», δηλαδή το έθιμο να δίνουν φιλιά χαιρετισμού, ώστε να αποτρέψουν τη διάδοση του ιού. Ο Μάκρον φίλησε τους βετεράνους του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου την Παρασκευή φορώντας μάσκα.

POOL
Ο Εμανουέλ Μακρόν ακούει με προσοχή τον Γάλλο βετεράνο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Λεόν Γκοτιέ. Francois Mori/Pool via REUTERS/File Photo

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος νόσησε με COVID-19 τον Δεκέμβριο και έκτοτε εμβολιάστηκε κατά της νόσου, απένειμε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στον Λεον Γκοτιέ, 98 ετών, μέλος μιας γαλλικής ελίτ που συμμετείχε στις μάχες της Νορμανδίας, στη διάρκεια της λεγόμενης D-Day το 1944, καθώς και στον βετεράνο, Ρενέ Κρινιολά, 99 ετών, κατά τη διάρκεια μίας τελετής για την επέτειο  της έκκλησης που απηύθυνε ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκολ στις 18 Ιουνίου 1940 προς τον λαό της Γαλλίας, καλώντας σε αντίσταση εναντίον των Ναζί.

Η γαλλική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των πολιτών να αφαιρέσουν τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας λήγει την Κυριακή.

 

πηγή: AP