ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/08/2020 21:30 EEST

Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις με την Τουρκία

Μετά και την κλιμάκωση των προκλήσεων από την Αγκυρα.

Eurokinissi

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» εισήλθε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού.

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, διά της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Παράλληλα, η Αθήνα καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα για να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

 (με πληροφορίες από ΑΠΕ)