ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2020 18:03 EET | Updated 08/01/2020 18:03 EET

Ο μεγαλύτερος σεισμός του αιώνα στο Πουέρτο Ρίκο δημιούργησε μια νέα πληθυσμιακή ομάδα: Τους άστεγους

Ο εγκέλαδος άφησε πίσω του έναν νεκρό και τραυμάτισε άλλους εννέα ανθρώπους.

ASSOCIATED PRESS

Tα αυτοκίνητα, οι παιδικές κούνιες και οι πλαστικές καρέκλες έχουν προσωρινά μετατραπεί σε κρεβάτια για εκατοντάδες οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους στο νοτιοδυτικό Πουέρτο Ρίκο που έπληξε ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ, ένας από τους ισχυρότερους που «χτυπά» την περιοχή τον τελευταίο αιώνα.

Ο εγκέλαδος άφησε πίσω του έναν νεκρό και τραυμάτισε άλλους εννέα πολίτες. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Τετάρτη, ενώ εκατοντάδες πολίτες έμειναν άστεγοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί ενώ η κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Ουάντα Βασκέζ, ενεργοποίησε την Εθνική Φρουρά.

ASSOCIATED PRESS

Ένας από τους δήμους που έχει πληγεί περισσότερο είναι η πόλη Γκουανικα. Περισσότεροι από 200 άτομα έχουν καταφύγει σε ένα γυμναστήριο μετά από τον σεισμό της Δευτέρας, ενώ έπειτα από έναν ισχυρό μετασεισμό αναγκάστηκαν να κοιμηθούν έξω, αφού οι εγκαταστάσεις του χώρου υπέστησαν ζημιές.

Μεταξύ των ανθρώπων αυτών είναι και η 80χρονη Λουπίτα Μαρτίνεζ, η οποία μαζί με τον 96 ετών σύζυγό της κοιμάται μέσα σε ένα πάρκινγκ. Για κουβέρτα έχουν ένα σκούρο μπλε παλτό. Αυτό τους καλύπτει και σκεπάζει τα ταλαιπωρημένα κορμιά τους.

ASSOCIATED PRESS

«Δεν υπάρχει δύναμη, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει τίποτα. Είναι φρικτό», αναφέρει η Μαρτίνεζ. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμήσουν συνολικά τις ζημιές που προκάλεσαν οι σεισμοί, ωστόσο διευκρινίζουν πως εκατοντάδες κατοικίες και επιχειρήσεις στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό, έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς.

ASSOCIATED PRESS

Στην Γκουάνικα, μια πόλη περίπου 1.500 ατόμων, σχεδόν 150 κατοικίες επηρεάστηκαν από τον σεισμό, ενώ τρία σχολεία έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

Ο δήμαρχος, Σάντος Σέδα, είπε πως η κρίση που βιώνει ο τόπος είναι πολύ χειρότερη από τον τυφώνα Μαρία που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο το 2017.

ASSOCIATED PRESS

Ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ είναι ο ισχυρότερος που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο από τον Οκτώβριο του 1918, όταν μια δόνηση 7,3 Ρίχτερ χτύπησε την βορειοδυτική ακτή του νησιού, σκοτώνoντας 116 ανθρώπους και προκαλώντας τσουνάμι.

Από την ημέρα του σεισμού, δεκάδες ψυχολόγοι επισκέπτονται τους πολίτες που επλήγησαν πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα. Άλλοι πηγαίνουν στα καταφύγια. Ανάμεσα τους είναι και η Νταλίν Ορτίζ, η οποία τοποθέτησε στην οροφή του αυτοκινήτου της ένα ηχείο από το οποίο ακούγονταν μουσική σάλσα προκειμένου να ψυχαγωγήσει τους πληγέντες.

ASSOCIATED PRESS

Την ίδια ώρα παρείχε στα παιδιά των οικογενειών χαρτί και μπογιές για να ζωγραφίσουν και να ξεχαστούν. «Επικρατεί τεράστια αβεβαιότητα. Δεν ξέρουμε αν και πώς θα ξεχαστεί», τόνισε.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

(Με πληροφορίες από Associated Press)